I dagarna bokade vi årets familjeresa till Italien. Det blir Gardasjön och Venedig. Det var faktiskt ovanligt sent för att vara vi. Vi brukar nästan alltid vara ute i väldigt god tid.

Sirmione vid Garda-sjön boka sommarresa
Sirmione

Flygbiljetterna till 2016 års Islandsresa bokades typ samma dag som de släpptes, dvs nästan ett år innan avfärd. Boendena var färdigbokade i oktober, dvs 9 månader i förväg.

Det blir så eftersom vi älskar att planera i förväg. Redan sommaren 2015 bestämde vi att nästa år, då blir det Island. Vi kollade priser och visste att 2000 kr Stockholm-Reykjavik, det är ett bra pris.

När då Iceland Air släppte sina biljetter till priset av 2000 kr/st, kände vi att det är väl lika bra att boka. Det enda som kan hända är att det blir dyrare…

Kroatien-resan i juni 2016 bokades i augusti, Andalusien i maj bokades i november (nästan sista minuten-varning på den va?) och septemberresan till Transsylvanien bokades i oktober.

Vi gillar att boka tidigt och tror nog att vi sparat en del pengar på vår framförhållning.
På Island t.ex. sålde alla prisvärda stugor och lägenheter slut långt i förväg.

Vi tycker oss också ana en viss trend mot att fler och fler bokar tidigare och tidigare. Charter-sista-minuten´s storhetstid är förbi. Länge sen var det som det gick att åka ut till Arlanda och sätta sig och vänta på en ledig flygstol till vrakpris.
Nu känns det istället som att de mest prisvärda hotellen och flygresorna säljer slut i god tid innan sommaren börjar.

På bokningsajterna stressas man av ”endast 1 rum kvar till detta pris”, ”3 personer tittar på det här hotellet just nu” osv.

Via bloggens statistik ser vi ju, om inte vad folk bokar, så i alla fall vad de söker på och läser om. Och baserat på det verkar de flesta starta med googlandet inför sommarens semester under julledigheten. Redan på julaftonskvällen vid 8-9-tiden kör trafiken igång och det är sommarresmål, som Malta, Italien etc som gäller.

När brukar du bokar sommarresan? Är du ute i god tid eller i sista minuten?

venice-rialto boka sommarresa
Jo, Venedig blir det också…

Glöm inte att följa 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

20 Comments

 1. Juli-augusti blir det sällan utlandsresor för det är för mycket trängsel och/eller värme och sommarstugans högsäsong. Därför reser vi september-juni vilket gör att vi måste vänta in fotbollssäsongens datum först så dottern inte har match.
  Även innan fotbollen var jag ingen jättetidig bokare. För mycket att välja mellan.

  • gunilla yourstone

   Nej det är ju lite synd att åka när Sverige är som bäst. Ja, det är ju ofta mycket (och många) att ta hänsyn till i planeringen.

 2. Med mina vinterresor är jag alltid ute i god tid precis som ni. Det beror nog lite på att man är mer knuten till speciella datum när hela familjen ska följa med (anpassning till skollov). Våra sommarresor har de senaste åren skett i sista minuten då man ofta har flera veckor att välja mellan.
  Låter i alla fall fantastiskt härligt med Garda sjön och Venedig. Två härliga platser där jag har flera fina minnen ifrån.

  • gunilla yourstone

   Håller med, om man är bunden av vissa datum finns det absolut ingen anledning att vänta för då går det sällan ner i pris. Kul att du gillar Garda och Venedig. Jag har varit i Venedig för en massa år sen. Bara över dagen och ganska regnigt, så det blir nog ännu bättre nu.

 3. Åh vad härligt!!! Är oxå sugen på att resa dit!!! Kram

  • gunilla yourstone

   Venedig har jag varit till en gång, men åker gärna tillbaka. Garda-sjön ska bli superspännande, har höga förväntningar!

 4. Oj vilken god tid! Men bra om ni hittar bra priser! På somrarna har vi oftast åkt med husbilen och då bokar vi ju inte alls. Då är det bara att sätta sig i bilen och köra 😉 Gardasjön är fint! Önskar trevlig resa!

  • gunilla yourstone

   Det är väl mest som en sjuka, så fort man är färdigplanerad med en resa börjar man med en ny längre fram… 🙂

 5. Marina

  Jag tänker alltid att jag ska planera i tid, men lyckas väldigt sällan med detta… Fast eftersom jag oftast inte har så många att ta hänsyn till eller behöver tänka på så brukar det lösa sig rätt bra ändå 😉

  • gunilla yourstone

   Ja men precis, det löser sig ju alltid. Vi kanske behöver öva på att vara mer spontana. 🙂

 6. emolis

  Här är en som är ute i god tid! Nästa års sportlovsresa till Kambodja/Vietnam bokades i april i år (ja alltså, flygbiljetterna t o r till Bangkok, resten har ändrats/fyllts på under året) och jag är definitivt en av alla som återkommer lite då och då till din Angkor Watguide 🙂 Påskresan till Skottland och sol och badresan till Torremolinos i juni bokades nu i höstas. Vi drömmer även om en roadtrip i Usa i augusti, men jag har lovat mig själv att inte boka några flygbiljetter förrän vi kommer hem från sportlovsresan. Helt galet när jag tänker efter, men ack så härligt att ha dessa resor att se framemot!

  • gunilla yourstone

   Härligt med en till som är likadan. 🙂 Det är ju mest att det är så roligt att boka, så man kan liksom inte hålla sig. 🙂
   Kul att du har nytta av Angkor Wat guiden.

 7. Bokar också tidigt! Har redan bokat Georgien och Armenien i juni och har planer om att börja tjata på det tilltänkta sällskapet för att boka sommarsemestern.

  Vill för övrigt också till Gardasjön och Venedig.

  • gunilla yourstone

   Härligt! 🙂 Och när man har många resor planerade så behöver man ju inte vänta så länge på nästa resa heller, även om man bokar med framförhållning.
   Visst har ni varit i Venedig en gång?

 8. Har bokat flygbiljetter till sommarresan men inte planerat än, ska båtluffa och tänker vi ska vara spontana….
  Håller nu på att styra upp nästa års julresa??

 9. Det här är ett intressant fenomen. Jag gillar egentligen inte att boka tidigt för jag vill resa när jag får lust att resa någonstans och då vill jag inte vänta i ett år! Förr bokade vi också tidigt ( ett halvår i förväg) men nu börjar jag göra tvärtom – börjar uppskatta de spontana och inte så mycket förberedda resorna. Som någon ovan sa, det brukar lösa sig ändå. Att resa med hela familjen börjar bli en ”mission impossible”, dels för att den äldsta har börjat studera, dels för att redan i tidig ålder började våra tonåringar arbeta på lov.
  Hmmm, nu fick du mig att vilja skriva ett eget inlägg om detta ämne. Hoppas det går bra! Tack för inspiration.

  • gunilla yourstone

   Ja spontant är ju inte så tokigt det heller. För oss är det nog egentligen mest att jag tycker så mycket om att planera resor att jag inte kan hålla mig. Plus, just för sommaren att det blir mycket svårare att vara spontan när man har barnen varannan vecka.
   Ja, skriv ett eget inlägg, det blir spännande att läsa. 🙂

 10. Oj vilken framförhållning. Vi har visserligen alltid bestämt nästa stora resa redan innan vi gått av planet från pågående resa (kan vara ett år i förväg), men vi bokar oftast flygbiljetterna först ca 2-3 månader innan. Men till de destinationer vi åkt till har iof priset legat på ungefär detsamma oavsett tid på året.

  • gunilla yourstone

   Jo vi har ju det, framförhållning alltså. Tycker att det är lika bra att boka när man ändå vet var man ska åka. Vi är också väldigt beroende av specifika datum eftersom vi är varannaveckas-föräldrar och har scheman att förhålla oss till.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *