Havanna är en unik och fantastiskt trevlig stad. Om du, precis som vi, bara har begränsad tid på dig, är detta våra bästa tips till vad du bör satsa på.

att göra i Havanna
Gamla Havanna

Gamla Havanna

När vi rullade in i Gamla Havanna på väg från flygplatsen var det redan mörkt. Vår känsla längs de gator vår taxi åkte på, var att det var ganska öde på gatorna. Husen var förfallna, belysningen dålig. Stängda träportar, inga restauranger eller affärer.

– Vart tar han oss? hann vi faktiskt tänka.

Men vi har ju varit med lite för länge för att oroa oss på allvar. För det ordnar sig ju alltid. Och man blir ju aldrig utkörd i den där favellan eller förorten och rånmördad liksom.

I dagsljus och även på kvällarna senare framstod ju inte Gamla Havanna alls i den dagern. Tvärt om, det fanns ju massor av restauranger och liv och rörelse. Men kanske kan Gamla Havanna framstå som lite skrämmande ändå, särskilt de södra och inte alls upprustade och turistifierade delarna?

Vårt budskap är, bry dig inte om det ruffa första intrycket, utan tro oss på vårt ord. Gamla Havanna är place to be.

att göra i Havanna

Åka convertible

Turistfällor ska man akta sig för. Eller ge sig hän i. Att tacka jag till något av alla erbjudanden om att hoppa in i en  härlig gammal ned-cabbad amerikanare i klarrött eller nagellacksrosa tillhör den senare kategorin. En-timmes-turen är ganska lagom. Då får man se lite olika delar av stan, Capitolium, Revolutionstorget och Statyn av John Lennon sittandes på en bänk. (och Latinamerikas största kyrkogård!)

Ett bra ställe att låta sig plockas upp är utanför kryssningsterminalen. Ett annat är utanför Hotel Inglaterra.
Att boka i förväg är onödigt. Ca 50 USD för en timme kostar det.

Se vår film från vår åktur här.

att göra i Havanna
att göra i Havanna

Malecón

Havannas strandpromenad är klassisk mark. Åka cab här är funkis. Eller bara hänga längs vattnet i solens sista timme.

att göra i Havanna

Bo på Casa Particular

Absolut bästa sättet att dels bo bra och dels komma kubanerna lite närmare. Vi fick höra skräckhistorier om Havannas hotell. Inget vatten i kranarna och annat läskigt. Casa Particular innebär att hyra rum av privatpersoner och är ett enkelt men mycket trevligt sätt att bo. Eget badrum och frukost brukar ingå för 300-500 kr/natt.

Läs mer om att bo på Casa Particular här.

att göra i Havanna
Utsikten från fönstret på vår Casa Particular

Mojito och Salsa

Kubas själ. I Havanna hör det förstås till att besöka härliga rom-barer och salsa-klubbar och försöka skaka av sig sitt vanliga, stela, svenska jag för åtminstone några ögonblick.

Se vår salsa-film från Havanna här.

att göra i Havanna
att göra i Havanna

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

2 Comments

  1. Ja men det ser ju trevligt ut. Lite så att man längtar tillbaka 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *