Vi får en halv dag i Borgholm också. Fast det här annars är tänkt som en vandrings- och naturresa.

Solliden

Vi rullar faktiskt in i Borgholm redan till lunch och styr bilen direkt mot Solliden. Drottning Victorias italiensk-inspirerade villa från tidigt 1900-tal som blivit Bernadotte-familjens ständiga sommarresidens på Öland. Fast vi undrar hur mycket de bor i själva villan? Här släpps ju besökare in i den omgivande parken och ger inte så mycket privatliv över. Om kungafamiljen är här, så trycker de nog i något av sina övriga hus längre ner mot vattnet. Skyddade av vakter, avspärrningar och skyltar med texten ”privat”.

Kaffestugan serverar god sallad och räkmacka. 120 kronor kostar sedan inträdet till Sollidens park. Vi blir inte jätteimponerade, men kanske känns det som mer att se när trädgården kommit igång bättre, senare på året?

Borgholms slott

Nästa anhalt blir Borgholms slott, som ligger strax intill Solliden.

Vi kommer som blanka blad, vet inget om slottet innan. Mer än Roxettes maffiga musikvideo till Listen to your heart från vår egen tonårstid, som spelades in under en konsert här.

Borgholms slott håller öppet för besökare som vanligt. Förmodligen för att det mesta är utomhus här. Slottet brann på 1800-talet och är sedan dess i ruiner. Eller inte öppet helt som vanligt ändå. För guidade visningar kan man ju inte ha. En app med en audio-guidning har tagits fram i stället. Bra initiativ och vi gillar ju audio-guider, men denna funkar så där. Laggar och tuggar i oändlighet och vi får bara igång den på engelska.

Nåväl, det finns en utställning också med tillräckligt mycket och intressant information om slottets historia.

Hur det började redan på 1100-talet med ett torn. När Östersjön var proppfull av illvilliga erövrare och pirater. Redo att plundra den som inte slog vakt om och förstod att skydda sitt och de sina.
1200-talet blev det ett kungligt slott här. Som under 1300- och 1400-talet var en av Sveriges viktigaste befästningar.

Slottet förföll sedan under 1500-talet för att ersättas av ett pampigt renässansslott av Johan III i slutet av samma århundrade.

1600-talet förvandlade Karl X Gustav slottet till en ännu pampigare version av sig själv. Att ha kungen här medförde inget positivt för lokalbefolkningen. Tvärt om innebar det systematisk plundring och umbäranden.

1700-talet förlorade slottet sin militära betydelse, sedan Skåne och Blekinge blivit svenska. I början av 1800-talet användes slottet några år som textilfabrik innan en brand 1806 totalförstörde slottet och lämnade det som den ruin det är idag.

Det slår oss när vi går runt i utställningen och läser, hur mycket av svenska historia som har utspelat sig här på Öland. Ändå kan vi inte minnas en enda historielektion från skolan som nämnt detta landskap.


Drottning Victorias Hotell och Vilohem

Vi har bokat in oss på Drottnings Victorias Hotell och Vilohem för natten. Även det beläget i närheten av Solliden och Borgholms slott. Blir lite besvikna på rummet, eftersom det i hotellbeskrivningens står att ”nästan alla rummen har kakelugn” och ändå får vi ett rum helt och fullt utan. Men man bjuder på fika under eftermiddagen ”on the house”. Kanske får det oss att blidkas en aning?

Borgholms uteserveringar

Vi vandrar ner mot Borgholms centrum. En promenad på 15 minuter.

Tänker oss att nu ska eftermiddagen gå av sig självt, som den alltid gör när solen skiner och temperaturerna letar sig upp mot 20. Att vi kommer att överfallas av mysiga uteserveringar med havsutsikt, där vi bara måste sätta oss och ta något att dricka. Bara för att plötsligt upptäcka att klockan är middag och vi lika gärna kan bli kvar för kvällen.

Men kanske är Borgholm lika överraskade av den besökande våren som vi, för inga av de där smaskiga uteserveringarna är ju öppna! Hamnen ligger tom, tyst och öde.

Jag känner på dörren till kallbadhuset och får mig på köpet en trevlig pratstund med en kvinna som är medlem och badar här varje dag. Men in kan hon tyvärr inte släppa mig, det är strikta regler nu under pandemin, Bara medlemmar och bara två åt gången på plats.

Några kvarter upp från hamnen får vi napp. Sörens restaurang har läget för sen eftermiddagssol. Uteserveringen är fullsatt, så när som på ett bord, som vikt för oss. Här låter man inte sig inte begränsas av konventioner i meny-kreerandet. Såväl meze som bruschetta och kroppkakor finns på menyn. Och sushi också för säkerhets skull. Vi blandar meze friskt till en måltid. Då när vi kommit till den där punkten, som sagt, när vi insett av eftermiddag blivit kväll och det är lika bra att sitta kvar över middag.

Borga hage och Prinsessan Estelles Promenad

Längs Villagatan ligger smaskiga sekelskiftesvillor på båda sidor. De på norra sidan har sannolikt Borgholms bästa läge, direkt mot Kalmarsund. I änden på gatan hittar vi Borga hage, ett naturreservat som är en del av den tidigare sammanhängande kustlövskog som kallades Strandskogen. Här tycks kungabarnen ha fått varsina stigar. Vi hittar både Prinsessans Estelles och Prins Alexanders promenad.

Planen är till en början inte ambitiösare än att promenera hem till hotellet den här vägen i stället för genom stan, men detta visar sig vara ett fantastiskt vackert promenadstråk som binder ihop Borgholm med både Borgholms slott och Solliden. Vi vandrar upp mot Borgholms slott igen och kommer nu från havssidan i stället.



Kvällen är så underbar som en majkväll kan vara i södra Sverige, när den väl sätter den sidan till. Vindstilla, ljum. Tyst och sprött blommande. Solen som smeker både oss, lövverket och och slottet, det magnifika.


Läs också: Vandring till Ölands södra udde – Ottenby, Långe Jan och kungens hjortar

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Marianne

    Som vanligt, vilka vackra och inspirerande bilder !

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *