Hösten är rätt fullbokad. Med resor, jobb och så vidare. Men nu börjar vi snegla lite på och fundera över vintern också. Vågar man hitta på något då tro?

Corona

Kommer det någon ny corona-sväng, tro? Corona-pandemin har man ju släppt och nästan glömt nu, men man vet ju aldrig vad som händer när det drar ihop sig till vinter ytterligare en gång.

Dessutom finns det gott om länder där ute i världen där man inte släppt alla restriktioner, som vi i Sverige ju gjort. Eller där man inte vaccinerat sig som vi gjort för den delen. Även om vi hoppas på en restriktionsfri vinter, så finns corona-viruset i högsta grad kvar och komplicerar livet för oss alla. Kanske särskilt om man funderar på att resa.

Världsläget säkerhetsmässigt

Sen har vi ju det här med världsläget. Att resa till och därmed gynna något av de länder som är diktaturer och som till och med stödjer Ryssland känns väl lika intelligent som att skjuta sig i foten samtidigt som man kissar på sig. Typ.

Costa Rica är en demokrati

10-årig bröllopsdag

Till vintern blir 3 år sedan vi senast reste till varmare breddgrader (nu räknar jag bort ett 30-gradigt Salzburg) och en viss längtan efter tropisk värme finns därmed.

Lägg därtill att vi firar 10-årig bröllopsdag den 20:e januari. En konkret och berättigad anledning att resa iväg finns alltså.

Så vart hamnar vi i det här?

Vi känner faktiskt en viss osäkerhet inför att, som vi alltid brukat förr, boka en resa utanför Europa på egen hand. Utan sneglar på en paketresa via arrangör. För tryggheten.

Vi började redan i somras med att kika på Mauritius, men vädret är inte helt optimalt där i januari och med bröllopsresan till Seychellerna fortfarande i minnet, då regnet vräkte ner halva resan, känns det inte optimalt.

Mauritius

Nu är det mer Karibien och Centralamerika vi sneglar mot. Costa Rica för den häftiga naturen och det intensiva djurlivet. (är det nu man ska få se en sengångare för första gången?) eller önationen Dominica som också ska ha fantastisk natur och dessutom fina vandringsleder. Eller kanske Tobago som vi haft på listan så länge. För en mer laid-back resa.

Costa Rica

Det säkra europeiska alternativet är en vandringsresa till Mallorca när mandelträden blommar, fast då blir det inte så tidigt som den 20:e januari. Och inte så jättevarmt heller, mer svenska fjällen på sommaren vädermässigt kanske?

Dominica
Mallorca

Vad tror ni läsare, har ni några inspel till oss? Hur gör vi själva med vinterresor i år?

 

27 Comments

 1. Carina

  Zanzibar i Januari är perfekt. Älskar den ön😄🤩👌

 2. Costa Rica är fantastiskt, djur, natur, stränder, vulkaner, aktiviteter som zipline, vandring och forsränning och är dessutom ett land lätt att vara i och resa i. Sannolikt ett bra val när världen är orolig.

 3. Costa Rica i januari är ju perfekt. Regnperioden är slut och det bör vara varmt ändå. Förstås beroende på höjden över havet.

 4. Costa Rica är fantastiskt!
  Monte Verdes molnregnskog och Stilla havets stränder.
  Vi själva har bokat flygbiljetter till Maldiverna och vill prova tre öar (tror vi).

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att du gillar Costa Rica! 🙂 Vi får se var vi hamnar.
   Maldiverna är ju härligt o h vi har flera förslag på öar på bloggen.

 5. Vi funderar på Maldiverna pga den fantastiska snorklingen. Borneo och Galapagos står också högt på listan med djurresor 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Snorklingen på Maldiverna gjorde en nästan religiös. 😊
   Borneo står på minilastare också. Gapalagos, ja förstås, men verkar väldigt dyrt.

  • Tips för Galapagos om man kan är att ha is i magen och vänta till de börjar rea ut kryssningar 2 för en. Vi kunde inte ha is i magen då hade det som del av annan resa Peru/Galapagos och t.o.m. arrangörer själv sa typ att vi var korkade som betalade full pris 😎

   Galapagos är den absolut bästa resan jag gjort alla kategorier.

   • Tack för tipset! Har också tänkt att det är väldigt dyrt, men någon gång vill man ju ändå dit 🙂

 6. Mikael Kimdal

  Tobago är en trevlig och lugn liten ö, om man bara vill slappa. Det finns en hel del fin natur där också. Men det går ju inte att jämföra med Costa Rica. Kan bara instämma med föregående kommentarer här på bloggen. Jag tror ni skulle trivas ypperligt där. Det finns så mycket olika saker att se och uppleva där trots att det är ett sånt litet land. Jag vill absolut rekommendera att ni besöker Tongariro. Åker ni dit lär ni inte undgå att få se sengångare i alla fall. Båtresan dit är också en upplevelse i sig. Vill ni ha tips på en superbra arrangör får ni gärna maila mig.

  • Mikael Kimdal

   Svarar på mitt eget inlägg: Ska naturligtvis vara Tortuguero och inte Tongariro.

   • Gunilla Yourstone

    Ja tänkte väl, googlade och hamnade på en plats i Nya Zeeland. 😅
    Jag pratade lite med en kvinn på en av resebyråerna som åker dit och hon sa att det var vid vulkanområdet/Fortuna som det var bäst chans att se sengångare. Har du någon erfarenhet av det?
    Jag tar gärna emot tips på arrangör. 😊

 7. Vi har bokat Mauritius i januari för att fira makens 50-årsdag. Hoppas det blir bra väder. Har bokat med ving för säkerhets skull. Var smidigt sist när allt blev inställt.

  Vi valde bort allt som har med usa att göra då det varit trassel att få visum för många. Annars hade det blivit en kryssning.

 8. Marika

  Costa Rica är toppen! Hyrde bil drygt två veckor jul/nyår 2019/2020. Vi såg sengångare vid La Fortuna och vid Manuel Antonio National park, både i parken och precis vid hotellets pool.

 9. Av de du skriver overseas är både Dominica och CR mycket nice för vandring etc. CR har dock ett helt annat djurliv (Dominica i princip inga djur men en av världens största kokande sjöar) å andra sidan är CR mer uppstyrt, dyrt och amerikaniserat på sätt jag väl själv tyckte var lite trist. Dominica skulle jag kombinera med Guadeloupe i så fall Guadeloupe är större massor att se., har även paradisstränder och snorkling i världsklass. Dominica drar man över rätt snabbt.

  När det gäller Centralamerika är mina favoriter Belize och Guatemala (Tikal) men Belize förutsätter nog att du gillar snorkla och ännu hellre dyka.

  Vi har redan börjar resa overseas vi var i Mexico och på Kuba i somras och funderar på Uganda /Rwanda i vinter för bergsgorillor mm. Jag har nog få regrets man har bara ett liv och åren rinner. Kollar dock upp resmål extremt innan . Kuba är ju ekonomisk kris vilket påverkade massor när vi åkte och gjorde att vi fick extra noga m försäkringar , uppbackning etc men ångrar inte en sekund att vi åkte , landet behöver tillbaka sina turister och utländsk valuta.

  • Gunilla Yourstone

   Har förstått det där med djurliv, att det är CR som gäller då. Vi tänker att vi ska besöka båda så småningom.
   Vi har sagt nu att vi satsar på CR i första hand. Om det blir för dyrt så byter vi till Dominica.
   Guatemalanska spar vi tills världen är lite stabilare igen😊
   Det som oroar lite med CR är att det verkar som att alla gör samma 4 grejer…
   Vilka upplevelser är genuina och vilka är turistfällor liksom?

   • Vi var till CR 2017 och har skrivit en del: https://www.firstmorning.se/costa-rica/
    Evaneos som arrangör finns inte längre i Sverige. Att bo i djungeln bland vrålapor var nåt av det häftigaste vi upplevt. Surrealistiskt. Vi gjorde inte den vanliga turen, hittade på en egen. Men Corcovado skulle vi ha valt så här i efterhand. Nu ville vi till Nicaragua och upp till Masayavulkanen, så då anpassade vi rutten efter det. F.ö. gillade vi Nicaragua mer än CR.

    • Gunilla Yourstone

     Åh tack, perfekt ju! Det är ju alltid en redig bloggrapport man letar efter när man googlar destinationer. 👍😊
     Ska kasta mig över och läsa allt när jag kommer hem från Malta.

 10. Japp det jag menar lite. alla gör samma trip 😉

  som flera skrivit Torteguero tyckte jag var klart bäst. Enormt djurliv , krokodiler, apor, fåglar et c du bor ju i princip på vatten. Du kan även åka ut på natten då de lyser upp med ficklamapor och det är ju superhäftigt, minst insekt blir cool.

  Monte Verde är ok , inte samma djurliv , typ inga djur alls (fast de har ett terrarium) men absolut det är coolt att vara så högt upp, hängbroar etc.

  Arenal och la Fortuna tyckte jag var mest turistfälla. La Fortuna inget speciellt, det finns varma källor men otroligt uppstyrt och massa fulla amerikaner som hinkade pina colada och skrek tog ner upplevelsen. Vi hade dåligt väder då med och Arenal såg man lite som en disig topp långt bort (men ok jag har varit på Java där vulkanerna är överallt, bestigit den på Guadeloupe och den på Grindavik Island under pågående lavautbrott så vi är nog bortskämda här. Men vi tyckte Arenal var besvikelse.

  annars tyckte jag helt ärligt Carillio utanför Samara var bäst. Det var första gången vi kom i konkat med lokalbefolkning och kunde hänga med dem (vi lade till 6 nätter där, Stilla havskusten) . Här har du också typexempel på varför jag upplever CR som uppstyrt men att man kan komma runt det. Det finns ett hyfsat stort och bra rev mellan Carillio/Samara. Vi ville ju såklart snorkla. Bara att alla, precis alla sade att det enda sättet att ta sig ut på revet var att hyra en kajak i 3 timmar och det kostade 50 dollar per person redan 2014. Sedan började jag prata med lokalbefolkningen. De bara skrattade . Det behövs ingen kajak för att ta sig ut på revet . Du behöver bara kunna simma och ha koll på ebb och flod. Så vi snorklade varje morgon. Helt gratis och ensamma. Sedan när kajakerna började komma simmade vi in, gick längs stranden och tog frukost på ngn strandbar 😉

 11. Nope men den skulle jag nog också ta om jag gjorde om . Den och Torteguero . Den verkar ha cool djurliv och ganska likt men delvis annorlunda 🙂
  Sedan finns det djur lite överallt i CR. Ha ha alltså det BODDE en svinstor krokodil nära vårat Carillio hotell i en flodbädd , sedan på eftermiddagen blev det flod och då liksom var man tvungen att vada på strandpromenaden hem. Då var man lite nervös ;-). Sengångare såg vi också lite överallt. Stora kattdjur tror jag mer de har som lock för turister vi frågade vår guide som guidat turister varje dag i 30 år. Han hade sett en puma. På 30 år 😉

 12. Super fint väder hade ni!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *