Mitt allra första stopp på min singel-roadtrip förrförra helgen blir Skurugata, ett naturreservat bara 20 minuter bort från Eksjö, där jag tillbringar första natten.

Skurugata

Skurugata är en 1 kilometer lång förkastningsspricka, en så kallad ”skura”, som löper genom naturen. Här nere råder ett delvis annat , kallare klimat med en lite annan typ av växtlighet.

Skurugata

Skuruhatt

I ena änden av förkastningen finns en bergsknalle med storslagen utsikt över skogarna runt om. Detta är följaktligen Skuruhatt.

Mitt besök

Jag kommer körande genom mörka skogar och på smala grusvägar. Blir som alltid lite förvånad när jag stöter på så intensiv vildmark i södra Sverige.

Alla bilarna på parkeringen är tyskregistrerade.
– Är detta en så stor, känd sevärdhet att det till och med lockar folk från Tyskland, tänker jag först. Det ska dröja ännu några timmar innan jag förstått och listat ut sakernas tillstånd.

För nu i augusti är det industrisemester i Tyskland. Medan vi i Sverige är tillbaka på jobb och skolor. Hela södra Sverige är ju fullständigt nedlusat med tyskar. De allra flesta som jag träffar på kommer i husbil. Och de älskar ju stora mörka skogar!

Skurugata

Skurugata är ett välordnat naturreservat. Förutom att vägen hit är välskyltad, är det också ordnat med faciliteter. Parkeringar, toaletter, informationstavlor.

Och en välskyltad vandringsled på 3 kilometer. Den leder först ner i ”skuran”. Först bara en försänkning. Sedan lodrät bergvägg på ena sidan. Så småningom på båda. I bästa Slåttdals-skrevanstil. Tänker jag som har Höga kusten som referensram.
”Vargklämman” tänker man om man har Ronja Rövardotter överst i referenslagret.

Skurugata Skurugata

Underlaget är stenigt och blockterrängigt. Christofer hade haft fullt sjå här. Jag får också hålla tungan rätt i mun och inte dra fötterna efter mig. Eller titta åt fel håll när jag går.

Skurugata

1 kilometer varar skuran. Jag hinner springa om ett gäng tyskar och sedan stanna och tvärfika lite innan den är över med en stege upp.

Skurugata

Nu leder stigen vidare upp till Skuruhatt med fin utsikt, grillplatser och solgass. Nytt välordnat dass.

Sista biten tillbaka till parkeringen är en tillgänglighetsanpassad led, så här går det lätt och snabbt att gå. Totalt sett är jag ute i 1,5 timme. En lagom runda en eftermiddag och ett spektakulärt naturreservat.

En tanke föds, hur många såna här ställen finns det i Sverige? Slåttdalsskrevan vid Höga kusten har jag ju redan besökt flera gånger. Kungsklyftan i Bohuslän har jag hört talas om. Finns det fler liknande platser att besöka? Och kan det vara mitt nästa samlarobjekt?

Om smålänningarna

Läs också: Smålands högsta punkt Tomtabacken 377 m.ö.h. – högst i Götaland

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

 1. Monica

  Hej! Vet inte vart du är på väg men inte så långt från Skuruhatt och Skurugata har vi Trollegate förkastningsbrant på Sevedeleden som nås lätt från Mariannelundshållet. Norra Kvills nationalpark ligger också i faggorna. Dessa ställen får mig att tänka på Tiveden.
  Lite längre söder ut i Hultsfredskommun finns Stora Järnforsenleden 12 km med ravinen Helsiki. Här får du 12 km vandring i kuperad terräng med fina utsikter och en hel del vatten.
  Några tips på fina ställen i Kalmar län, Småland

 2. More kastell, på gränsen mellan Hultsfreds o Högsby kommuner, är en 7 km lång ravin med upp till 40 meter höga väggar.
  Vet inte om man kan gå någon längre sträcka, men man kan iaf klättra ner till botten.

  • Gunilla Yourstone

   Åh tack för tips. Ska kollas upp nästa gång jag är i Småland. 👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *