Om man söker efter vandring på Öland kommer spåren ofrånkomligen att leda till Nunnedalen och Paradisstigen. Denna söta lilla stig är en av Ölands mest kända promenadstråk.


Nunnedalen

Nunnedalen är en smal remsa av lövskog precis utmed Västra Landborgen. För en utförlig beskrivning av vad Landborgen är se här.

Just i Nunnedalen slår vegetationen knut på sig självt. Och då självklart extra mycket på våren.  Här växer lövträd som ek, ask, alm och hassel. Buskar som berberis, benved, och olvon. På marken hittar man om våren blå-, vit- och gulsippa och vårlök. Murgrönan slingrar sig uppför trädstammarna.

Paradisstigen

Precis nedanför Landborgen går här Paradisstigen där man är fullständigt inbäddad i intensiv grönska. Det är lätt att förstå att någon tidig romantiskt lagd namnsättare gått crazy av vårkänslor just här och gett stigen dess namn.

Vår vandring längs Paradisstigen

Allt detta vill vi förstås uppleva. Även om vi inte är några botaniker.

Vi parkerar vid väderkvarnen ovanför Resmobacken. En riktigt vacker plats för fricamping för övrigt. Vi sneglar ju lite försiktigt mot sånt numera när vi är ute och åker.

Härifrån utgår Paradisstigen. Man börjar med att gå nedför branten som är Landborgen och gå där nere. Sedan kan man gå upp längst bort och gå stigen ovanför tillbaka, så får man utsikten över området också.


Endast 4 kilometer är denna promenad slash vandring, men väl värd att gå. Grönskan är verkligen ljuvlig så här på våren, även om vi inser att det nog bli ännu lite vackrare om någon vecka när träd och buskar slagit ut lite, lite mer.


Förstås får man inte gå ensam på ett sådant här ställe. Vi är en liten karavan av medelålders par (och ibland lite mer än så) som strövar på i grönskan. Det är bara vi som låtsas att vi vandrar. I full outdoor-outfit. De övriga paren kör mer picknick á la sekelskifte-style med matsäckskorgar och stråhattar.

På ovansidan störs man väl lite av att vägen går rätt tätt förbi. Och där svischar ju bilar förbi i rätt hög fart hela tiden. Men annars är vi nöjda med vår promenad. I Paradiset.


Läs också: Vandring i Vickleby ädellövskog, Beijershamn och förbi Karlevistenen

Missa inga vandringar. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *