Vi gillar ju egentligen vegetarisk och ganska lätt mat. Egentligen.

Sen har vi en liten hemlig fäbless för klassisk svensk husmanskost underkategori (eller avart om man så vill) mjöl- och/eller potatis-mat med fläsk och lingon som tillbehör.

Inte alls lättsmält. Och inte alls vegetariskt. Utan snarare mat för arbetskarlar i det förgångna. Såna som sågade ekplank med man-kraft typ.

Raggmunk, råraka och potatisbullar. Fläskpannkaka och för all del blodpudding om det nu serveras. Äggakakan gick ner alldeles utmärkt i Skåne i höstas, tackar som frågar. Palten har vi inte haft med modersmjölken någon av oss, inflyttade som vi är här uppe, men tagit till oss och adopterat som vår egen. Ett entusiastiskt inlägg om Sveriges enda Paltzeria i Öjebyn finns sedan tidigare på bloggen. Komplett med recept.

När vi så klev över på öländsk mark var det alltså inte en fråga om om, utan mer när och hur många, vad gällde att prova den öländska nationalrätten Kroppkakor.

Vi fick benäget bistånd från lokalt håll. Arontorps nära Färjestaden och Ölandsbron gällde för att ha öns bästa kroppkakor. Vi svängde förstås förbi för en bastant lunch.

– Vi ska ha Kroppkakan kroppkaka säger vi till damen i kassan. Den klassiska, den man ska ta när man är här.

Sagt och gjort, vi begåvas med varsin bricka med väderkvarnsmotiv, samt tallrikar. Kroppkakorna slevas upp. Simmar i fet sky. Vid ett närbeläget buffébord finns allt en kroppkake-debutant suktar efter här i livet. Smör, lingonsylt och mjölk.

I Corona-tider vill man ju så snabbt som möjligt forcera nålsögat i form av kassa och buffébord. Komma sig ut till ute-möbleringen på baksidan där frisk luft och avstånd råder. Vi skyndar därför på processen. Men hinner ändå få tanken i bakhuvudet så där:

– Vad f-n är det som luktar? Är det någon galning som har beställt in julkorv här?

Väl vid bordet avtar dessvärre inte julkorvdoften och vi tvingas inse faktum. De där galningarna är vi. Det är våra kroppkakor som luktar.

Simmig sky, en glansig, porös konsistens på kroppkakorna. Och en fyllning med fläsk och julkorvskryddor?

Vi äter lydigt upp, tackar för maten och ställer bort våra brickor. Vi har ju fått en uppfostran gu´bevars.

Men har några ödmjuka tips till kocken:

– Att koka potatisen känns ju rätt onödigt, grovriv den bara rå nästa gång. Hacka rimmat fläsk. Gott som det är liksom. Prova att byta ut vetemjölet mot kornmjöl. Vad kan gå fel? Och så låta kokvattnet stanna i kastrullen.

Och välkommen upp till Norrland förresten. Och prova the real thing.

Så ska det se ut. Ju.

Missa inte testpatrullens nästa tillslag. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

5 Comments

 1. Roman Willenfelt

  Bästa kroppkakan finns på korvmojen vid hamnen i Färjestaden.

  • Gunilla Yourstone

   Tackar för tipset! Om det blir aktuellt med en andra halvlek. 🙂

  • Mona Landin

   Kan man få adress till korvmojen? Blev faktiskt besviken på Arontorps den här gången. Jag vill ha mina kroppkakor gråa. Alltså råriven potatis.

 2. Mona Landin

  Håller med om potatisen. Den ska rårivas. Förra gången jag åt på Arontorps var kroppkakor gråa, som de enligt min mening, ska vara. Nu lika bleka som småländska.
  Ska leta efter korvmojen i Färjestaden. Och jag vill ha mina med en smörklick i mitten. Eller kalla till kaffet.
  Hälsar upplänningen som till vardags käkar veg och snabbnudlar. 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *