Vi tillbringade nyligen 5 dagar på Öland. Åkte från söder till norr och såg allt som kom i vår väg. Och vandrade när helst vi kom åt.
Dessa är de bästa sakerna vi hittade att se och göra på Öland. Det vill säga om man någorlunda är som vi och gillar natur och historia. Om man är mer lagd åt kamelfarmer, djurparker och lådbilsland finns det säkert andra bloggar man kan botanisera i. Så nu kör vi, från söder till norr.

1. Långe Jan

Kan Långe Jan vara Ölands mesta kändis? Det var nog i alla fall den byggnad som jag allra mest kopplade till Öland innan denna resa. Långe Jan är en fyr belägen på Ölands sydligaste udde. Normalt sett kan man gå upp i fyren och njuta av utsikten, men nu under Corona-pandemin var den dessvärre stängd för besökare.

Vid Långe Jan och kringbyggnader trängs fågelskådare med imponerande kameraobjektiv. Detta är en av Sveriges bästa platser för fågelskådning. Vi andra kan skåda de sälar som allt som oftast finns att finna ute på stenarna i havet söder om fyren.

se och göra på Öland
Långe Jan – en av de klassiska sakerna att se och göra på Öland

2. Vandring runt Ölands södra udde

En riktigt härlig vandring som har ”allt”, är att gå från Ottenby och runt hela södra udden. ”100% himmel, hav, sol och vind. 20% ädellövskog, 10% fornminne, 90% får och 50% safarivibbar”, som jag entusiastiskt skrev i mitt inlägg om denna vandring.

Läs också: Vandring till Ölands södra udde – Ottenby, Långe Jan och kungens hjortar

se och göra på Öland

3. Stora Alvaret

Alvaret är stort, platt, torrt och täcker stora delar av södra Öland. Alvarsmark utmärks av trädlös hedmark där berggrunden, bestående av kalksten, ofta går i dagen eller är täckt endast med ett tunt jordlager. Området har en speciell flora med en mängd arter som är unika för området, speciellt orkidéer under försommaren. Stora alvaret används historiskt som betesmark. 

Att gå en promenad eller vandring i denna unika och säregna miljö är förstås ett måste på Öland.

Att se och göra på Öland – Alvaret

4. Eketorps borg

Öland har ett helt gäng fornborgar. Idag återstår förstås inte jättemycket mer av dem än ringformade stenhögar. Men Eketorps fornborg är återuppbyggd för att man ska kunna se hur de såg ut och användes och leva sig in i järnålderns och medeltiden liv och villkor.

Utslängd på Alvaret ligger den där. Runt och ståtlig. Till och med en handfull tvådimensionella soldater som vaktar uppe på muren. Innanför återuppbyggda hus och djurhagar. Den första borgen här byggdes redan på 300-talet.

På sommaren har man tidsenligt klädd personal och aktiviteter som pilbågsskytte och historiska lekar.

Läs mer: Fornborgar på Öland – Eketorpsborg, Gråborg och Bårby borg

se och göra på Öland
Att se och göra på Öland – fornborgar

5. Gettlinge gravfält

Gettlinge gravfält är ett av de största gravfälten på Öland, nästan 2 kilometer långt. Många av gravarna har blivit förstörda genom stenbrott eller av skattsökare. På gravfältet fanns omkring 250 gravar. Idag återstår mer än 200. De flesta är stensättningar från yngre bronsåldern och järnåldern.

6. Lokalproducerad mat

På Ölands finns gott om gårdsbutiker. Vi äter kött från Mysinge kött som även har en gårdsbutik och handlar rapsolja (från Ekberg & Forsberg) och Ölandschutney från Gårdsbutiken Gråborg vid Sankt Knuts Kapell (se nedan) och Gråborg. Norrgårdens gårdsbutik finns i Ventlinge och Havtornsgården i Triberga, för att nämna några exempel.

Rapsolja från Ekberg & Forsberg

7. Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

Ett av de geografiskt största världsarven i Sverige är Södra Ölands odlingslandskap. Förstås måste man vistas härnere på södra Öland ett tag och känna in och ta till sig denna unika miljö.

Läs också: Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap – våra tips inför besöket

se och göra på Öland

8. Paradisstigen i Nunnedalen

I Nunnedalen går den vackra promenadslingan Paradisstigen. En promenad här om våren är, just det, paradisiskt vacker.

Läs om vår vandring i Nunnedalen här.

se och göra på Öland

9. Radbyar

Typiskt för Öland är radbyn. En radby är helt enkelt en by där alla gårdarna ligger tätt intill varandra på rad utmed bygatan eller landsvägen. Lilla Frö är ett bra exempel på en vacker radby.

se och göra på Öland

10. Beijershamn

Beijershamn är en misslyckad hamn som slammade igen och blev ett fågelhäckningsmekka. Här kan man vandra längs spänger ut mot havet och fåglarna.

Läs om vår vandring i Beijershamn här.

11. Vandra i ädellövskog

Tidigare täckte ädellövskogen hela den öländska västkusten, nu finns bara duttar kvar. Dessa är härliga miljöer att promenera i. Kanske särskilt om våren och kanske särskilt om man bor i Norrland och inte har motsvarande skog inpå knuten i vanliga fall? En bra plats att uppleva lövskogen på är naturreservatet Vickleby ädellövskog.

se och göra på Öland

12. Karlevistenen eller andra runstenar

På Öland finns många runstenar. Den mest kända kan vara Karlevistenen, söder om Färjestaden. Den utmärker sig utseendemässigt, men tydligen också språkmässigt för den som har förmåga att tyda. Stenen tros vara ett gravmonument över en dansk hövding som dog på havet utanför Öland.

se och göra på Öland

13. Ölandsbron

Ölandsbron är ju en sevärdhet i sig. Häftig både att åka över och att betrakta från stranden. Vi åkte ner till campingen precis söder om bron för att få en titt och några foton, men säkert finns fler bra ”utkikspunkter”.

se och göra på Öland

14. Sankt Knuts kapell

Två sevärdheter som ligger så nära varandra att det faktiskt är snudd på omöjligt att besöka den ena och inte den andra, är Sankt Knuts kapell och Gråborg. Men vi börjar väl med Sankt Knuts kapell.

Sankt Knuts kapell är en kyrkoruin från 1100-talet som ligger i Borgs by. Dess placering så nära Gråborg tyder på att det var en kyrka av betydelse. Kapellet har varit helgat åt den danske helgonkonungen Knut som blev dödad i ett uppror i Odense år 1086.

se och göra på Öland

15. Gråborg

200 meter ifrån Sankt Knuts kapell ligger fornborgen Gråborg, Ölands störta fornborg. De äldsta delarna av fornborgen är sannolikt från 500-talet. Sin nuvarande storlek fick borgen under 1100-talet, efter att ha byggts ut i etapper. Borgens form är elliptisk och med en storlek av ungefär 210 gånger 160 meter. Ringmuren var flera meter hög, idag förstås raserad, men ändå tydligt markerad och bevarad. Man har inte funnit några spår av byggnader innanför muren, vilket tyder på att det kan ha varit en handelsplats.

16. Sankta Britas kapell och Kapelludden

S:ta Britas kapell är en kyrkoruin på Kapelludden på Ölands östra sida. Kapellet låg vid en medeltida handelsplats och byggdes troligen under 1200-talet och övergavs sedan under 1500-talet.

Kapellruinen är värd ett besök framför allt på grund av sin vackra placering vid havet.

se och göra på Öland
se och göra på Öland

17. Solliden

Kungafamiljens eget sommarresidens ligger precis utanför Borgholm. Villan byggdes i början av 1900-talet av blivande drottning Victoria som inspirerades av Axel Munthes Villa San Michele på Capri.

Solliden är kungafamiljen privata egendom men man kan besöka trädgården under dagtid.

se och göra på Öland
Att se och göra på Öland – Solliden

18. Borgholms slott

Borgholms slott är bara en ruin, sedan en brand totalförstörde slottet 1806. Slottet är dock fortfarande maffigt att besöka och invändigt finns en fin utställning om slottets historia och om vad det innebar för vanligt folk på 1600-talet att ha kungen boende på Öland. Förhoppningsvis innebär vår nutida kung färre olägenheter.

Läs om vårt besök vid Borgholms slott här.

se och göra på Öland

19. Borgholm

Borgholm är Ölands största stad och en söt liten tätort med ca 5000 innevånare. Sommartid växer förstås staden med alla turister. Ett besök här är förstås trevligt om man befinner sig på Öland. Vi kollade in hamnen och de maffiga sekelskiftesvillorna med utsikt över Kalmarsund, hälsade på tillbörligt avstånd på svanen som ruvade på ägg mitt i allting och försökte förgäves nästla oss in i kallbadhuset.
Samt åt en härlig middag förstås.

20. Borga hage

Borga hage är ett naturreservat som ligger mellan Borgholm stad, Borgholms slott och Solliden. Den är en del av den tidigare sammanhängande kustlövskog som kallades Strandskogen och som sträckte sig längs kusten mellan Borgholm och Färjestaden. Detta är ett fint område att promenera i och den perfekta vägen att anlända till dessa båda slott.

se och göra på Öland

21. Ölands kustväg – från Äleklinta till Byxelkrok

Längst Ölands västkust ovanför Borgholm, med start i Äleklinta löper en smal liten väg längs kusten. Den går i princip hela vägen precis intill havet. Fantastiska vyer, små fiskelägen och spröd kustnära natur. Denna väg har jag redan i förväg bestämt ska komma med på listan över Sveriges vackraste vägar. Den dag jag publicerar den.

Läs mer: Ölands gamla kustväg längs stenkusten – en av Sveriges vackraste vägar?

se och göra på Öland

22. Byrums raukar

Öland har ju också raukar! Bara inte lika kända som de på Gotland. I Byrum finns en bit kust där den så kallade Landborgen har blivit till raukar precis i strandkanten mot Kalmarsund.

se och göra på Öland

23. Vandring längs Bödakusten västra

Mellan Byxelkrok och Byrum är en fantastiskt kuststräcka med klippformationer, överhäng och hällar. Att vandra här en eftermiddag under solen och med Blå Jungfrun i blickfånget är en av Ölands bästa vandringar.

Läs om vår vandring längs Bödakusten västra här.

se och göra på Öland

24. Blå Jungfrun

Från Byxelkrok avgår båtturer till Blå jungfrun, som är en ö och en nationalpark. En mycket vacker plats omgärdad av myter och sägner. Boka utflykten i tid, för båten blir fullbokad. Läs om vår tur här.

se och göra på Öland
Blå Jungfrun sedd från Öland

25. Neptuni åkrar

Norr om Byxelkrok ligger Neptuni åkrar. Plana vackra klipphällar. Som gjort för en liten promenad i solen.

se och göra på Öland

26. Trollskogen

Ett av Ölands mest besökta naturreservat är trollskogen vid Ölands nordöstra udde. Här finns fornlämningar, vindpinad havsnära tallskog, stränder och ett vrak. Förstås måste man vandra här också.

Läs också: Vandring i Trollskogen naturreservat – vrak, fornlämningar och vindpinad tall

se och göra på Öland
Att se och göra på Öland – Trollskogen

27. Långe Erik

Ölands andra fyrkändis är Långe Erik, belägen på den nordligaste udden. En 32 meter hög fyr, byggd 1845. Namnen antas ha bildats i analogi med ”Långe Jan”, fyren på Ölands södra udde. Även i denna fyr brukar man normalt kunna gå upp, men nu under pandemin är den stängd.

se och göra på Öland

28. Kroppkakor

Så långt var det syd till nord. Sen finns det några saker som kan uppleva över hela Öland oavsett var på ön man befinner sig.

Kroppkakor. Vad ska vi säga? Kanske att man ska prova allt minst en gång? Vi älskar att prova lokal matkultur var på jorden vi än befinner oss. Sedan kanske inte alla maträtter blir en vana? Tänker vi försiktigt.

29. Väderkvarnar

Samma sak här. Det spelar ingen roll var på Öland man befinner sig. Väderkvarnarna finns alltid där. Röda, bruna, ibland vita. Ensamma eller tillsammans. Med vingar eller utan. På vindarnas ö.

se och göra på Öland
Att se och göra på Öland – Väderkvarnar!

30. Öländsk matvandring

Sedan återstår bara det som vi själva inte hann med. Men hade velat göra. Vi får helt enkelt passa vidare till er.

Öländska matvadringar arrangeras från Vickleby, Jordhamn och Ottenby och genomförs i grupper med guidning. Så här står det i beskrivningen vi hittar:

”Ni vandrar tillsammans med en kunnig och engagerad guide.  Längs vägen görs matstopp för att avnjuta öländska läckerheter som vi dukar upp i  naturen. Under vandringen berättar vi om traktens kulturhistoria och bjuder på en och annan skröna!”

Visst låter det härligt?

Var ska man bo på Öland?

På södra Öland kan vi rekommendera Eco by StrandNära i Stora Frö, ett ekologiskt drivet B&B 200 meter från havet.

På norra Öland är Byxelkrok en bra plats att slå ner bopålarna. Byxelkroks Marina Sea Resort har havsutsikt och solnedgångsvyer så att det räcker till alla.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

9 Comments

  1. Vilken bra guide och vilka underbara bilder! Har sett och gjort en del av dessa saker men märker att jag missat en del så detta blir en bra guide att ta med till Öland i sommar.

  2. Öland är fint!

  3. Kerstin & Thomas

    Tack för fina tips – illustrerat med så vackra foton!

  4. Pingback: Vad kostar en campingplats med el? – Maries skolblogg

  5. Hej! Ska cykla på Öland i juli. Tack för tipsen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *