Att åka till Tjernobyl känns lite som överkurs ändå. Inför ett besök har man förstås massor av frågor och funderingar. Det hade i alla fall jag. Nu efter mitt besök, här kommer alla svar.

1. Hur besöker man Tjernobyl?

Tjernobyl kan inte besökas på egen hand utan det är en guidad utflykt som gäller. Jag åkte med Chernobyl Tour och valde 1-dagsturen. En 2-dagarstur och privatturs-alternativ finns också. Turen utgår från Kiev och tar 13 timmar, inklusive två timmars bussresa dit och tillbaka. Kostnaden för turen är 89-165 Dollar, som jag förstod det, beroende på hur tidigt eller sent man bokar. Man betalar en bokningsavgift på ca 20% online och sedan resten kontant i bussen. Medtag jämna pengar alltså.

Turen finns på engelska.

innan du åker till Tjernobyl

2. Uppgifter i förväg och pass

Innan turen får man uppge födelsedata, passnummer etc. Alla deltagare granskas av säkerhetstjänsten och beviljas inträde individuellt. Om de uppgifter man angett vid anmälan inte är korrekta kommer man inte att bli insläppt i Tjernobylzonen.

Passet måste vara med. Den som inte har sitt pass med sig kommer heller inte att släppas in på området.

innan du åker till Tjernobyl

3. Vara  i tid till bussarna

Bussarna utgår från Kievs järnvägsstation och man ska vara på plats 07:30. 08:00 åker bussarna.

4. Mat i Tjernobyl

Man kan köpa till en lunch på utflykten. Det kostar 5 Dollar extra. Lunchen serveras vid 2-tiden i en kantin och är väl inte det charmigaste du har sett. Men den är mättande. Maten som serveras kommer inte från Tjernobylzonen, så ja, du vågar äta den. Vegetariskt alternativ finns.

I övrigt finns en kiosk vid entrén till zonen som säljer snacks. Bussen stannar där på inväg vid 10-tiden och på utväg vid 18-18;30 tiden. I övrigt finns ingen möjlighet att köpa något att äta under turen. Så ett gott råd är att boka lunchen och att ta med rikligt med snacks. Bussen följer med gruppen hela dagen, så man kan lämna en väska med snacks och vatten i den. Man behöver alltså inte bära runt på det man tar med sig hela dagen.

innan du åker till Tjernobyl leninstaty
Glasnost kom aldrig hit

5. Bussen och guiderna

Det är ett gäng bussar som besöker Tjernobyl varje dag. Ett tips är att memorera sin buss registreringsnummer, så att man hittar tillbaka till rätt helvit buss efter raster och pauser. Ett annat bra tips är att memorera dina guiders namn. Det kan hända att vakter på området frågar dig om vilken grupp du tillhör och då säger du bara guidernas namn.

innan du åker till Tjernobyl

6. Klädsel i Tjernobyl

Man måste ha heltäckande kläder i Tjernobyl. Långärmat och långbent och täckta skor. Samt strumpor långa nog att inte lämna en glipa mot byxorna.

7. Insekter

I maj kommer insekterna till Tjernobyl i stor skara. Medtag myggmedel och kanske något på huvudet?

8. Rökning

Rökning är förbjuden i hela zonen, dvs där du vistas mellan 10 och 18 ungefär. Detta beror på att man är mycket rädd för skogsbränder som skulle kunna frigöra massor av radioaktiva partiklar som idag är bundna i marken.

innan du åker till Tjernobyl

9. Vad mer är förbjudet i Tjernobyl?

Att ta något från zonen är ett brott och straffas enligt ukrainsk lag. Anledningen till att det betraktas som ett allvarligt brott är att föremålet kan vara radioaktivt och därmed utsätta andra människor för fara om det tas utanför zonen.

Man får inte äta utomhus, ta på något, sätta sig på marken, eller gå ner på knä (lätt hänt annars vid fotografering). Man får inte äta något man hittar inuti zonen, tex bär eller svampar. I övrigt ska man lyssna på guiderna och göra precis som de säger.

Man får inte ta in alkohol eller någon form av vapen.

Ingen under 18 år får heller komma in i zonen. Alla besökare måste vara ansvariga för sina handlingar.

innan du åker till Tjernobyl

10. Bästa tid att åka till tjernobyl

Vår eller höst är nog den bästa tiden. Jag besökte Tjernobyl den 20:e april. Då var det lagom varmt med tanke på den klädsel som beordras, inga insekter hade hunnit komma än. Men en skir vårgrönska var på plats som en kontrast till ödeläggelsen i övrigt.

På sommaren kan det nog bli för varmt. Med tanke på att man måste ha heltäckande kläder och sitter mycket i bussen.

11. Hur stor är strålningen i zonen?

Om strålning och säkerhet har jag faktiskt skrivit ett helt egen inlägg. Läs mer här.

12. Ska man beställa en geigercounter?

Ska man beställa en mätare som mäter all radioaktiv strålning under dagen? Ingen absolut nödvändighet, men absolut en kul grej att ha. Jag trodde faktiskt att jag beställt en, men väl på plats var det inte så. Om ni är flera i sällskapet räcker det med att en har. En geigercounter kostar 10 Dollar.

innan du åker till Tjernobyl geigercounter

Vill du ha fler tips om att åka till Tjernobyl? Läs alla våra inlägg om Tjernobyl här.

Vill du läsa fler resetips och reseberättelser? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Men lägg aaaav! Vad spännande! Klickade mig in här av en slump, men gud vad kul med en så egen och unik blogg. Jag stannar! 😀

    • Gunilla Yourstone

      Ja Tjernobyl var grymt spännande att besöka. En av de bättre resegrejerna jag gjort på länge.
      Kul att du gillar bloggen! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *