Ytterligare en riktigt maffig vandring på Öland är att vandra utefter västra kusten söderut från Byxelkrok. Man kan dels gå precis längs med havet, som här befinner sig en våning ner så att säga, på grund av höjdskillnader. Dels går en liten bilväg hela vägen längs havet, bara en liten bit upp. Halvvägs mellan havet  och vägen löper dessutom en vandringsstig.

Vandring längs Bödakusten västraVandring längs Bödakusten västra

Ett bra alternativ är t.ex. att gå nere vid vattnet åt ena hållet och uppe på stigen eller vägen den andra.  Efter drygt 3 kilometer, strax efter keramikbutiken, bör man dock vara noga med att gå nere vid vattenlinjen, annars missar man de mäktiga klippformationerna här med överhäng.

Vandring längs Bödakusten västra

Vi vandrar här en eftermiddag och får ett underbart ljus på vår vandring. Sol som strilas genom lätta moln.

Vandring längs Bödakusten västra

Ute till havs har vi hela tiden sällskap av Blå Jungfrun, den mytomspunna ön som troddes vara Blåkulla. Hit flög häxorna på skärtorsdagen och sjömännen undvek att komma i närheten av ön, av rädsla för att drabbas av otur och förlisa.

Idag är Blå jungfrun nationalpark och fågelparadis. Vi hade gärna tagit en båttur över, men ön är ännu stängd för besökare av fågelskyddsskäl när vi besöker Öland.

Vandring längs Bödakusten västra
Blå jungfrun där ute.


Vandring längs Bödakusten västra

En fram-och-tillbaka-vandring som den här, kan man ju göra precis så lång eller kort som man vill. Men håller man ut i 13 kilometer så vankas det raukar i Byrum. Den som vandrar ytterligare 3 kilometer till Fornbo, får ännu mer klipp-överhäng, som till och med mycket dramatiskt har rasat ner i havet.

Vandring längs Bödakusten västra

Landborgen

Varför ser då kusten så dramatisk ut just här?

Jo minns ni att vi talade om Landborgen i inlägget om Rösslösa galgbacke. En brant som utgör den västra kanten på kalkstenen på Öland. På södra Öland går Landborgen någon kilometer inåt land. Här upp på norra Öland går den precis här vid havet. Det är alltså samma fenomen som skapat både överhängen som vi går under idag, som raukarna i Byrum, branten vid Rösslösa och Bårby fornborg, samt även branten vid Nunnedalen som vi också kommer att skriva om.

Vandring längs Bödakusten västra

Även Borgholms slott ligger på kanten av Landborgen och Solliden precis nedanför. Man ser klippkanten när man går upp mot parkeringen där.

Bödakustens västra naturreservat

En del av denna vandring går genom Bödakustens västra naturreservat. Här vandrade Linne 1741 och studerade roat myrlejonsländans larver, kända för att äta myror med glupande aptit.


Vandring längs Bödakusten västra

Även Byrums raukar är ett eget litet naturreservat, mycket rikt på fossil.

Vandring längs Bödakusten västra

Om vandringen Bödakusten västra

Som sagt, man väljer ju själv vilken sträcka man vill vandra. Ett sätt att korta vandringen är att ta bilen ner till den där keramikverkstaden (anledningen till att vi tjatar om den, är att det är det enda landmärket att hänga upp sig på i närheten). Strax efter finns en parkeringsplats åt väster. Då är du precis  vid överhänget.

Vandring längs Bödakusten västra

Ett annat sätt är att dela upp vandringen i två olika. Ena dagen går man uppe vid överhängen i norr och nästa dag går man söderifrån och börjar vid Byrums raukar. Eller från raukarna söderut till raset vid Fornbo.
Kom ihåg att det är förbjudet att parkera utefter vägen hela vägen här, man får bara stå på iordningställda parkeringsplatser.

Denna vandring finns i den mycket användbara boken Öland och Blå Jungfrun – Vandringsturer och utflykter som tur nummer 8, 9 och del av 11.

Hur man än lägger upp det får man absolut inte missa denna mycket vackra och säregna kuststräcka.


Vi blir så förtjusta i den här kustremsan att vi tar oss en liten tur på kvällen också!

Läs också: Vandring till Öland södra Udde – Ottenby, Långa Jan och kungens hjortar

Missa inga vandringar. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

4 Comments

  1. Så fina bilder från den här säregna och vackra delen av Öland!

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är verkligen en säregen och vacker kust. Inga andra som vandrade där dock.

  2. Men wow så mäktig miljö! Ser verkligen ut som en fantastisk vandringssträcka 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *