Om jag säger ”Freden vid…” Vad säger du då? Spontant så där? Förmodligen ”Brömsebo”, va? Det känns som den fred som mest och ivrigast bankats in i våra kollektiva svenska minnen via diverse historielektioner i högstadiet.

Det är också bland annat därför jag väljer just etapp 15 av Blekingeledens alla etapper att vandra. Jag kan varken motstå möjligheten att bese denna episka bro. Eller för den delen att norrifrån komma invandrandes i Kristianopel. Men mer om den senare om en stund.

Vi är två bilburna personer som vid samma tidpunkt väljer att svänga av E22:an och parkera vid stenen. Den andra personen läser lite på skylten, hoppar snart in i bilen igen och kör tillbaka ut på vägen. Själv parkerar jag in mig ordentligt, för jag ska ju vandra. Men jag tänker att det verkar vara en rätt populär sten ändå. Freden i Brömsebro är långtifrån glömd?

Blekingeleden etapp 15

Freden i Brömsebro

Vid tiden för det berömda fredsavtalet, 1645, fanns inte ens orten Bröms. Den tillkom senare. Så egentligen ska det vara ”Freden vid Brömsebron”, för det var just det, bara en bro.

Detta var gränstrakter mellan Sverige och Danmark. Numera gränstrakter mellan Småland och Blekinge. Efter år av krig under Drottning Kristina, skulle en fred slutas mellan Sverige och Danmark. Fransmännen hjälpte till i förhandlingarna. Det gick bra för Sverige. Vi fick Jämtland, Härjedalen, Gotland och Ösel. Minsann. Inte underligt att vi är lite malliga över just den här freden.

Som sagt, sten och informationstavla. Parkering.
Nu är det sett och gjort. Historiens vingslag och allt det där.

Här börjar Blekingeleden etapp 15

Blekingeleden etapp 15

Jag är redo att vandra in i Blekinge. Blekingeleden börjar här. Eller slutar, beroende på hur man är lagd. Den går till en början längs landsvägen. Sedan in på stigar i tallskog i Björkelycke naturreservat. Underlaget är sanddyner. En stämningsfull vacker tallskog som skiljer sig från de tallskogar jag oftare vandrar i i norra Sverige. De är mer bolagsskog. Jag vet inte om denna skog är gallrad, eller ser ut så här.

Blekingeleden etapp 15

Älgflugor… och en räv

Det dröjer inte länge innan jag får känna av dem. Jag har aldrig träffat på dem förut, men förstår direkt vilka de är. En annorlunda typ av insekt. Som varken surrar runt och irriterar en eller sticker en i nacken. Den tyr sig liksom, vill bli ett med mig, trasslar in sig, hamnar under kläderna. Som en kängru-unge. Älgflugan förstås. Som tror att jag är en älg. Och vill lägga sina ägg djupt nere i min päls.

Det går så där. Både för älgflugan och för mig. Ett möte som bygger på ett misstag. Vi är inte rätt för vandradra, någon av oss.

Blekingeleden etapp 15

Så står den där. En räv. Kikar på mig, vänder och springer. När jag försiktigt följer, väljer den att stanna och gömma sig bland träden.

Blekingeleden etapp 15
En räv

Högasand naturreservat

Nu kliver jag in i ett nytt naturreservat, Högasand. Här ligger sanden helt i dagern under tallarna. En stämningsfull miljö att vandra i. Och mycket sand i skorna.

Kristianopel

Så kliver jag ut ur naturreservatet och närmar mig civilisationen. The grand final på denna vandring och anledning nummer 2 till att jag valt just denna etapp.

Blekingeleden etapp 15

Kristianopel var den danska kungen Kristian IV´s projekt. En helt ny stad som grundlades i början av 1600-talet i syfte att försvara Danmark mot svenskarna.

Blekingeleden etapp 15

Men bara ett halvsekel senare blev Blekinge svenskt och ingen strategisk nytta med Kristianopel stod att finna. Tvärt om, satsade den svenska kungen Karl XI istället på sin nya stad Karlskrona och tog aktivt bort Kristianopels stadsprivilegier för att säkerställa att ingen konkurrens orterna emellan skulle uppstå.
Kristianopel förpassades därmed till en småskalig tillvaro som by i stället för stad.

Befästningarna norrut finns fortfarande kvar. Tänkta att hålla oss svenskar för evigt borta. Jag kliver upp på krönet för att manifestera min närvaro.

Blekingeleden etapp 15

Kristianopel ligger på en udde. Egentligen inte mycket mer än en väg. Med söta stugor på rad längs den. En lanthandel, ett café. Längst ut på udden en småbåtshamn och en kyrka som man ser vill något mer och något större än den sömniga by jag möter idag. Visst är kyrkans arkitektur lite dansk också?

Blekingeleden etapp 15

Men kanske har man aldrig riktigt lämnat Danmark mentalt här. Den danska flaggan vajar bredvid den svenska överallt. Och en alldeles egen Kristianopelsk flagga, som en blandning av de båda?

Blekingeleden etapp 15 slutar i Kristianopel
Blekingeleden etapp 15

Min vandring blev en vandring i det sydsvenska Blekinge-landskapet. Men också, precis som jag önskade en vandring genom historien. Danskar, svenskar, slag och befästningar. Historien om de svurna fienderna som till slut blev vänner och goda grannar.

Blekingeleden etapp 15

Fakta om Blekingeleden

Blekingeleden är en 27 mil lång led som går genom hela landskapet, från Sölvesborg i sydväst till Bröms i nordost. Leden är uppdelad i 15 etapper. Denna etapp, som alltså är den 15:e och sista, är 10,2 kilometer lång.

Läs också: Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona – aldrig har jag väl sett en sån stad förut!

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Vickan

    Blekinge har så mycket fin natur att bjuda på!

  2. Birgitta

    Vad trevligt att du besöker mina hemtrakter! 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *