Okej i dessa förvirrade, stationära icke-resar tider, vad ska en stackars resebloggare underhålla sig själv och sina läsare med? Till jullovet köpte jag ett antal sällskapsspel till familjen, varav ett helt enkelt hette Sällskapsspelet. Detta spel innehåller en rejäl bunt kort med diskussionsfrågor. Eller lära känna frågor. Konversationsfrågor om man så vill. Idag drar jag helt enkelt 30 kort ur leken och svarar på dem själv. Så får ni lära känna mig lite bättre.

1. Nämn ett jobb eller yrke som du absolut inte skulle vilja ha

Oj, ganska många faktiskt. Jag har alltid tänkt att sitta i kassan på Ica eller Coop måste vara ett utsatt jobb. Man kan inte ta en paus eller en sträcka på sig när man vill, är iakttagen av kunder hela tiden och förväntas kunna skilja på en Pinkt Lady och Red delicious samt veta hur en Rambutan ser ut.

Lärare känns läskigt också för att man alltid är iakttagen och liksom inte kan ha en riktigt dålig dag känns det som? Samt omgiven av 30 individer som testar en oupphörligt? Plus att jag är världens mest opedagogiska, så det skulle ju bli kaos på det sättet också. Vågar jag nämna att jag inte ens gillar barn?

Kirurg känns läskigt, att ha andra människors liv i sina händer. Och så är jag ju så otroligt opraktisk och med dåligt muskelminne, så det skulle nog inte bli någon höjdare.

När jag målar om hemma står jag alltid och tänker för varje penseldrag ”När är det klart, när är det klart, nääääär är det klart!???” Så målare vore ju inget höjdaryrke för mig heller, eftersom då skulle det ju aldrig ta slut liksom?

2. Har du någon gång frågat dina föräldrar vad du skulle ha hetat om du varit av motsatt kön?

Ja det är väl en sån sak som alla barn frågar sina föräldrar om? I mitt fall fanns det dessutom ett svar. Jonas, skulle jag ha hetat. Och det var jag inte nöjd med eftersom jag hade en Jonas i min klass som jag inte alls gillade. En sån stökig typ ni vet som snusade redan vi 9 års ålder. Och stökiga typer det var inte min grej.

Sen skulle jag inte ha hetat Gunilla heller utan Anna. Men då tjatade min då 3-åriga syster till sig att jag skulle heta Gunilla istället och så blev det så. Jag hade en lång period, i 6-års åldern när jag kallade mig Anna och vägrade befatta mig med Gunilla över huvud taget.

3. Hur reagerar du om du ser en stor spindel på väggen hemma?

Säljer huset, lämnar allt och börjar om på nytt någon annanstans.

Nej, men skämt åsido har jag i min barn- och ungdom varit paniskt rädd för spindlar. I vuxen ålder har jag dock insett att livet innehåller värre prövningar än spindlar och tyglar min rädsla bättre. Men avstår fortfarande en konfrontation om jag har möjlighet.

4. Har du någon gång tagit en selfie med en kändis?

Mitt liv har varit kliniskt fritt från kändisar faktiskt, så jag tänkte nästan svara nej här, när jag kommer på att Christofer tog ju faktiskt en selfie på oss med GES bakom på deras konsert vid Skuleberget härom året.

Ja jag ser ut som en styckmördare här, men jag bjuder på det!

5. Vilken är den mest negativa egenskap en människa kan ha enligt din mening?

Oj förstås är det värsta ondska och grymhet.

Men till vardags så där, det som jag tycker är minst spännande och garanterat helt osexigt är frånvaron av självdistans. De som tar sig själva 100% på allvar och saknar förmåga att se sig själva och sitt beteende utifrån.

6. Skulle du kunna tänka dit att tatuera ditt eller dina barns namn?

Nej. Jag gillar inte alls tatueringar och skulle inte kunna tänka mig att tatuera något alls någonstans.

7. Nämn en plats i världen som du var besökt men som du aldrig vill återvända till?

Hurgada, Playa de las Amercas. Alla ställen som är uppbyggda för charterturism. För mig är de helt ointressanta att besöka.

8. Kan du nämna någon gammal vän som du tycker att det är trist att du förlorat kontakten med?

Tyvärr kan jag nämna flera. Det är en av mina sämsta egenskaper, att jag är dålig på att hålla kontakt.

9. Har du kört eller åkt bil snabbare än 200km/h?

När jag jobbade i Kista i Stockholm kom en före detta kollega ut och hämtade mig för lunch en gång. Han hämtade mig i sin 60-tals Porsche (typ, jag är dålig på bilar) och ville styla lite, så han drog upp den i typ 200 på E4:an in mot stan. Det var otäckt och en häftig kick på samma gång. Men själv skulle jag aldrig köra så fort.

10. Aldrig mer se på film eller tv eller aldrig mer lyssna på musik?

Då väljer jag bort musiken. Jag sätter ju alltid berättelsen före melodin.

11. Kan du nämna något som du önskade dig som barn men aldrig fick?

Ja det är ju mycket. I och med att man är uppväxt före den tiden när barn började få allt de pekade på. Tydligast minns jag att jag i många år önskade mig ett sånt där leksakskök från Brio, utan att få det.

Förstås köpte jag sen ett liknande till Alva och förstås lekte hon aldrig med det.

12. Skulle du rösta för en lag där cigaretter förbjöds helt?

Självklart.

13. Om du skulle visa en turist en plats i staden där du växte upp, vad skulle du då visa?

Då skulle jag vilja gå hela denna runda med dem.

14. Vilket är ditt tidigaste minne?

Det är svårt med tidiga minnen, för dels kan de vara andras berättelser mer än egna minnen och för efter ett tag blir de liksom stillbilder och man minns som bara minnet av minnet, om ni förstår vad jag menar.

Men jag har ett minne av farfar i sitt eget hem. Och han kom ju in på långvården tidigt, när jag var typ 3 år tror jag. Jag bet i ett träarmstöd till en fåtölj och han ojade sig om att jag förstörde tänderna. Ingen annan var med så inget kan ha berättat det för mig. Och jag minns fortfarande känslan av träet i munnen.

15. Kan du äta med pinnar?

Ja, jag övade som en galning inför min första Kina-resa 1991. Ändå, vid min första måltid på plats, kom en servitris fram med en bekymrad rynka mellan ögonbrynen och räckte mig en gaffel.

Fast på nästa Kina-resa, 2010 fick jag beröm av vår guide för mina färdigheter med pinnarna. Så det har gått framåt.

16. Är du vidskeplig?

Inte det minsta. Lägger alltid nycklarna på bordet, har inga problem att gå under stegar och tycker att svarta katter är söta.

Däremot tillämpar jag magiskt tänkande. Jag är alltid noga med att tänka att Christofer ska dö vid olika tillfällen när vi är ifrån varandra några timmar. För att jag tänker att så länge jag kommer ihåg att oroa mig, så kommer det inte att hända.

17. Om du tvingades se samma film 20 gånger i rad, vilken skulle du välja då?

Mama mia, tror jag. Den är ju lättsam och roligt och så kan man ju i värsta fall bara lyssna på musiken den 20:e gången?

18. Har du något ärr som det finns en historia bakom?

Men äter man ris i Kina? Jag har ju århundradets ice-breaker till ärr över min högra underarm.
Historien hittar du här.

19. Hur mycket pengar skulle du som mest kunna tänka dig att låna ut till din bästa vän?

Åh vilken jobbig fråga. För jag hör ju till dem som inte vill låna ut pengar till kompisar, för att jag tänker att det skulle kunna vara ett sätt att inte vara så bra kompisar i framtiden. En sån förfrågan skulle bli riktigt jobbig för mig. Och nu pratar jag förstås inte om att låna ut lunchpengar när någon glömt plånboken, det är ju något annat.

20. Nämn en möbel som du äger som du helst vill kasta

Hm alltså, jag har ingen möbel som jag vill kasta så, då skulle jag väl bara ha gjort det? Men jag har egentligen två kill the darling-möbler. Alltså möbler som jag borde kasta för att de inte passar in någonstans. I stugan har vi en för stor chiffonjé som vi inte får plats med någonstans på ett bra sätt, men vi tycker att det är synd att kasta den för den är ju gammal och fin och så.

Sen har jag en byrå hemma i radhuset också. I gustavianska stil och handmålad. Passar inte in alls till övrig stil och det finns ingen logisk plats för den. Men den är ju liksom unik och därmed kan jag inte förmå mig till att göra mig av med den.

21. Vilken är den dyraste present som du någonsin har köpt till någon?

Det bör ju absolut vara Kina-resan som Christofer fick i 40-års present av mig.

22. Nämn två fördelar med att bli äldre

Man blir säkrare på sig själv och man blir klokare!

23. Nämn en sak som du hatar att göra men som du ibland tvingas att göra

Eftersom jag jobbat som chef i 17 år har jag någon gång tvingats avsluta en anställds anställning. Det är verkligen pest på alla sätt.

24. Hur skulle du ranka intelligens, hygien, utbildning, humor, hos en partner med det viktigaste först.

Den är ju jobbig alltså! Men det måste bli:

 • Humor
 • Intelligens
 • Hygien
 • Utbildning

Men gärna samtliga!

25. Har du någon gång simmat naken i havet?

Ja det är klart. Har inte alla det? Senast i somras.

26. När går gränsen för när man inte längre tycker att det är kul att fylla år?

Jag kanske är udda, men för mig var det när jag slutade med barnkalas, det vill säga vid typ 12 års ålder. Jag gillar liksom inte att fylla år, det är något som är obekvämt med att få uppmärksamheten riktad mot mig och att jag ska förvänta mig saker av andra den dagen, som jag har svårt för.

Min bästa födelsedag är alltid när jag får en dag full av upplevelser, helst på resa. En vandring, underbar natur. En sol som skiner på mig. Och jag får känna att jag lever till 100%.

Födelsedag på en vulkan.

27. Har du någon gång fuskat i skolan?

Nej. Jag också min kompis uppfann faktiskt ett komplett system för att obemärkt kunna kommunicera med varandra på prov utan att läraren upptäckte något. Men vi använde det aldrig. Förmodligen för att vi ju alltid tävlade mot varandra om att vara bäst i klassen i alla ämnen. Det var bara en kul grej liksom att klura på hur man kunde lura systemet.

28. Vilken räkning stör du dig mest på när du betalar den?

Alltså ingen, man får ju något i gengäld för de pengar man betalar. Det ska vara om man inte kommit sig för att avbeställa en tjänst eller så, då stör man ju sig när fakturan kommer.

Fast jag ska erkänna att det var rätt stort när sista CSN-betalningen gjordes och jag blev skuldfri där.

29. Vilket mode hoppas du aldrig kommer tillbaka?

Takano-overalllen? Vit Nivea på läpparna?

30. När firade du sist något som var värt att fira?

Vi är generellt duktiga på att fira saker, tycker jag. Ett kök som blir klart, en firma som sålts, något som vi är klara med, något vi har uppnått? Men sist minns jag inte. Bröllopsdagen kanske?

 

8 Comments

 1. Marianne

  Kul att läsa !

 2. Adelka baoly

  Kul att läsa! Man känner igen sig.😉

 3. Ehhhmhum eh alltså, jo. Men. Nivea på läpparna. När slutade det vara modernt? 😉

 4. Älskar sådana här typer av inlägg!

  • Gunilla Yourstone

   Det var riktigt roligt att skriva också och svara på alla frågor. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *