En av de stora fördelarna med pandemin är ju att man fått sitt socialamedier-flöde fyllt med massor av nya, tidigare okända Sverige-tips. Jag har varit rätt duktig på att lägga in allt spännande jag hittar med stjärnmarkeringar i Google Maps. Så när jag kör runt i Sverige nu för tiden, kan jag rätt enkelt ”plocka” bland alla spännande sevärdheter. Bilkyrkogården i Kyrkö Mosse, precis intill den småländska orten Ryd, är en sådan plats.

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Jag kommer tuffandes nedifrån Blekinge, alldeles uppfylld av upplevelserna där och av det über-fina vädret.

Bilkyrkogården går inte att missa. Stora fina skyltar ute vid vägen. En stor, ny anlagd parkeringsplats med rastbord och informationsskyltar. Men vad är nu detta för en plats?

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Historien om Bilkyrkogården i Kyrkö Mosse

Bilkyrkogården i Kyrkö Mosse är även känd under namnet ”Åkes bilskrot”. För detta är också historien om Åke Danielsson, även kallad ”Åke på myren”. Åke föddes 1914 i Tröjemåla. Han jobbade till en början som dräng i Skåne och Småland, men köpte 1935 denna torvmosse samt en stor bredbladig spade. Pengar fanns att tjäna på torvbrytning under denna tid. Han byggdes sig också ett hus på 12 kvadratmeter, invid sin mosse.

På 1950-talet blev bilen ”var mans egendom”. När bilen gjort sitt var det inte ovanligt att den övergavs längs någon skogsväg. Åke började samla in sådana bilar. På så sätt var han en pionjär inom återvinning. Åke plockade rätt på användbara reservdelar som han sålde vidare. Kvar blev de hjullösa karosserna.

1974 köpte Åke sin sista skrotbil, men fortsätter att sälja av sitt stora lager av reservdelar i många år till. 1992 flyttar han in på ålderdomshemmet i Ryd och efter många debatter om bilarnas och mossens framtid beslutar kommunen 2001 att skrotbilarna ska få vara kvar och att man ska låta naturen själv återta platsen.

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Mitt besök

Jag parkerar in på den där fina parkeringsplatsen. Mellan två stora amerikanare. En mindre skogsvägen leder in bland träden. 150 bilvrak ska det finnas här. De ligger på båda sidor om vägen. Och några längre in. Jag hittar en buss också och ett par mindre lastbilar. Samt ett gäng cyklar.

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Platsen är lugn, fridfull och annorlunda. Kyrkogårdskänslan är påtaglig. Lite nostalgi också. Över gamla bilmodeller, jag hittar morfars gamla Ford Taurus. Minnena väller upp. Och bara en sån sak som de manuella låsen och fönsterhissarna! Choken! Man har ju suttit i många av de här bilmodellerna som barn.

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

En dröm för fotografen också. Fotona blir oändligt många. 45 minuter går jag kanske runt. Sedan en fika i solen.

Så osvenskt att låta en sån här plats vara kvar. Trots krossat glas och vassa föremål. Men kul att den får finnas. En spännande plats att stanna till på och besöka.

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Besöksinformation

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse är alltid öppen och gratis att besöka. Platsen är inte säkrad för barn eller djur. Hundar tänker jag att man helst inte tar med sig och barn får hållas inom uppsikt så att de inte gör illa sig. Vägen från parkeringen till skroten är nu tillgänglighetsanpassad för att rullstolar ska kunna ta sig fram.

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Här ligger Bilkyrkogården:

Läs också: Vandring i Store Mosse nationalpark – så mycket Lappland det går att få utanför Lappland

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. bmlarsreseblogg

    Kyrkö mosse och Bilkyrkogården besökte vi när vi hamnade i Växjö i februari i år. Konstigt nog får man verkligen känslan av kyrkogård när man vandrar där bland alla skrotbilar som naturen sakta men säkert håller på att ta tillbaka. Tyvärr var det otroligt blött när vi var där så vi kunde inte ta oss fram överallt, men ett fint besök blev det .

  2. Vi var där för många år sedan, av en ren slump. En märklig plats är det och visst blir man automatisk lite tystare när man går runt bland de gamla rostiga bilarna, som man känner igen modellerna på.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *