Jag är helt klart en samlar- och list-personlighetstyp. Jag älskar att skriva listor och att bocka av saker.

För mitt resande tar det sig utryck i form av att jag t.ex. räknar antal länder som jag besöker. Jag har flera appar där jag räknar och bockar av dem. Älskar den känslan när jag kommer hem från en resa och kan lägga till ett nytt land till samlingarna.

Det var stort att kliva in i land nummer 60, Zambia.

Några läsare retar sig på detta, har jag märkt. De tycker att om man räknar och bockar av någonstans, så har man inte njutit av upplevelsen att vara i landet. Så det så. Då är det bara något knäppt och sorgligt över alltihop.

Och så får man ju absolut tycka. Men jag känner väl inte nödvändigtvis att man måste lägga tid på att tala om det för mig genom att skriva (anonymt) på bloggen. Det går jättebra att bara tänka det tyst för sig själv också.

Land nummer 70, Bulgarien, innehöll lerbad.

Jag själv tycker ju att jag njuter alldeles väldigt på mina resor. Oavsett om jag reser i ett nytt eller gammalt land. Och jag borde väl rimligen vet bäst, jag som är med in person på alla mina resor?
Och drivkraften att se nya länder har tagit mig till väldigt speciella, härliga  och underbara platser. Mot för den som åker tillbaka till samma ställe på Gran Canaria varje år. Till exempel.

Jag tänker att min tillfredställelse av att bocka av saker adderar njutning till mitt resande, så att det blir ännu lite, lite roligare.

Land nummer 71.

Vad samlar jag på inom Sverige?

Länder alltså, de räknar jag och ”samlar” på. 71 stycken har jag i skrivande stund besökt. Det senaste var Luxemburg under tågluffen.

Men när världen stängde i mars 2020 försvann möjligheten att besöka nya länder. Jag kände rätt snart att jag ville sätta upp andra ”mål” för mitt resande. Med tiden har projekten utökas med nya. Dessa saker ”samlar” vi idag på under våra resor i Sverige.

Landskapstoppar

Först ut var landskapstopparna. En roligt grej som vi kom på där under första pandemivåren. Vi kunde till en början bara besöka vår egen lanskapstopp, men det gjorde vi med besked och på skidor.

Läs också: Åmliden – Västerbottens högsta punkt 551 m.ö.h.

Idag har vi besökt 9 av 25 landskapstoppar. Det roliga med dessa är att man kommer till udda ställen som man aldrig skulle ha besökt annars. Det lite jobbiga är att de ofta ligger väldigt off, att de ibland är svåra att hitta och att de ibland inte är så jättemycket att se.

Högst på Öland

I år har det inte blivit någon landskapstopp än, men jag är på väg söderut nästa vecka och ska förhoppningsvis lyckas klämma in någon.

Högst i Västerbotten

Läs också: Högsta topparna i Sveriges landskap – 25 ”bestigningar”

Nationalparker

Sedan skrev jag ett inlägg om Sveriges nationalparker. Som jag ärligt talat inte funderat så mycket på förut och snart nog kom förstås iden om att besöka dem alla.

Läs också: Vandring i Sveriges nationalparker

Abisko gjorde jag om i år

Om jag minns rätt hade jag då 8 stycken med mig i bagaget sedan tidigare. Av 30. Nu har jag besökt 19. Några ”gamla” har jag besökt igen också, för att jag velat göra ett mer fullständigt besök. Jag vill även vandra i alla nationalparker jag besöker. Inte bara stå vid någon informationstavla liksom.

Store Mosse – en av 2021 års nationalparker

UNESCO-Världsarv

Det var lite samma med de svenska världsarven, 15 stycken till antalet. Innan pandemin hade jag inte riktigt koll på dem. Nu har vi målmedvetet styrt mot dem när vi befunnit oss i närheten. Och plötsligt har jag besökt 13 av 15. Snart i mål. Fast ärligt talat är inte det roligaste att nå ända fram, utan snarare vägen dit.

Engelsbergs bruk, ett världsarv.

Ytterpunkter

Vi ångar vidare. Svenska ytterpunkter har vi också siktat lite på under pandemin. Ni vet, nordligaste, sydligaste, östligaste västligaste punkten. Samt högsta och lägsta. Men bara 2 av dem är besökta än.

Treriksröset

Alla landskap

Den här var inte så svår eftersom jag bara saknade Dalsland på listan. Förra sommaren åtgärdades det. Nästa vecka ska jag ner en sväng till Blekinge som jag bara varit i en enda gång i barndomen.

Dalsland

Vandring i alla Sveriges landskap

Den här har jag inte riktigt outat än, känner jag. Men jag har någon form av plan att jag ska vandra i Sveriges alla landskap. Två saker måste dock redas ut. Dels vad jag får räkna bakåt i tiden. Vandrade i Östergötland under studenttiden, men nu kan jag ju inte ens minnas var jag gick. Gills det då?

Vandring i Härjedalen

Samma med Gotland, minns underbara vandringar från barndomen, men skulle inte kunna peka ut dem på en karta idag.

Sedan har man ju alltid frågan vad som är en vandring och vad som är en promenad? Gills Tarzanstigen på södra berget som en vandring i Medelpad? Eller måste det till större, starkare och längre grejer?

Ja ni hör ju. Många av Sveriges landskap är dock otvivelaktigt vandrade i idag.

Vandring i Skåne
Vandring på Öland

Och sen då?

Ja men sen då? Finns det fler roliga saker att samla på i Sverige? Har du några förslag?

Världsarvet Gammelstads kyrkstad fick ett nybesök i somras.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

26 Comments

  1. Barbro

    Hej
    Kul idé. Kan tipsa om lägsta punkten, inget intressant där, men den ligger i Kristianstad. Så om du är i Västra Blekinge, är det nära. Eller när ni ser Sydspetsen, Smygehuk, inte långt till Kristianstad därifrån heller. (Kanske med Skånska mått..)

    • Gunilla Yourstone

      Ja den vill jag gärna besöka! Vi får se om jag hinner denna gång, har så många plaster på önskelistan. 🙂

  2. Gillar ditt tänk, vissa samlar på saker och andra på minnen/upplevelser. Är nog också en som gillar det senare med har nog hittills samlat planlöst. Fördelen med det senare är att man har det alltid med sig både i tid och rum, tar ingen fysisk plats. 👍

    • Gunilla Yourstone

      Precis bättre att samla upplevelser än typ 1000-tals äggkoppar. 🙂

  3. Du gillar uppenbarligen listor. Nu har du skrivit en blogg med en lista över listor! 🙂 och jag läser och fantiserar om kommande resor. Började följa dig för att se om du kommer till ”våran” topp Storvättershogna.

  4. Alltså folk har så mycket åsikter. Och jag håller verkligen med om att de flesta kan behållas eller pratas om i med vänner. Eller starta en egen blogg och tyck till vettja, utan att peka på nån annan. Jag uppskattar nya platser men gillar också att fördjupa mig i en plats jag gillade vid första besöket.

  5. Josefin

    Oh, vilken bra lista! Några av sakerna har jag tänkt och påbörjat för mina samlingar, men några idéer fick jag. 🙂 Och det är väl en skillnad på hur man samlar, om man bara står vid skylten och säger att man varit vid ett visst ställe eller om man tar sig dit och har en upplevelse. Vem är nån att ifrågasätta hur en själv resonerar?

    Men, kan och vill du dela med dig av vilka appar du använder? Jag har dålig koll på reseappar/appar för samlande så tar gärna tips. Sen att jag gärna vill skriva ner analogt också, men det är en annan femma. 😀

  6. Det är ju roligt med listor på besökta platser. De ger ju tillfällen att lära känna världen och ge lite nya insikter i livet genom att man besöker nya mål hela tiden. I Sverige verkar ni ha hunnit med en hel del av det som man skulle kunna tänka sig, men varför inte alla Norrlandsälvars utlopp (tänk att stå och titta mot havet vid någon plats), de tio största sjöarna, kommunerna i det egna landskapet/regionen. Det finns ju mycket att lista.

    Själv har jag egentligen inte som mål att besöka platser på en lista utan räknar någon gång då och då igenom vilka länder och huvudstäder jag varit i. Och så glömmer jag efteråt vilka de är. En lista jag fick tillfälle att uppdatera i våras var besökta regioner i Italien. De är 20 och jag trodde fram till jag skulle hålla ett föredrag till foton från Italien att jag besökt hälften. När jag sorterade mina foton till presentationen visade sig att de var tolv. Så nu får jag väl försöka hinna med de återstående innan jag blir för gammal. Det vore kul. Om jag nu ska hålla ordning på en lista får det väl bli den.

    • Gunilla Yourstone

      Bra förslag. Vattenfall har jag tänkt på också. 🙂

    • Johanna

      Vet att min mamma och hennes man samlar på svenska städer. Det ska också besökas lite mer ingående än att bara swisha förbi. Tror man ska ha varit på torget, gått en gågata, kanske till och med fikat eller ätit en måltid. Tror inte de siktar på att hinna all men om de ändå passerar en ny stad så passar de på att göra ett stopp.

      • Gunilla Yourstone

        Det var ju en bra grej. Man måste ju få se så otroligt mycket om man alltid tar sig tid att svänga in i städer på vägen. Kul också när man träffar folk som är från olika ställen att kunna säga ”där har jag varit, det var fint nere vid ån”. Typ. 🙂

  7. bmlarsreseblogg

    Vi är väl lite inne på er linje vad gäller samlandet på nationalparker och världsarv. Nu har det blivit så att vi alltid kollar vad som finns i vår närhet när vi reser med husbilen eller bil. Sålunda blev det ett besök i Åsnens nationalpark när vi tillbringade två hotellnätter i Växjö i vintras och en avstickare till Engelsberg när vi var i Västerås.
    Öar och fyrar är häftiga och vi dras gärna till dem, men inte helt lätt att samla på!

    • Gunilla Yourstone

      Det som jag gör är att jag lägger in allt intressant jag hittar i Sverige som stjärna på Google Maps. Då ser man ju om man råkar vara i närheten av någon sevärdhet.

  8. Johanna Petersson

    Nu blir jag nyfiken på vad du ska göra i Blekinge, där vi bor. Du får inte missa mandeltårtan i Ronneby, underbart fik. Om det är öppet så kan jag verkligen rekommendera Demånes trädgård. Oj här finns så mycket pärlor..

    • Gunilla Yourstone

      Det blir en blixtvisit med världsarvet som huvudattraktion. Jag ska (förhoppningsvis om inte båten blir inställd eller så) åka till Blå Jungfrun över dagen fredag. När jag är tillbaka på land sätter jag mig i bilen och kör ner till Karlskrona. Har bokat ett hotell där.
      Hinner förhoppningsvis tillgodogöra mig världsarvet lite på kvällen, men sedan under lördag förmiddag. Sedan kanske jag hinner något mer i Blekinge, skulle gärna göra någon lite kortare vandring. Om du har något bra förslag?
      Planen är att besöka Åsnens nationalpark sen eftermiddag/kväll. Söndag sätter jag mig på tåget hem.

      • emolis

        Ett tips om du har bil är ju annars Karlskrona (centrala delarna) på förmiddagen, kör ner till Kristianstad och gör lägsta punkten (tar verkligen ingen lång stund, bara ett monument i en trist skog med E22:an utanför) och sen kör du tillbaka till Karlskorna via Åsnens Nationalpark . Det finns inga längre vandringsleder i nationalparken så du bör ju hinna med allt under lördagen om du startar tidigt tänker jag 🙂

        • Gunilla Yourstone

          Bra tips, ja jag kanske kan hinna både lägsta punkten och Åsnen? Det vore ju kanon! 🙂

          • Det går ju Öresundståg mellan Kristianstad och Karlskrona varje timme. Om du vill slippa bilen alltså. Tåget tar ca 1,5 h. Och i Kristianstad finns ju ett väldigt fint naturrum som är väl värt ett besök, alldeles i närheten av stationen. Lägsta punkten i Kristianstad har jag för mig inte ligger så långt därifrån, alltså på gångavstånd.

          • Gunilla Yourstone

            Jag har bil så det är lugnt. Finns ju så otroligt mycket att se, så det blir en svår uppgift för mig att välja. 🙂

  9. Marianne

    Nej , Tarzanstigen på Södra berget i Sundsvall gills inte som vandring …!! Ett tips i Medelpad är att gå en bit längs Sankt Olavsleden. Vi har sommarställe på en mycket vacker sträcka mellan Fränsta och Ljungaverk. Leden går längs Torpsjön och längs Ljungan och Byforsen och är verkligen naturskön på den sträckan. Vi går den samt en en stig på södra sidan Ljungan varje morgon när vi är i stugan.

    • Gunilla Yourstone

      Hehe, aj då, då får jag återvända och göra om. 😂 Tack för tips!

  10. Tänker och samlar ungefär likadant. Nationalparker, världsarv och landskap finns med på mina samlarlistor. Vill även besöka alla fyrar och skulle även kunna tänka mig alla slott och alla kyrkor fast speciellt kyrkorna lär nog ta lite tid. 🙂 Att besöka alla städer med äldre träbebyggelse är också ett mål.

    • Gunilla Yourstone

      Kul! 🙂
      Ja, kyrkor är nog ett evighetsgöra. 🙂
      Städerna med äldre träbebyggelse måste ju vara rätt många ändå? Finns det någon förteckning?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *