Är Öland en bra vandringsdestination?
Ja, tycker vi. I kategorin kustnära leisure-vandring. Öland är ju väldigt platt, landskapets högsta punkt är bara 57,4 m.ö.h. vilket gör det lätt och behagligt att vandra. Men detta faktum kan förstås bidra till att vandringen kan bli en smula enahanda också. Vilken tur då att Landborgen finns, flera av de bästa vandringarna enligt oss, går också i anslutning till detta fenomen.

Vilka typer av vandring kan man hitta på Öland?

Som sagt, kustvandringen är förstås stor på en ö med så mycket kust.

Sedan får man inte missa att vandra i ädellövskog, i kustnära tallskog, i fågelområden (det vill säga där det är tillåtet, fågelområdena är omgärdade av ganska mycket restriktioner för att inte störa fågellivet) och i hagmarksområden.

Samt förstås måste man vandra på Alvaret.

Alvaret

Hur hittar man vandringar?

Vi hade mycket hjälp av boken Öland och Blå Jungfrun – Vandringsturer och utflykter. Här finns massor av turförslag, både längre och kortare och med kartor och beskrivningar. Enda problemet är väl att det är en sån mängd vandringar att det kan vara svårt att välja. Vilka är egentligen allra, allra bäst, undrar man ju frustrerat när man bara har 5 dagar?

Längre vandringsleder på Öland

På Öland finns flera längre, dvs flerdagars-vandringsleder.

Mörbylångaleden

Mörbylångaleden är 5 dagsetapper lång och går från brofästet vid Färjestaden till Ottenby i söder.
Vi var först inne på att gå Mörbylångaleden, men läste sedan alltför mycket negativt om den, att etapp 1 och 3 är transportsträckor, att stora delar av leden går på vägar och väldigt liten del är stigar. Och att den inte täcker upp det bästa av Öland.
Vårt val föll då i stället på dagsturer och bil emellan.

Mörbylångaleden

Mittlandsleden

Mittlandsleden är 50 km lång och går igenom ett naturskönt område med frodig lövskog, samt passerar flera fornlämningar, som Gråborg, Ismantorps borg och Noaks ark.

Gråborg

Från fyr till fyr

Ölandsleden går från fyr till fyr, det vill säga från Långe Jan i söder till Långe Erik i norr och kanske egentligen mest en cykelled. Men kan även vandras. 180 kilometer långt är detta äventyr.

Turer som vi gick

Ölands södra udde

Vår bästa tur på Öland är också en klassiker. Att gå från Ottenby längs havet ner till Långe Jan och sedan tillbaka upp längs andra sidan av udden, är en riktigt fulländad tur med de flesta ingredienser som man letar efter på vandring.

Läs alla detaljer om vår tur här.

Bödakusten västra

Att vandra från Byxelkrok ner till Byrums raukar är en galet vacker vandring som inte så många verkar göra konstigt nog.

Läs om vår vandring här.

Vickleby ädellövskog och Beijershamn

Denna tur är helt ljuvlig på våren. Och säkert andra tider på året också. Ljusgröna knoppar på träden, vitsippor på marken och häckande fåglar i den övergivna hamnen. Och så en en runsten på det. För säkerhets skull.

Läs om hela vandringen här.


Paradisstigen genom Nunnedalen

Paradisstigen går genom den grönskande Nunnedalen. Blomdoft och fågelsång hela vägen. Paradisiskt helt enkelt.

Här kan du läsa om vår vandring i Nunnedalen.

Trollskogen

Högst upp i Ölands nordöstra hörn ligger Trollskogen. Vindpinad tallskog, fornlämningar, ekar och vrak, kan man väl sammanfatta denna vandring med?

Läs också: Vandring i Trollskogen naturreservat – vrak, fornlämningar och vindpinad tall


Borga naturreservat

Mellan Borgholm, Borgholmsslott och Solliden ligger ett litet idylliskt och bedårande vackert naturreservat där man kan promenera, eller vandra om man så vill. Vi gick här en sen och ljuvlig vårkväll.

Alvaret

Vi skäms lite för Alvaret blev faktiskt lite försummat av oss. Det blev bara en kortare vandring i sent eftermiddagsljus, efter Nunnedalen och Vickleby ädellövskog. Vi upptäckte till vår förtjusning att orkidéerna precis ploppat upp.

Dagsturer som vi inte hann med men är nyfikna på

Över Alvaret från Kvinnsgröta till Albrunna kalkbrott

En riktig Alvarsvandring som vi tyvärr inte hann ta oss tid till denna gång är att gå från Kvinnsgröta till Albrunna kalkbrott.

Bara namnet Kvinnsgröta gör förstås startbyn värd ett besök. Var och en inser förstås att namnet kommer sig att kvinnorna här lurade dansken genom att bjuda på gröt när soldaterna anföll. I gröten fanns någon typ av sömnmedel och när alla danska soldater sov sött, klev männen i byn fram och dräpte dem i sömnen.

Därifrån går man över Alvaret, tvärts över Öland till kalkbrottet som nu är en sjö.

Stora Alvarsleden

Stora Alvarsleden går som man hör på namnet över Alvaret och är 13 km lång. Den börjar i Karleby och ner förbi Frösslundamossen. Den vore att annat alternativ för att testa på Alvaret mer ordentligt.

Borg till borg

Leden Borg till Borg är en del av Mittlandsleden, 16 kilometer lång. Den går som namnet antyder mellan Gråborg och Ismantorps borg. Vi besökte startpunkten vid Gråborg och kan intyga att omgivningarna såg inbjudande ut.


Tur att det går att återvända till Öland och göra fler vandringar.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Tags

7 Comments

  1. Att vandra vid södra udden är nog en av våra favoriter på Öland. Det påminner lite om Afrikas savanner även om djuren är utbytta mot hjortar, får och kossor.
    Nunnedalen ser ut som en fin bårvandring som vi får titta på vid nästa Ölandsrundan.

  2. Vad kul och bra! Jag och sambon ska förmodligen utforska Öland i några dagar så det här inlägget var perfekt 😀

  3. Öland är ett paradis för naturälskaren. Hela ön är en fågellokal, växtlokal, insektslokal… You name it!

    Om man tycker att Öland är enehanda eller enformigt är man nog mest intresserad av hur naturen och landskapet ser ut. Inte vad det innehåller.

    Jag får ofta fullständig system overload på Öland för att det är en så extremt artrik och häftig plats. Enformigt… Nej, det är fjällen det… Samma tjugo arter mil efter mil… Ni måste se bortom ytan

    • Gunilla Yourstone

      Hehe, nu hänger du upp dig på en enda mening. 🙂 Vi tyckte inte att Öland var enahanda och enformigt. Men du har rätt, vi är mer intresserade av vyerna än av arterna och då är fjällen en häftigare plats för oss att vandra på. 👍
      Tack för din input om artrikedomen. 👍

    • Gunilla Yourstone

      Lustigt förresten att du har samma IP-adress som Magdalena Andersson som kommenterade om att åka färja till Färöarna. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *