– Arbetstagarjul, säger Christofer torrt. Han som är företagare.

Att de anställda vissa jular får många betalda lediga dagar utan att jobba in pengar i firman är inget som bekymrar mig däremot, som anställd chef. Jag har fullt upp att tänka på min egen ledighet och möjlighet att resa. Och denna julhelg måste ju bara ta priset i arbetstagarvänlighet. Åtminstone för oss som har turen att få lediga klämdagar automatiskt.

Så här ser 2019 års jul ut:

23:e december klämdag, 24:e julafton och förstås ledigt. Liksom juldagen och annandag jul, 25:e och 26:e. Sedan följer ytterligare en klämdag den 27:e december. Vanlig helg på det och så måndagen den 30:e december ytterligare en klämdag innan nyårshelgen tar vid.

I år kan man alltså (åtminstone jag och mina kollegor då med ”gratis” klämdagar) vara ledig i 12 dagar i sträck utan att ta ut en enda semesterdag. Med två uttagna semesterdagar kan man vara borta 17 dagar.

Bästa julhelgen för resa

Blir man sugen på att boka?

Ja, jag blir förstås helt obegripligt sugen på att boka en härlig jul- och nyårsresa någonstans. Men följande parametrar talar emot mig:

 1. Christofers stroke. Vi vet förstås inte hur han mår i december nästa år.
 2. Barnen är hos mig denna jul.
 3. Alva vill gärna fira traditionell jul i Sverige.
 4. Mina föräldrar är gamla och mamma inte pigg. Man bör förstås ta tillvara de jular man får. Och de vill förstås väldigt gärna ha mig hemma.
 5. Barnens pappa funderar också på en resa över nästa jul, så planer måste synkas.

Verkar inte bli någon julresa för mig va? Nä just det. Möjligen en nyårsresa, men själva vitsen med just denna jul är ju att ta tillvara hela den unika ledigheten.

Men OM jag hade kunnat boka. Vart hade jag åkt då?

Singapore

Singapore Airlines har haft riktigt billiga direktflygsbiljetter till Singapore. Från 6000 kr över julhelgerna. Därifrån kan man ju sedan resa vidare till Malaysia och kanske södra Thailand.

Bästa julhelgen för resa
Langkawi

Oman

Muskat har det gått att hitta vettiga priser till över nästa jul. Och vem vill inte uppleva fantastiska canyons och bergslandskap i Oman?
Bloggen LadiesAbroad har härliga bilder.

Bästa julhelgen för resa

Senegal

Västafrika är alltför oupptäckt av oss. Än så länge.

Bästa julhelgen för resa

Reser du bort nästa jul? Och i så fall vart?

Läs om fler bra förslag på julresor här.

 

18 Comments

 1. Har varit utomlands några jular, men nej, just den tiden på året tycker jag det är skönt att vara i Norden. Tiden innan jul har jag också rest mycket, men känner att jag missar så mycket. Bättre då för den som har möjlighet att åka bort i januari.

  • Gunilla Yourstone

   Jag slipper gärna undan att fix, pyntande, bakande och matlagande. Samt att man som vanlig löneslav gärna vill utnyttja de röda dagarna.

 2. Sandra

  Var i Australien denna jul/ nyår, bästa bästa. Avskyr mörkret och känner en otrolig skillnad att få ljuset och värmen några veckor så års. Sugen på Tanzania denna Jul men det är galet dyrt! Någonstans vill jag iaf. Behöver ju boka nu innan flygpriserna drar iväg ännu mer.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är verkligen skönt att komma iväg den tiden på året.
   Lite stressande detta att allt är så dyrt, att man måste boka så långt i förväg och att priserna bara går upp ju längre man väntar.

 3. emolis

  Jag har inga betalda klämdagar, men är ledig fredagar så det hade ju blivit en ganska lång ledighet för min del med några få semesterdagar. Det som talar emot är att årets semesterdagar förmodligen kommer vara slut och att sönerna på inga villkor kan tänka sig att fira jul någon annanstans än hemma. En jul firade vi utomlands, i just Malaysia/Singapore/Thailand… min bästa jul någonsin. Tydligen inte barnens. Annars lockar Filippinerna och Bali väldigt mycket.

  • Gunilla Yourstone

   Rackarns, det är det där barnen också som prompt ska ha en egen vilja. 🙂 🙂 🙂
   Filippinerna känns som ett lämpligt förslag annars, tycker jag.

 4. Inga lediga klämdagar här heller och jag kan aldrig vara ledig den 2/1 eftersom jag är redovisningsekonom och gör årsbokslut, men det blir många dagar ledigt ändå denna jul, så det blir definitivt en julresa i dryga två veckor. Frågan är bara var? Singapore med vidare resa till något paradisiskt ställe lockar. Eller något afrikanskt.

  • Gunilla Yourstone

   Singapore, Langkawi, Koh Bulon drömde jag om där ett tag. Seychellerna är rätt soft också.

 5. Får inga lediga klämdagar, men om jag inte har räknat fel så blir det 17 lediga dagar om man tar ut 5 semesterdagar. 6:e januari är ju på måndagen efter nyår. Ingen dålig deal det heller… Har redan börjat fundera på hur man kan nyttja dessa dagar! Om det blir något, så blir det troligen en roadtrip med personbilen neråt i Europa.

 6. Jeg skulle veldig gjerne hatt betalt fridag på inneklemte dager! Julaften og ukene før det vil jeg helst være hjemme, men januar er derimot en bra tid for reiser, synes jeg. I år var jeg i nettopp Singapore, Malaysia og sørlige Thailand (og tenkte på deg da jeg besøkte Batu Caves). Oman kan jeg virkelig anbefale! Senegal har jeg ikke besøkt, men det står på ønskelisten min, Vest-Afrika er jo en spennende del av verden (men så er jeg over gjennomsnittet glad i det afrikanske kontinentet, da <3 ).

  • Gunilla Yourstone

   Batu Caves ja. (rys!)
   Oman ska vi definitivt ta oss till vid tillfälle. Har haft det på listan länge. Och västra Afrika.

 7. …och jag tänkte göra tvärtom. Eftersom jag om bara ett par veckor sällar mig till pensionärernas skara kommer jag troligen erbjuda mig att jobba de här klämdagarna så någon mer av mina härliga arbetskamrater kan få ledigt och samtidigt tjäna in lite resepengar! Det känns magiskt att planera sin tid och behöva resa när alla andra är lediga!

  • Gunilla Yourstone

   Ja, varför åka när alla andra åker om man inte måste?
   Perfekt att jobba och tjäna pengar istället. 🙂

 8. Vi gillar att resa bort över julen så det är fullt möjligt, men klarar inte riktigt att planera så långt (har fullt upp med att försöka planera vårens resor typ) … 😉

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju fullt upp.
   Jag packar just nu för Uganda, skriver fram och tillbaka med en arrangör angående Jordanien i april och googlar för fullt runt en eventuell tågluff i sommar. 🙂

 9. Som ekonom får man ju vara glad för varje ledig dag man lyckas få till den där perioden. Och efter nyår är det inte att tänka på. Lyckades med en tur till Santa Barbara, Cali, en jul, då dottern pluggade där. En plastorchidé som fanns på hotellet fick tjänstgöra som gran. Men… jul och palmer och nästan inget julpynt funkade liksom inte. Och då hade jag ändå tagit med mig en flaska glögg 🙂

  Och en jul testade vi Sälen. Med snö och allt (som ju inte är alltför säkert här i Mälardalen). Vi hade till och med tagit med en liten plastgran med belysning. Men näe. Jag stannar nog hemma över jularna.

  Kram Lena

  • Gunilla Yourstone

   Ja alla yrken och branscher har nog sina ”begränsningar” när det gäller ledigheter och resor.
   Jul hemma har ju definitivt sin charm också. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *