När är egentligen bästa tiden att åka till Madeira? Och hur skiljer sig vädret över året? Vi försöker reda ut begreppen och Madeiras årstider.
Vill man ha en solsäker badsemester är sommaren den bästa tiden att resa till Madeira. Då ligger temperaturerna på 25-30 grader och inte mycket regn kommer, åtminstone inte i Funchalområdet.
Men Madeira är verkligen ett året runt-resmål. Man upplever aldrig någon lågsäsong utan turisterna är alltid här.
Under vintern är temperaturerna lägre, 18-20 grader mitt på dagen kanske. De turister som kommer då är här p.g.a. den relativa skillnaden mellan vädret här och i Europa i övrigt. Många pensionärer väljer long-stays på Maderia över vintern.
Om det är blomsterprakt man är ute efter, är maj den allra bästa tiden att åka. Då firas även ett antal blomsterfestivaler på ön. Någon nämnde jakarandans blomningstid i maj för oss som den bästa av tidpunkter för ett Madeira-besök och jag som sett jakarandan blomma i Algarve är nog böjd att hålla med.
Med detta sagt, så är Madeira alltid en grön och frodig ö och man hittar alltid blommande växer i någon form på ön.
Mest regn kommer i november-januari och minst i juni-aug.
Själva var vi på Madeira i slutet på oktober. Vi hade då ett väder som varierade stort. Vi hade både dagar som var strålande varma och soliga och dagar där regnet lurade och strilade hela tiden. De flesta dagar innehöll dock både och. Molnen kom och gick snabbt över himlen. Ena timmen var det strålande sol och nästa regn. Regnkläderna låg alltid i ryggan. På kvällarna satt man för det mesta inomhus och åt och vi tog alltid med oss en tröja på kvällen.
Det är stor skillnad i väder på olika delar av Madeira. Den solsäkraste och regnfattigaste delen är södra kusten och Funchal-området. I norr regnar det betydligt mer. Vi fick direkt vid ankomst höra att Madeira har hela 24 olika klimatzoner. Och fick också uppleva just detta vid ett flertal tillfällen. När vi åkte bil från norra delen av ön till den södra, hände det ofta att vädret skiftade totalt i de olika dalarna. Man åkte in i en tunnel i regn och dimma och kom ut 3 km senare i nästa dal i sol. Och tvärt om. Samma sak hände mig på min vandring mellan Pico do Arieiro och Pico Ruivo. Men här var det ju bara 100-talet meter i tunnlar mellan dalgångarna.
En gång, fick vi höra av en av våra chaufförer, spreds ryktet över ön att det kommit snö uppe på Madeiras högsta toppar. Man gick man ur huse och kastade sig i sina bilar för att nå toppen i tid och se denna mycket speciella tilldragelse. Men när man kom dit var det bara frost. Sa vår chaufför besviket.
Halvön Ponta de Sao Lourenco i östra änden på Madeira verkar ha sin alldeles egna klimatzon och tycktes många gånger gå under radarn på de tunga moln som ofta täcker Madeiras högsta toppar. De gånger vi åkte förbi låg halvön alltid i sol och så även vår dagsvandring här ute. Ett tips kan alltså vara att ta en vandringsdag här ute i väntan på bättre väder på resten av ön.
Läs alla våra inlägg från Madeira här.
Vill du ha fler väderrapporter från våra resmål? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.