Vi ligger som sagt lite efter när det gäller serier. Ser i normala fall nästan inget, men nu i Corona-tider blir det en del ändå. The Crown började vi med för någon månad sedan och slukade alla tre tillgängliga säsonger nästan maniskt.
Serien innehåller ju massor av fantastiska miljöer och förstås och som alltid väcker de vår reslust till liv. Vi vill förstås omedelbart göra en resa i Queen Elisabeths fotspår.
Jag googlar entusiastiskt. Visst måste det finnas mängder av tips där ute för att resa till platserna i netflixserien The Crown? Och ja tipsen finns ju, men samtliga artiklar jag hittar verkar baserade på exakt samma tips och alla fokuserar de helt på London.

Man guidar till ”själva platsen där prins Philip och prinsessan Margaret hade ett privat samtal i serien, i Knebworth Houses romantiska trätrappa” (va, minns inte ens att de hade ett privat samtal i serien?), ”den sal där drottning Mary gick igenom när hon besökte hertigen av Windsor” (va igen?) och Princess Margarets favoritkrog, som aldrig ingår i handlingen i serien ens. Och så vidare. En lång räcka av icke-sevärdheter, enligt oss. Vi vill ju se helt andra saker om vi reser till platserna i netflixserien The Crown.

Så här kommer vår lista i stället. För den som vill se Netflix och drömma samtidigt.

Balmoral Castle, Skottland

Elisabeths och familjen Winsors fantastiska skotska egendom, Balmoral Castle, blir man förstås galet sugen på att besöka. Eftersom detta är drottningens privata slott och hon frekvent visats här, kan man bara besöka delar av slottet.

platserna i netflixserien The Crown

Cairngorms National Park

I anslutning till Balmoral Castle ligger Cairngorms National Park och man får förmoda att det är där man se Elisabeth jaga på senhöstarna. Makalöst vacker och från och med nu en plats på min bucketlist.

Bästa tid att besöka måste nog vara när ljungen blommar.

foto: Matilda med bloggen Matilda i London

Treetops – Elisabeth och Philips safari i Kenya

I avsnitt 2 i första säsongen är Elisabeth och Philip i Aberdare National Park, Kenya. De bor i en underbar ”trädkoja” och ser Afrikas vilda savanndjur ströva under trädkojan hela kvällen och natten. Denna ”trädkojelodge” finns kvar. Fast inte i samma skick, nu är den utbyggd till ett helt hotell, fast fortfarande byggt runt det där trädet.

Treetops heter det helt enkelt och har förstås en Princess Elisabeth Suite. Kostar 4500 kr per natt. Inte så farligt ändå för att vara afrikansk lodge och Elisabeth och allt det där.

Boka Treetops här.

platserna i netflixserien The Crown
Nu

Kolla in en film-review här.

Princess Elisabeth Suite

Vill man i stället mer komma åt den upplevelse som kronprinsessparet faktiskt hade, med en egen trädkoja, så rekommenderar vi i stället denna lodge, Lion Sands i Sydafrika.

Eller Leopard Hills Private Game Reserve.

Leopard Private Game Reserv

Caernarfon Castle, Wales

I denna otroligt häftiga borg i staden med samma namn i Wales, ser vi i serien när prins Charles ”installeras” som prins av Wales. Väl på plats i Wales passar vi naturligtvis på att se mer av det fantastiska landskapet som anas även i avsnittet om tragedin i Aberfan.

Caernarfon Castle
Wales

Sandringham House

Sandringham House är det andra i raden av drottningen och familjen Winsors privata slott. I The Crown åker Elisabeth ständigt i skytteltrafik mellan Buckingham Palace, Balmoral Caste i Skottland och Sandringham House i Norfolk i nordöstra England.
Prins Philip bor numera här på heltid efter sin pensionering för 3 år sedan.

Man kan gå en guidad tur, besöka trädgården och även ett bil-museum där man kan kika på gamla rariteter till kungliga bilar.

platserna i netflixserien The Crown

Island of Mustique

Mustique är en lite exklusiv ö i Karibien, tillhörande nationen Saint Vincent och Grenadinerna. Prinsessan Margaret fick ett stycke land här i bröllopspresent 1960 och tillbringade sin smekmånad på ön. Hon byggde senare villan Les Jolies Eaux här. I serien ser vi Margaret resa hit med sin älskare, Roddy Llewellyn.

Före sin död gav Margaret bort villan till sin son, som sedan sålde den 1999. Numera går det att hyra villan. En vecka får man loss för endast 250.000 kr. Men då ryms å andra sidan hela 10 personer i huset och det ingår 1 butler, 1 kock, 1 trädgårdsmästare och 2 hushållerskor.

platserna i netflixserien The Crown

Klarar man inte att hosta upp fullt så mycket pengar, finns det även ett fåtal hotell på ön. Firefly Hotel Mustique kostar bara 7000 kr per natt för ett dubbelrum och verkar helt okej det också.

Westminister Abbey

Det är här det händer. Elisabeths och Philips bröllop, Elisabeths kröning, prinsessan Margarets bröllop. Jag nobbade själv Westminister Abbey senast jag var i London eftersom det kostade nästan 200 kr att gå in, men vill man följa i the Crowns fotspår, finns förstås inga genvägar. Då måste man hit och känna stämningen.

Katedralen i Ely

Men kanske kan det även vara läge att svänga förbi katedralen i Ely. För det är där som scenerna i serien är inspelade, i stället för Westminister Abbey.

Royal Yacht Britannia

Båten som prins Philip upptäcker världen med i andra säsongen av The Crown, Royal Yacht Britannia ligger numera för ankar i Edinburgh, Skottland och är en turistattraktion värd att besöka.

Slains Castle

I episod 8, säsong 1, åker Elisabeths mamma till Skottland för att hälsa på vänner. Hon blir då intresserad av ett slott i närheten som är till salu.

Slottet ligger sjukt vackert längst ute på en udde mot havet. I verkligheten är slottet, Slains Castle i  Aberdeenshire dock inte i inflyttningsklart skick, utan en ruin. Men man blir ju sugen på att åka dit och titta.

platserna i netflixserien The Crown

I verkligheten var det dock Castle Mey som drottningmodern köpte. Detta slott, beläget långt norrut i Skottland, går också att besöka.

Lancaster House

Scenerna som utspelar sig i Buckingham Palace är i själva verket inspelade i Lancaster House. Vill man se det klassiska ”trapphuset” som förkommer i många scener, är det alltså hit man ska bege sig.

platserna i netflixserien The Crown

Shoreham Airport

Denna Art Deco-flygplats nära Shoreham-by-Sea i West Sussex är Englands äldsta. Den använder för flera flygplatsscener i serien, t.ex. när Elisabeth och Philip kommer hem efter George VI´s död.

Läs också: Världens farligaste flygplatser – 10 hårresande landningsbanor

Buckingham Palace

Och avslutningsvis då. Förstås måste man besöka Buckingham Palace. Gå på en rundtur. Alla resor i den brittiska kungafamiljen fotspår börja och slutar förstås här.

platserna i netflixserien The Crown

Edit: Efter publiceringen av artikeln hörde VisitBritain av sig och tipsade om de här inspelningsplatserna till the Crown. Vi tar genast med de vi missat till vår bucketlist.

Är du också sugen på att resa till platserna i netflixserien The Crown? Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

Tags

2 Comments

  1. Aberfan stor med på vår lista oxå efter att ha sett den serien.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *