Min och Christofers sommarresa är färdigbokad och klar. Det blir flyg via Helsingfors till Ljubljana i Slovenien och roadtrip i Europas sagoland. Hotellbokningarna ligger där prydligt på rad i booking.com. En blandning av ekonomiska val och och lite lagom flärd och guldkant.

Barnen är lovade en resa med pappa i juni.  Vi har först tänkt att då räcker det så. Vi kan tillbringa sommaren i stugan i Järnäsklubb och ta den traditionsenliga turen ner till kusinerna i Västergötland. Så är det bra sen för i år. Om man går efter varannan-sommar-principen (som förvånansvärt ofta stämmer), så borde dessutom 2018 blir en riktigt bra sommar. Perfekt för ett mer Sverige-tillvänt förhållningssätt.

Järnäsklubb

Så vad är då problemet?
Jo för längtan till att resa finns där ändå. Hos oss alla. Jag vill ju alltid resa, sån är nu jag en gång för alla. Alva gillar mina resor. hon tycker att jag alltid planerar in så bra grejer, man kan liksom lita på kvalitén.

Även sonen är positiv. Trots att alla de autistiska personlighetsdragen jobbar mot ett resande liv. Vanorna, rutinerna, avsaknad av beredskap för oförutsedda händelser, det sekundkorta tålamodet och oviljan till fysisk ansträngning. Men om man vill ändå? Fastän man vet att man kommer att tröttna på att gå, bada och se på utsikter nästan direkt? Även då man inser att man inte kommer att gilla maten, fördra hettan eller kommer att uppskatta sevärdheterna någon längre stund?

Om man ändå vill se hur det ser ut på alla platser på jorden, fast inte så länge bara! Appen Been där man kan plotta in var man varit är sedan länge installerad. Det finns drömmar och listor.

Sen är ju jag lite luttrad också. Har varit med förut och vet att de utlovade pappa-resorna 2012, 2013, 2014 och 2015 ju aldrig blev av. Och att det är några år som jag stått där med svarte-petter och fått trolla fram en resa i sista sekunden, så att sommarlovet ändå ska bli roligt och upplevelserikt.

Så jag bestämmer mig för att det är läge att boka något kortare i Europa i augusti. För att säkra upp sommaren liksom.

Men var ska vi åka?

Vi konsulterar den där drömlistan. England, Italien, Israel (Israel tillhör visst Europa, för varför skulle de annars få vara med i Eurovision och så är det bra med det), Nederländerna och Ryssland är de alternativ som står där som jag spontant nappar på.

Fast… Israel i augusti? Det blir för varmt va? Italien i augusti är gissningsvis ingen höjdare heller. När samtliga 60,6 miljoner italienare själva har semester och in the mood för lite seriöst badliv? Spontant känns det som att en stadssemester borde vara bättre än bad i augusti. Alla badorter i Europa lär väl vara knökfulla. Men i en storstad märks ju inte turistmassorna på samma sätt, mot den vanliga befolkningen? Eller? Jag är verkligen ingen expert på augusti-semester i Europa.

London

Det kokar ner till London, Amsterdam eller St Petersburg. Jag trycker in Riga på listan också, för enkelheten, närheten och Finnairs flyg från Umeå via Helsingfors.
Där jag väl egentligen är rädd för att St Petersburg är minst lämpligt för oss, men dessvärre den stad som lockar mig personligen mest.

Vad tror in om dessa fyra med en Asperger-touch? En lite lättsammare resa med lagoma aktiviteter och lagom mycket att gå? Vi vill ha hop on – hop off-bussar, båtturer och mycket glass. Enkla och kravfria sevärdheter och inte för mycket trafik och hets. Kan vi hitta detta i någon av dessa städer?

Är det krångligt med visum till Ryssland och är det fasligt dyrt i St Petersburg, vad gör man med tonåringar i Riga osv?

Amsterdam
St Petersburg
Riga

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Instagram och Bloglovin för mer reseinspiration i dina flöden.

 

15 Comments

 1. Ann Beutler

  Hej Utav de städer du nämner, skulle jag satsa på Amsterdam eller ännu hellre Haag..eller kombinera. Har varit väldigt många ggr i A.da, och det är visst en trevlig stad. Men Haag om jag upptäckte förra året tilltalade mitr hjärta på ett annat sätt. Småskalig, inte så mkt folk..enkel med spårvagnet ut till den underbara stranden med sitt pariserhjul.. Madurodam tar su lätt vagnen till, likaså till ett imponerande bilmuseum, med mysigt fik.

  Annars hade jag tänkt Skottland, där jag ännu inte varit. Kombinera lite hedar, vandring med stor stad. Lycka till!

  • Gunilla Yourstone

   Skottland var vår första tanke, men augusti känns fel, när hela Storbritannien har skollov och semester. Plus att roadtripp litegrann röstades bort.
   Vi får definitivt fortsätta kika på Amsterdam. Och Haag.

 2. Staffan Johansson

  Hej,
  Det är lite krångligt med visum till Ryssland, men det fixar ju du utan problem och berör då inte barnen. Trevlig stad för en weekend! Missa inte natt-båtarna som åker runt och ser bro-öppningarna. Har man tur kommer man på en båt med live-band – då blir det fest! Gillar barnen konst, kultur och arkitektur så är det rätt stad!

  Jag hade annars satsat på en kombination av Amsterdam och Rotterdam! Hänga på mysiga caféer (men undvik dem där de röker gräs) och strosa runt bland kanalerna i udda butiker. Rotterdam står på min lista och ska bjuda på mer av Holland och mer kultur!

  //Staffan @bararesor på Instagram

  • Gunilla Yourstone

   Behöver barnen inte söka visum?
   Ytterligare en röst för Amsterdam alltså?. Vi har ju alltid tänkt att vi ska dit någon gång i alla fall.

   • Staffan Johansson

    Hej,
    Jag gissar att barnen också behöver visum. Jag tänkte mest på att du har varit över hela världen och att ansöka om visum å deras vägnar inte är någon match för dig. 🙂

 3. Jag skulle också satsa på Amsterdam eller Riga. Ingen direkt hets och trevliga städer. Riga dessutom mycket prisvärd. Krångligt och dyrt med visum till Ryssland. London är nog för bökigt, stökigt och stort (fast alldeles underbar).

  • Gunilla Yourstone

   Tänker lite lika, att Ryssland blir dyrt. Och London kanske för stort.

 4. Augusti är den enda månad jag aldrig reser utomlands eftersom hela Europa har semester och allt är extra dyrt och fullbokat (och galet varmt i söder). Möjligen skotska landsbygden andra halvan av månaden när ljungen blommar.
  Jag instämmer i Amsterdamkören i detta fall. London är visserligen värst runt påsk med långa köer (jo, turistmassorna märks) men för stort om det blir en varm månad när transporterna är outhärdliga och staden inte har så mycket till vatten/fläkt utöver förorternas utomhusbad och båtturer på Themsen.
  Amsterdam är mer småskaligt, båtturer där också och jag älskar de i skymningen, enkla kommunikationer så man tar sig lätt till någon strand (men ta med regnkläder) eller vacker småstad som Leiden och det finns spännande muséer och god rijsttafel.

  • Gunilla Yourstone

   Nä augusti är ingen hit. Men man tager vad man haver. Många röster för Amsterdam som härmed seglar upp som en favorit. 🙂

 5. Brukar läsa din blogg ibland, låter så himla mysigt med massa resande!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju bara så trevligt att resa! 🙂 Roligt att du läser bloggen ibland!

 6. Har ni varit i Vilnius? Annars tycker jag att det kan vara ett alternativ. Jag var där i augusti häromåret. Åkte från ett överfullt turiststockholm till en mysig och lugn stad där man nästan undrade var alla människor tagit vägen. Fin gamla stan, KGB-museet, domkyrkan, bergbanan till Gediminas torn och en utflykt till slottet Trakai. Dessutom mycket prisvärt. Vi hade en mycket trevlig weekend där.

  • Gunilla Yourstone

   Ah det var ett intressant alternativ! Får kolla hur det ser ut med flyg och så..

 7. Jag tycker nog Riga låter som ett bra alternativ. Storstad, hyfsat billigt, mycket att titta på, bra kvalité och prisnivå på maten och nära till stränderna vid Jurmala.
  När det gäller St Petersburg så är det en underbar stad men det krävs visum för alla och mer förarbete än Riga. Strandlivet är nog dessutom bättre i Lettland och skulle allting går raka vägen åt skogen så är ju Riga dessutom rätt nära hem.

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag tror tyvärr att vi får stryka St Petersburg. Den gör sig nog bättre utan barn. Riga känns som ett smidigt alternativ.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *