Jag rullar söderut längs östkusten i kvällsljus. Har gjort ett stopp i Kristianopel. Christofer är i lurarna. Han är hemma och gör fredagskväll efter en intensiv vecka av säkerhetsintervjuer. Medan jag är ute på egna äventyr. Jag har knappat in Karlskrona på GPS:en.  Rullar in i staden på bred motorväg. Är det en så stor stad alltså? Jag har helt ärligt ingen aning. Har hittills i livet haft fullt sjå att försöka skilja på Karlskrona och Karlshamn. Det är bara den där gamla, extremt fåniga glassreklamfilmen som räddar mig i denna strävan.

Plötsligt är motorvägen nog mer en motorled. Och vattnet är på båda sidor om mig. Så är jag mitt i staden. Som nu känns liten och behändig. GPS:en leder mig längs vatten. Ja, vattnet är liksom överallt. Och ändå är jag mitt i en stad.

Mitt hotell, Arkipelag, är även ett bryggeri. Jag installerar mig och äter sallad med en ölplanka till. 4 sorter, 15 cl av varje. Surölen vågar jag inte prova. Det får bli lager och IPA.

Nästa dag jobbar jag mot tiden. Jag har så mycket jag vill hinna med. Och en hotellbokning i Växjö där jag måste vara senast 20:00. Men Karlskrona ska få den tid Karlskrona behöver. Så är det bara. Mitt hotell förser mig med en karta. En självguidad promenadtur runt världsarvet. Som praktiskt nog börjar utanför dörren. Redan strax efter nio är värmen tropisk. Men det är bara att knata på.

En stad på en ö som ligger mitt i, som liksom flyter ihop med havet och skärgården. Båtar överallt. Bryggor. Klippor. En ubåt! Öar som är förbundna med staden. Öar längre bort, dit staden inte når. Det stora utgråade området på kartan. Den höga muren med taggtråd ovanpå. Flottans båtar som skymtar på andra sidan muren. Skyltarna i havet med förbud och storstilta varningar. Skyddsobjekt! Tillträdesförbud!

Badstegar, folk som bor, äter frukost mitt i världsarvet, bland det gamla byggnaderna där uniform- och slupförråd brukat vara. Nu bor man och lever här. På den här sidan av muren. Vatten, vatten, överallt och alltid närvarande. Jag har aldrig sett en stad som den här. Stockholm kommer närmast, men är inte i närheten.

Historien

Den svenska flottan föddes 1522. Det var Lübeck som levererade de första skeppen till Gustav Vasas hjälp, som understöd mot danskarna. Ni vet, Kristian Tyrann, Stockholms blodbad, Vasaloppet och allt det där. Där är vi nu i historien.

Dansken besegrades och Sverige var åter svenskt. Till råga på allt var alltså den svenska flottan född.

Men dansken fortsatte att vara huvudfiende länge till. Och den danska flottan hade en stor fördel av att Köpenhamn blev isfritt långt före Stockholm. På 1600-talet erövrade Sverige Blekinge från danskarna och 1680 grundade Karl XI en helt ny stad på skärgårdsön Trossön i Blekinge. Detta skulle bli Sveriges nya örlogsbas!

Den stackars bonde som bodde på Trossö skickades iväg och omgivande städer som Ronneby och Kristianopel fråntogs sina stadsprivilegier för säkerhets skull. För att säkerställa att det var det nya Karlskrona (döpt efter vem…?) som skulle bli den nya tiden mest betydelsefulla stad i området.

Världsarvet

Varför är då Örlogsstaden Karlskrona ett UNESCO-världsarv?

Ur Världsarvskommitténs motivering:

Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en europeiskt planerad örlogsstad inspirerad av anläggningar i andra länder. Karlskrona har i sin tur tjänat som förebild för andra anläggningar med liknande uppgifter. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik, och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.

Till skillnad från många andra europeiska örlogsbaser har Karlskrona också fortsatt sin verksamhet, och är därmed ett uppslagsverk över befästningstänkande under mer än 300 år. Byggnaderna i staden är välbevarade och flera av dem har behållit sina ursprungliga funktioner.

Hur ”gör” man världsarvet?

Världsarvet består av helheten. Den civila staden, befästningar, örlogsvarv och örlogshamn, samt de anläggningar i omgivningen som haft betydelse för örlogsbasens försörjning.

Så det går liksom inte att bara knata fram till en specifik plats, stirra lite dumt och sedan anse att man sett världsarvet. Men hur tillgodogör man sig det då?

Genom att vandra runt i staden, tänker jag. Framför allt på Stumholmen men även Trossö. Kolla på byggnader och båtar, läsa skyltar och gå in där man kan. Långsamt växer världsarvet fram. Men den viktigaste platsen för att förstå världsarvet är ändå Marinmuseum på Stumholmen. Här förklaras hela historien.

Marinmuseum

Marinmuseum är ett riktigt bra museum och ett måste om man vill tillgodogöra sig Karlskrona som världsarv. Filmen som visas i anslutning till första rummet av utställningarna är en av höjdpunkterna. Sedan kan man läsa om människoöden i örlogsstaden, om hur slagen utkämpades, kika på vapen, få närkontakt med galjonsfigurer. Samt, på övervåningen, se filmer med intervjuer med berörda personer om den ryska u-båten, U137, som gick på grund här 1981.

Nästa höjdpunkt är ubåtshallen. Här finns två ubåtar, varav en gigantisk, i alla fall i mina ögon. Neptun, heter den och här får man kliva ombord.


Utanför museet ligger 3 olika krigsfartyg vid kajen, alla öppna för besök. Jag nöjer mig med att besöka fullriggaren Jarramas från 1900.

Sen då?

Ja en stressad världsarvsbesökare som jag själv hade kanske nöjt sig där. Dragit vidare till landskapstoppar och annat. Men inte en så här varm, vacker dag va? Jag unnar mig även en promenad bort till Stakholmen, Ekholmen och Saltön. Fotar Brändaholm, som kan vara Sveriges svenskaste plats?

Brändaholm

Innan det är dags att hoppa i hyrbilen och köra vidare. Men visst kommer jag tillbaka.

Läs också: Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap – våra tips inför besöket

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

22 Comments

  1. Ja visst är det stora vägar in till staden. Det blir ju så på samhällsviktiga platser. Från Nyköping till Oxelösund går det en dryg mil motorväg som mynnar ut rakt framför Östersjön. Allt för att det är Östersjöns sydligaste tämligen isfria hamn och staden därmed också fick SSAB:s stora stålverk.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är ju logiskt. Att det är därför vägarna är så välinvesterade. 👍

  2. Så roligt att läsa din fina beskrivning.

    Jag var där som Marinlotta i början av 80-talet. Då var det skjutbanor mm på Stumholmen.
    Och sen var vi där med hyrd segelbåt för 30 år sen.

    Så det är dags att åka tillbaka.

    • Gunilla Yourstone

      Kan tänka mig att det var annorlunda då. Innan Sveriges nedrustning.
      Absolut dags att åka tillbaka! 🙂

  3. Kul att läsa ditt reportage om Karlskrona. Det ÄR verkligen en unik och vacker stad! Skriver själv på en text om Karlskrona just nu med en alldeles speciell personlig vinkel. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Åh spännande med ditt inlägg. Kan tänka mig att det blir mer personligt. 😊

  4. Torbjörn Svensson

    Underbar och faktafylld beskrivning av vår fantastiska stad!
    Tack!

  5. Isabelle

    Härlig text att läsa om min hemstad… staden som jag avskydde som ung (liten och tråkig) men som jag älskar idag ❤️ Välkommen tillbaka ☀️

    • Gunilla Yourstone

      Så är det nog alltid, att man har en period i ungdomen när man tycker att ens egen stad är det tråkigaste som finns.
      Jag kommer definitivt tillbaka! 😊

  6. Hurra för världens vackraste stad! Fint att läsa om din upplevelse. Nu kanske du förstår varför jag ständigt tjatar på min man att vi borde flytta ”hem” igen… en dag kanske det händer!? (Vi gifte oss förresten där inne i Galjonshallen på Marinmuseum! Maffig inramning på fin dag.)

    • Gunilla Yourstone

      Ja jag förstår verkligen. Underbar stad att bo i känner man ju när man är där! 🙂
      Och vilken perfekt plats för ett bröllop!

  7. Jeanette Boström

    Det känns som att vara hemma igen när jag läser din upplevelse om “min” hemstad.
    Bor numera i Danmark, i Frederikssund.. Jag har tur att Roskilde fjord går här så det är lite vatten.. men åh jag saknar staden, livet, vännerna i härliga Karlskrona.
    En dag vänder jag kanske hem igen men när det blir vet man aldrig, njuter då vart enaste besök hos familien ❤️ med en gåtur i stan…
    Tak för en fantastisk beskrivelse

    • Gunilla Yourstone

      Vad kul att du uppskattar min berättelse, vad glad jag blir. 🙂
      Karlskrona är fint!

  8. Gun-Britt

    Underbart att läsa om min barn- och ungdomsstad. Längtar ner.

  9. Petra Ryman

    Wow, vilken kärleksförklaring till mitt Karlskrona. 😍 Välkommen tillbaka! ✨

  10. Hans Bergvall

    Gunilla
    Tack för ett alldeles utmärkt reportage.
    Ett av de bästa om inte det bästa som i nutid skrivits om – Karlskrona i havet.Jag kom hit för värnplikt för mer än ett halvsekel sedan och fastnade av kärlek- min käresta och havet.
    Ett Qvizz- det finns många städer som -ligger i havet.Det finns i Europa ännu en sådan stad som har ett ännu äldre fungerande varv på huvudön, dessutom ett marinmuseum med en liten del om Varvet i Karlskrona.
    Vilken är staden?
    Hans Bergvall, Långö,Karlskrona i havet
    Ps. Tack för hela 4000mil.se Ds

    • Gunilla Yourstone

      Tack för dina fina ord, vad glad jag blir! 🙂
      Karlskrona är verkligen något extra som stad, jag kommer absolut att komma tillbaka.
      Oj vilken stad kan det vara? Gissar på någon nordtysk. Lübeck?

  11. Björn Larsson

    Tror Saltholmen ska vara Saltö. Trevlig berättelse.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *