Visst är det underbart med vackra vägar? Vi svänger gärna av från huvudled och kör några mil extra och i lägre hastigheter om det finns en vacker vägsträcka att upptäcka.

Vår vårresa söderut bjöd på hela 2 nya upptäckter vad gäller vackra vägar. Vallevägen i Västergötland har vi redan skrivit om. Idag har turen kommit till Ölands gamla kustväg, längs Stenkusten.

Vägen börjar söderifrån i Äleklinta. Man kör väg 136 norrut från Borgholm 1,4 mil och svänger sedan av mot kusten. Sedan är det bara att följa kusten längs denna lilla väg som går en bit upp ovanför havet.

Vägen går längs den öländska Stenkusten och återfinns på kartor från 1600-talet men är sannolikt mycket äldre. Utmed hela vägen finns stenbrott i strandlinjen. Vägen har haft av stor betydelse för transporter till de olika utskeppningshamnarna.


I Bruddesta är det, om inte förr, läge att ta ett stopp. Detta är ett fiskläge från början av 1800-talet. De 9 fiskebodarna berättar om den nordöländske bondens dubbla verksamhet som jordbrukare och fiskare.

Kustvägen fortsätter längs havet förbi Djupvik och Sandvik och kommer så småningom upp mot de områden som vi redan berättat om i vår vandring längs Bödakusten västra naturreservat, nämligen klippraset i Fornbo och raukarna i Byrum.

Just vid Byrum är den enda delen av vägen där man måste lämna kusten om man färdas per bil. Här får man ta sig in på Byrumsvägen och sedan svänga ut mot kusten igen vid första avtagsvägen.

Härifrån följer Hagskogsvägen kusten igen upp till Byxelkrok.

Som sagt, detta är en förödande vacker kustväg. Dock smal och stundtals kanske inte i perfekt skick. Många vill köra här, både bilar och cyklar och så många husbilar också. Man får vara beredd på att hålla en låg hastighet och visa hänsyn.

Naturen är känslig här ute vid havet och på vissa sträckor är det inte tillåtet att lämna vägbanan med bilen. Det innebär att man inte får parkera utmed vägen, utan det är bara de iordningställda parkeringsplatserna som är tillåtna att stå på.

Läs också: Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

Vill du läsa om fler vandringar? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *