Skaraborg är något av Sveriges vagga. Här finns massor av historia och andra sevärdheter inom bara någon timmes avstånd. Vår egen koppling till området är att min syster bor här, i den lilla byn Vistorp utanför Falköping. Det har alltså blivit massor av besök genom åren. Detta är våra favoriter bland saker att se och göra i Skaraborg.
1. Läckö slott
Kanske Sveriges mesta Disney-slott är Läckö, vitt till färgen, med tinnar och torn, samt beläget vackert och dramatiskt på en udde i Vänern. Historien om slottet är spännande att ta del av via en guidad tur. Inom området finns också hotell och en riktigt bra restaurang.
Läs också: Läckö slott – sagoslottet vid Vänern
2. Göta kanal: Sjötorp till Hajstorp
Sträckningen av Göta kanal från Sjötorp till Hajstorp är en av den charmigaste. Tätt mellan slussarna och dessutom kan man få sig en broöppning av E20 om man har tur. De flesta cyklar denna sträcka, men vi valde att vandra.
Läs också: Vandring längs Göta Kanal – Sjötorp till Töreboda
3. Hjo
Sockersöta Hjo är känd som en av Sveriges tre trästäder. Stan ligger vackert vid Vätterns strand och är en riktig sommarpärla. Missa inte hamnen, de söta badkurerna, eller Sveriges längsta bänk.
Läs också: 11 saker att göra i Hjo – våra bästa tips
4. Varnhems kloster
Varnhems kloster bildades redan 1150. Idag återstår klosterkyrkan och ruinerna av resterande klostret. Här är 4 medeltida svenska kungar begravda, bland annat Birger Jarl. Sedan Jan Guillous Historien om Arn kom ut, där klostret spelar en viktig roll, har kyrkan blivit en välbesökt turistattraktion.
Ett klostermuseum finns intill och guidade visningar hålls under sommartid för den vill lära sig mer om kyrkan och klostret.
5. Pilgrimsled
I Skaraborg finns ett helt gäng pilgrimsleder. Inte så konstigt med tanke på att mycket av Sveriges tidiga kristna historia utspelade sig här. Vi själva har vintervandrat längs Norra S:t Sigfridsleden från Kyrkeslätt till Sandhem. En annan intressant pilgrimsled i området som jag gärna skulle prova vid tillfälle, är den mellan Varnhem och Falköping.
Läs också: Norra St Sigfridsleden – vi vandrar en ny pilgrimsled i Västergötland
6. Forsvik
I Forsvik ligger Göta kanals högsta och äldsta sluss. Dessutom finns ett trevligt fik där man kan kolla in passerande båtar från första parkett. Forsvik är också ett gammalt bruk, idag med museum. Mycket att titta på här alltså.
7. Karlsborgs fästning
Karlsborgs fästning är fortfarande i bruk och detta är ett perfekt besöksmål för den som är intresserad av militärhistoria så väl som samtid. Här finns nämligen ett fästningsmuseum.
8. Hornborgasjön
Trandansen vid Hornborgasjön hör väl till en av de där sakerna som man vill uppleva en gång i livet?
I anslutning finns ett Naturum och ett Infocenter Trandansen, som är öppet under tran-säsongen på våren.
När dansar då tranorna? Jo kring 20 mars till 20 april ungefär.
9. Bada i Vänern eller Vättern
Skaraborg ramas in av Sveriges två största sjöar, båda perfekta att bada i sommartid.
10. Vallevägen
Vallevägen är en temaväg som går från Varnhem till Timmersdala. ”Världens vackraste väg” kallar man sig i sin slogan. Och mja, kanske inte världens vackraste liksom. Men absolut en vacker och trevlig väg att köra, kanske särskilt när körsbärsträden blommar. Längs vägen finns ett utbud av caféer restauranger, butiker, konsthantverk etc.
Läs också: Vallevägen och Billingeleden i körsbärsblomning
11. Billingen
Billingen är ett berg och ett naturområde utanför Skövde. Här väntar härliga vandringsupplevelser. Själva besökte vi Billingen under körsbärsblomningen och blev rent förtrollade av hur vackert det var.
12. Kinnekulle
Kinnekulle är kanske framför allt känt för sin ramslök. När den blommar under någon vecka i månadsskiftet maj-juni fylls hela skogen av en intensiv lökdoft. Under denna period kan man också äta ramslökssoppa på Kinnekulles restauranger.
Vi provar delikatessen på Hellekis Kök & Trädgårdscafé, ett riktigt trevligt ställe med mycket god mat. Vandrar gör man på Kinnekulleleden 48 kilometer lång. Tåget genom Kinnekulle är småskaligt charmigt, där man själv markerar stopp till anländande tåg genom att fälla ut en rund stoppskylt till tåget.
13. Tivedens nationalpark
Förstås inrymmer Skaraborg även en nationalpark. Något annat vore orimligt med tanke på hur rikt området är på sevärdheter. Tivedenskogarna är stora och djupa och här finns Tivedens nationalpark med ett gäng vandringsleder.
Läs också: Tivedens nationalpark – vi vandrar Stenkällerundan
14. Hamnen i Mariestad
För oss är detta lite annorlunda och exotiskt. För vid Vänern kan man uppleva havskänsla utan hav. Mariestands hamn innehåller alla de klassiska kuststadsattributen med båtbryggor, fiskrestauranger och strandpromenad. Fast vid en sjö ju! Man känner i kroppen att havsdoften saknas. Men väldigt trevlig miljö att strosa runt i en sommarkväll.
15. Habo kyrka
Få saker gör mina läsare så arga som om jag i mina listor inkluderar en sevärdhet som ligger utanför utsatt område så att säga. Skriver om Ystad i ett inlägg om Österlen och så vidare. Ändå dristar jag mig. Dödsföraktande. För Habo har ju tillhört Skaraborg fram till 1997 då Habo och Mullsjö bröt sig loss ur Skaraborg och i stället anslöt till Jönköpings län. Genom folkomröstning och allt.
Habo kyrka är hur som haver för fantastisk med sin överdådiga interiör, för att inte nämnas.
16. Islanna Trädhushotell
Nej vi har inte bott på Islanna än. Men det måste ju bli, även om det ligger i Falköpings kommun bara 45 minuter från min syster där vi ju har gratis boende när vi besöker området. Detta är by far de charmigaste trädkojor jag någonsin sett. Tre stycken trädhus finns, alla i helsvensk stugdesign.
17. Falbygdens osteria
Gillar man ost, är detta rätt plats. I Falköping, en bit bakom järnvägsstationen finns Falbygdens osteria, om, för och med ost. Först och främst en butik, men man anordnar även ostprovnig och ostskola. Samt har en restaurang med en ost- och delikatessbuffé.
18. Gudhems kloster
Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Idag finns här klostermuseum med klosterträdgård, klosterruin och Gudhems församlingskyrka.
Även detta kloster figurerar i historien om Arn.
19. Cykla längs banvallen till Trädet
Ätradalsleden är en relativt ny cykelled som går från Falköping, via Ulricehamn ända till Falkenberg i Halland. Leden går på gamla bilfria banvallar där rälsen brutits bort. Inom Skaraborg kan man t.ex. välja att cykla från Falköping till Trädet (Trädet som, ve och fasa, ligger lite, lite utanför Skaraborgs gräns).
”Som att cykla runt i en Änglagård-film” skriver Visit Västsverige entusiastiskt på sin hemsida och något ligger det helt klart i det, detta är idylliska omgivningar.
20. Hindens rev
Hindens rev är en långsmal udde som går ut i Vänern. Den är en ändmorän från istiden och sitter, under vattnet, ihop med motsvarande udde, Hjortens udde i Dalsland. Hela vägen ut till spetsen går en vandringsled.
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Bra sammanställning! Som boende nästgårds (3 mil in i Älvsborg) så kan jag pricka av samtliga utom Hindens rev 😀
Bra jobbat! 😊
Hindens rev vandrade vi ut till i juni i år när vi var nere.
Vi som bor mitt i detta vackra landskap kan självklart bocka av samtliga punkter även om vi bara varit på ett fika besök hos vänner som övernattade uppe i trädhotellet. Eftersom jag bodde i Varnhem i nästan 30 år har Vallebygden, Pilgrimsleden och bygden där omkring med bl a Hornborgasjön en särskild plats i mitt hjärta.
Vad härligt att få bo i denna vackra. genuina trakt. Kul att ni varit uppe i trädkojorna också. 🙂
Trots att jag bott hela livet i Mariestad så tröttnar jag aldrig på hamnen. Sena sommarkvällar gör ljuset det extra vackert. Då fattas det bara en Klings glass i handen så är livet perfekt.
Vi trivdes också väldigt bra i hamnen när vi bodde i Mariestad några nätter i början av juni. 🙂