Vi har verkligen hyrt massor av stugor, lägenheter och hus under alla våra resor. Allra mest och helst när vi rest med barnen, som familj finns allra mest att tjäna på denna boendeform tycker vi, medan det oftare blir hotell där det bara är vi två som reser.

Det går ju att hitta och boka sina lägenheter och stugor på många olika sätt. Ibland bokar vi på booking.com, ibland via särskilda stug- och lägenhetsförmedlingar. Och allt oftare faktiskt via airbnb. Det är en trygghet med både airbnb och booking att man lär sig sidan och hur det funkar. När vi går i på andra sidor känner vi oss ofta lite förvirrade och osäkra. Är det avbokningsbart eller inte, hur många sovrum är de egentligen osv?

Underbar utsikt från balkongen på den hyrda lägenheten i Baska Voda, Kroatien 2016

Fördelar med Airbnb

Flexibla dagar

Många av de gamla klassiska stug- och lägenhetsförmedlingarna har bara veckouthyrningar eller kanske på sin höjd halva veckor. Med airbnb kan man hyra när man vill och så länge man vill. Så länge stugan eller lägenheten är tillgänglig förstås.

Självhushåll

Att hyra stuga eller lägenhet innebär kök och självhushåll. En fördel för ekonomin, men också en lättnad med kräsna eller stökiga barn. Att man inte måste ut på restaurang alla kvällar.

Genuina kvarter

Men en hyrd lägenhet eller hus är chansen större att man hamnar i genuina bostadkvarter och mitt i det lokala livet liksom. Och inte i något turistgetto.

Riktiga bostäder

Lite samma som ovan. För dessa lägenheter är oftare en riktigt bostad, eller i alla fall feriebostad, med riktigt och fullt utrustat kök. Inte bara trinettkök och exakt 4 tallrikar och 4 glas liksom.

Jacuzzi på altanen hade vi när vi hyrde stuga på Island

Att tänka på när det gäller värden

När man hyr via airbnb är ju värden nästan alltid en privatperson. Med de för och nackdelar som det innebär.

Har värden många avbokningar?

En airbnb-värd kan plötsligt avboka din bokning om hen fått andra planer för sin bostad. Vid avbokning skapar Airbnb en automatgenererad-recension. Vi brukar alltid kolla om det finns många avbokningar på en värd och i så fall så avstår vi från att boka. För vart tar man vägen då, om man blir avbokad i sista stund och allt annat prisvärt redan är fullt på orten?

Hela huset eller lägenheten eller del av

Detta är viktigt att kolla upp, så att man inte tror att man ska hyra en hel lägenhet eller ett helt hus och så visar det sig på plats att det bara är en del av husen eller lägenheten som ingår. Och att någon annan då hyrt den andra delen, eller att värden själv bor där.

Betyg

Betyget är kanske ännu viktigare när det är en privatperson som hyr ut. Själva väljer vi aldrig betyg under 8.0. Varken för hotell eller hyra av hus, stugor och lägenheter.

I Kroatien hyrde vi hela övervåningen. Värdinnan bodde nere.

Att tänka på vad gäller villkor

Städning eller ej?

En annan jätteviktig grej att kolla i förväg är om städning ingår eller ej. Att städa är förstås tråkigt, men framför allt tidsödande. Sina semesterdagar vill man ju fylla med annat.

Fri avbokning

Kan man avboka och få pengarna tillbaka och hur länge i så fall? Vi vill nu för tiden ogärna boka fast oss. Man vet aldrig vad som händer längs vägen.

Lakan, handdukar

Kolla om lakan och handdukar ingår eller inte. När vi hyrde lägenhet i Gävle i somras släpade vi med lakan till 4 personer och sen visade det sig att det ingick i priset.

Härligt högt läge på lägenheten i Riga. Och 2 badrum!

Själva hyresobjektet

Uteplats

Nu för tiden lägger vi nästa alltid stor vikt vid att det finns en uteplats med solläge när vi hyr. Det är ofta en stor och viktig del av vistelsen.

Läge

Läget är förstås alltid viktigt. Om det är nära till sevärdheter. Att det inte ligger direkt vid en trafikerad väg eller på stadens mest högljudda bargata.

Utrymme

Ju mer vi reser desto viktigare tycker vi det är att ha ordentligt med utrymme. Egna rum till alla som vill ha det, kanske flera badrum och ett vardagsrum där alla faktiskt får plats att sitta. I stället för att trängas, liksom.

Visst är uteplatsen viktig – på Milos

Härliga lägenheter och stugor vi hyrt

De allra flesta stugor och lägenheter som vi hyr är ju jättefina och trevliga. Några exempel som vi minns extra bra.

Kilpisjärvi

I finska Kilpisjärvi, som base camp för Treriksröset, hyr vi ett jättefin stuga. Eller framför allt är det faktiskt uteplatsen som imponerar på oss. Kvällssol ända in på natten har vi här 44 mil norr om Polcirkeln.

Kroatien

Vår lägenhet i Baska Voda, Kroatien går till historien för sin helt underbara utsikt. Se första bilden i detta inlägg.

Malta

På Malta hyr vi en lägenhet högst upp. Med 3 takterrasser!

På en av tre takterrasser

Milos

Vår väderkvarn på Milos är och förblir ett av våra bästa boenden någonsin.

Och inte så härliga

Ångermanland i somras

Åh, ve och fasa. Vår natt i Ångermanland sommaren 2020 går verkligen till historien som världens sämsta någonsin. Dels en bäversafari med noll bävrar. Och dåligt utförd av arrangören. Sedan en natt i arrangörens stuga. 50 grader varm på insidan, bara ett enda myggfönster och en ziljon hungriga insekter utanför. Gräset framför stugan var halvmeterhögt och täcken och kuddar kändes rätt sunkiga.

Hur kunde det bli så? Jo dels dålig research från oss, vi hade egentligen tänkt oss bäversafari med en annan arrangör, men dessa var fullbokade och hänvisade oss vidare. Och då gjorde jag misstaget att bara ringa dem och boka utan att kolla upp vidare. Stugan fanns inte på någon förmedlingstjänst och därmed fanns inga betyg att läsa.

Där någonstans har vi väl den stora fördelen med Airbnb, Booking.com etc, att man vet vad man får. Många bilder, villkoren överskådligt uppställda och massor av recensioner, gör att man sällan eller aldrig går helt fel.
Så vi håller oss nog till bokningssajterna i framtiden också.

Ingen bäver

Brukar du hyra stugor och lägenheter i stället för hotell?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin.

4 Comments

 1. Susanne

  Roligt att läsa hur andra gör när de bokar boende. Innan pandemin åkte vi till Thailand varje år. Köpte bara flygbiljett och fixade boende på plats. Det gör ju att man blir lite bortskämd eftersom man alltid vet hur rummet ser ut och läget på hotellet innan man bokar. Längtar till pandemin är över och man får resa igen.
  Roligt att läsa alla era inlägg och även följa bygget med husbilen.

  • Gunilla Yourstone

   Jag tänker alltid att jag ska göra så någon gång, boka boende bara eftersom. Men så är jag kontrollfreak och behovet av att förboka tar över. 🙂

 2. Vad man ska tänka på när man hyr UT skulle jag vilja läsa om. Ett litet gult hus som är granne med Atlanten till exempel. Så småningom.

  • Gunilla Yourstone

   Just det kan jag inte hjälpa dig med, tyvärr. Har aldrig hyrt ut något, men ofta hyrt. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *