Har du sett HBO´s nya serie Chernobyl?

Vi har sett den. Längtat till nästa vecka och nästa avsnitt. Som på den gamla goda tiden då man såg gammel-tv efter program-tablå. Tisdagar klockan 20.00. Typ. Det var länge sedan jag blev så uppslukad av en tv-serie. Så fruktansvärt, så makabert och så vettlöst. Och så är allt sant liksom!

För mig blir det dessutom ytterligare en dimension av att jag just innan serien släpptes hade besökt Tjernobyl på riktigt. Jag har suttit hela serien och kommenterat högt och förskräckt:

– Precis, nästan alla ansvariga tog livet av sig åren efter katastrofen!

– Alla de som gick ut på bron dog sen!

– Alla brandmännen flögs till sjukhus i Moskva och var så radioaktiva att det var farligt att gå nära!

Allt i serien är precis som det berättades på plats i Tjernobyl. Helt klart har man varit noga med att få alla detaljer precis rätt. Många av platserna och miljöerna har jag själv sett. Fast 33 år senare då. På min tur i Tjernobyl fick jag lägenheten där den lokala höjdaren Viktor Brjuchanov bodde, utpekad. Ni vet han som väcktes upp mitt i natten och svarade i telefon i bara pyjamas. Och sedan ställs inför rätta i sista avsnittet.

Jag känner igen kvarteren med hyreshus i Pripyat, hotellet och kärnkraftsansläggningens huvudkontor.

Min guidade tur körde ut på bron, dit många Pripyat-bor gick den där natten, för att få fri sikt mot reaktorn och den vackra 100 meter höga orangea strålen som stod rakt upp från reaktorbyggnaden, den där natten i april.

Vi har fått berättat för oss hur all jord vändes i hela Tjernobyl-zonen. Närmast reaktor 4 så mycket som 5 meter jord. Hur alla träd höggs ner, hur alla djur sköts. Precis som i avsnitt 4. I en kort sekvens ser man hur vägarna skuras. Jag vet att det är anledningen till att de nu är farbara utan risk.

Jag har sett robotarna som användes för att röja på reaktorns tak, sett statyn som restes över alla de som dog. Brandmän, läkare och många, många fler. En inofficiell staty. För fortfarande gäller Sovjetregimens dödssiffror på 31 personer. Verklighetens döda var många, många tusentals.

På bussen på väg dit, såg vi en film om katastrofen. Gorbatjov intervjuades, så väl som Hans Blix i Sverige. Och man berättar hur det var vi svenskar som upptäckte olyckan och ringde Kreml.

På vissa turer får man gå in i simhallen, den som visas i början av avsnitt 5. Några turer går också in på sjukhuset och det finns till och med turer där man får gå in i en reaktorbyggnad. Dock inte reaktor 4 förstås.

Dessa turer har Chernobyl-tours:

 • Endagstur i bussgrupp
 • 2-dagarstur
 • Privata turer
 • Tur inne i reaktorbyggnaderna
 • Flyg- och helikopterturer över Tjernobyl-zonen

HBO Chernobyl-tour

Nytt är att Chernobyl-tours har startat upp en helt ny tur som fokuserar just på det man får se i serien. Den går varje torsdag, åtminstone nu över sommaren.

Man får besöka:

 • kraftverkets källare där man upprättade det första krishögkvarteret dygnen efter katastrofen
 • brandstationen som de brandmännen som var på plats den första natten utgick ifrån
 • sjukhuset i Pripyat, som tog emot de första offren

Man får också höra mer om människorna som förekommer i serien. Några få lever fortfarande.

Vill du ha fler tips om att åka till Tjernobyl? Läs alla våra inlägg om Tjernobyl här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

 1. Det har varit intressant både att läsa dina reportage och se TV-serien. Peters son delade sitt HBO-konto med oss, men det kanske man bara kan göra tillfälligt, eller hur det var. Hann bara se två avsnitt … hade gärna sett resten, men nu har vi inte HBO längre …

  • Gunilla Yourstone

   Åh nej, vilken plåga att behöva stanna mitt i!
   Vi skaffade HBO bara pga Chernobyl faktiskt. Och nu har jag fastnat i Handmaids Tale också av bara farten, så vi måste nog fortsätta ett tag till. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *