I och med vår resa till Grekland avslutade vi 2017 års sommar-rese-säsong. Vi satsade verkligen på Europa i år, det hann bli Polen, Italien, Albanien och alltså Grekland. Och så svenska fjällvärlden.

För två överplanerade kontrollfreaks och speedade rese-personer som vi, är det alltså hög tid att börja planera nästa sommars resor. Vi har några utomeuropeiska destinationer inplanerade under vinter och vår. Det blir Kuba och Mexiko i januari, Dubai i mars och Victoriafallen och Kruger i Sydafrika. Men framåt sommaren vill vi förstås till Europa igen.

Östeuropa har vi sett ganska mycket av under senare år, och definitivt är det där upptäckarlusten är allra störst. Vi kan se följande tre scenarion:

 1. Slovenien. Har jag längtat till sedan en före detta kollega, som åkt Europa runt och sålt tryckpressar i ett tidigare liv, beskrev landet som en sagovärld.
  Vandring, slott, smaragdgröna sjöar skulle det bli här. Kanske till och med en grotta. Fastän vi sagt att vi inte skulle.
 2. En roadtrip genom Makedonien, Kosovo och kanske även Serbien. När vi ändå är igång. För att vi typ inte vet något alls om dessa länder. Mer än att det finns vandring och är vackert.
  Massor av Makedonien-inspiration hittar man hos bloggen Discovering the planet.
 3. Bulgarien. Nej, vi tänker inte på Sunny Beach och Svarta Havskusten, utan på ett kortare besök i Sofia och sedan iväg på… ja just det, vandring.
  Bulgarien fanns, om vi ska vara ärliga, över huvud taget inte på vår radar. Tills den där jeepturen i Albanien. Ut ur Theth-dalen. Den som förärats med en egen film till och med. Då vårt resesällskap, Tom från Australien sa att visst var vandringen här i Albanien helt ok, men Bulgarien, det är ju helt klart ännu bättre. Nu bara måste vi åka dit, förstås..

Så vad tycker du? Vart borde vi åka?

Givet dina egna erfarenheter av ovanstående alternativ (känner vi någon som vandrat i bergen i Bulgarien??). Eller givet vad du helst skulle vilja läsa om sen?

Makedonien
Bulgarien
Slovenien

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips i dina flöden!

32 Comments

 1. Ni ligger lite efter, här hör sommarsemestern redan bokad och klar😜
  Slovenien röstar jag på! För jag har hört att det ska vara så vackert med grym vandring.

 2. Slovenien är fantastiskt. Inte bara bergen utan även karstlandskapet och de stora grottorna (ja, jag vet men de måste nämnas…). Matkulturen från tre länder är perfekt, vinet underskattat och människorna spännande.

 3. Siv Bergström

  Hej Gunilla
  Mitt förslag på resa är Azorerna !
  Naturen är så annorlunda och kommer man dit på sommaren får man uppleva alla hortensior som blommar.
  Bada i havet i någon vik där det finns en varmvattenkälla .

  • Gunilla Yourstone

   Ja! Azorerna är fantastiskt! Var dit 2002 och skulle gärna åka tillbaka. Planerar faktiskt att skriva ett inlägg om den resan nu innan vi åker till Lissabon. (som en liten uppladdning inför Portugal liksom…)

 4. Tycker den där roadtrippen låter spännande! Och jösses ja vad ni är ute i god tid. Jag har just insett att kanske måste man börja fundera på den där julen? Eller okej, har faktiskt lite smått diskuterat med mina vänner om att hyra hus någonstans i söder över nästa sommar och det räknas väl lite som planering iofs 😉

  • Gunilla Yourstone

   Busted! Det räknas. 🙂
   Framför allt så gillar vi att vara ute i god tid. Och så sparar vi så mycket pengar på det i regel. Nu har tex Finnair massor av superbra priser från Umeå ut i Europa (alltså man åker direkt från Umeå till Helsingfors och sen vidare till t.ex. Ljubljana.
   Men en röst på Makedonien osv då.

 5. Oj jag som är glad om jag planerar några veckor innan avfärd 🙂 hehe

  • Gunilla Yourstone

   Det är ju också funkis. 🙂 Men vi gillar helt enkelt att planera. Och sedan har vi en komplicerad situation med barnschema osv som måste synkas med annan förälder, mycket på jobbet och så… Underlättar om man har framförhållning.

 6. Marina

  Det låter som en fantastiskt härlig sommar på resande fot! Himla tur att sommaren är lång 😉 Ser verkligen fram emot att läsa om vandringeni bulgariska bergen. Vi har varit i Borovetz och åkt skidor över nyår, men aldrig sommartid så det kan kanske vara något för ett framtida resmål.

  • Gunilla Yourstone

   Ja vi får se bara om det blir alla tre eller bara ett av alternativen. 🙂

 7. Efter att ha rest i norra Kroatien längs Sloveniens kust är jag grymt sugen på
  Slovenien.

  Lena gjorde ju en resa 6 länder på 18 dagar förra året läs det passar säkert er oxå!

  Kramar

  • Gunilla Yourstone

   6 länder på en gång är maffigt! Fast vi kan inte vara borta så länge, så vi måste nog stycka upp det. 🙂

 8. Haha, jag säger som Pilla – är glad om jag har några veckors framförhållning… 😜 Jag röstar också på Slovenien. Har varit där kort 2 ggr nu och ska absolut dit igen!

  • Gunilla Yourstone

   Slovenien leder helt klart hittills!
   (vilken tur, dit som det finns så bra flygbiljetter också) 🙂

 9. Verkligen bra att Finnair börjat flyga Umeå Helsingfors.
  Fick tag på billiga flygbiljetter , via Tickets resebyrå här i Umeå, Umeå-Helsingfors-Bangkok. Bangkok-Hong kong-Helsingfors-Umeå.
  Funderar på Vilnius framöver.
  Till försommaren blir det Spanien/Frigiliana.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Ja men visst är det ett lyft?? Massor av superbra avgångar ute nu till riktigt smaskiga priser.
   Måste erkänna att jag KAN ha bokat en weekend till Prag i april via Helsingfors igår kväll. 🙂

 10. Allt låter spännande. Själv åker jag på en weekendresa till Sofia i morgon. Planerat är en tur till Rila-klostret, men också lite sightseeing i själva Sofia med en food-tour. Jag hoppas också att vi kan se lite av vithosha-bergen med kanske lite dagsvandring.

  • Gunilla Yourstone

   Spännande! Rila, då är det i Rila-bergen? Har för mig att jag läste att det finns två intressanta bergsområden i Bulgarien varav Rila-bergen är det ena?

 11. Slovenien är riktigt fint, och folket där är ännu trevligare! Slår ett slag för Östeuropas pärla!

 12. Oj, jag håller som bäst på att fundera på om vi ska åka någonstans på höstlovet om en månad…. Imponerad av er framförhållning! 🙂 Jag har inte varit på något av dessa ställen (än) men röstar på Slovenien. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, men går det att hitta bra priser på höstlovet fortfarande? Det kanske bara är jag som TROR att det inte går att fixa sjyssta resor sent?

 13. Jag röstar helt klart på Slovenien, det låter och ser coolt ut 🙂 men de andra alternativen är ju inte helt skam det heller. Jag bilade med ett par andra från Kroatien till Sarajevo för en massa år sedan, det var ganska häftigt det med! Har dock inte gjort så mycket vandring i de krokarna.

  • Gunilla Yourstone

   Det finns så många häftiga rutter att välja på. Bara forna Jugoslavien räcker egentligen för flera års semestrande!

 14. ann beutler

  Ger förslag på Holland. Finns många fördela med det lilla landet. Det är nära oss, kollektivtrafiken fungerar exellent,. Inga bergskedjor, men väl fina cykelrundor. Och en hel del välbevarade äldre hus. Amsterdam givetvis med alla sin kanaler och fantasiska museum, men även Haag var en jättemysig stad. Endast 3 km fr havet. Tänker ni bila så missa inte öarna i söder Zee land.Ja om ni kommer med bil så är byggnadsverket Atlantvallen pampigt att köra över och såklart även stanna och titta på all info som finns om det.

  Jag och 5 årig gosse Milton var i Krakow 3 nätter aug/sept. Vi hann med väldigt mkt utav de klassiska sevärdheterna. Dock avstod jag saltgruvan de den kortaste org tur där nere var 2 tim, hade nog blivit för mkt

  Närmast nu väntar en resa på höstlovet till badhotellet i Fredrikshamn två vuxna och 4 barn. Är väl en sådan resa typ ”alla” gör. Jag var där med mina när de var små och tyckte inte det var så mkt att ha.
  För oss vuxna väntar 1 dec Barca och sedan en 10 dagars kryssning. Det ska bli nice. Nu ska jag läsa lite mer om era resor

  • Gunilla Yourstone

   Holland har jag varit till, men ändå inte. Min systers man kommer därifrån, så jag har hälsat på hans familj, men inte turistat något alls. Skulle vara spännande att se mer. Krakow är ju trevligt, saltgruvan skippade vi också. Rätt eller fel, det vet man ju inte. Kryssning i Medelhavet låter himlans trevligt! 🙂

 15. Passerade Slovenien förra året, på vår väg till Kroatien, och naturen var verkligen storslagen. Hade kunnat tänka mig stanna till några nätter i närheten av Kranjska Gora. Stannade inte vid Postojna heller och det finns ju en uppsjö med grottor i just Slovenien.

  • Gunilla Yourstone

   Kul, så många som säger att Slovenien ser fantastiskt ut!
   Googlar Kranjska Gora nu, ser fantastiskt ut!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *