Det kan tyckas självklart för den resvane, men har man inte tidigare rest och bokat egna resor förut kan det verka oöverstigligt. Hur vet man vilka platser man ska besöka, hur lång tid man behöver på varje plats, vilka flygbolag som trafikerar sträckan och var det är bäst att bo?Så här går i alla fall vi tillväga när vi på egen hand bokar en rundresa.
Det börjar oftast med en impuls, t.ex. ett foto eller någon bekant som berättar om en resa han eller hon gjort. Så börjar idén om en resa ta form.
Research
Först kommer researchfasen.
Vi kollar förstås upp Lonely Planets guidebok till resmålet, för att se vilka sevärdheter som rekommenderas där och vilka itineraries de föreslår.
Vi brukar även ofta kolla in gruppresebolagens rundresor för att se vart de åker. Därmed inte sagt att man måste följa deras rutter, men det ger en hint om vilka landets stora attraktioner är, vilken färdväg och vilka transportmedel som är optimala och hur länge man minst bör stanna på varje ställe. Sen vill man kanske gärna åtnjuta fördelarna med att åka själv, genom att besöka en eller ett par ställen utanför allfartsvägarna också.
Sedan följer en fas av intensivt googlande, på reseguiden.se, på lonelyplanet.com ´s thorntree-forum, på Tripadvisors frågeforum, på resebloggar vi hittar mm.
Vi lusläser itineraries, bildgooglar alla ortsnamn och ”attraktioner” som dyker upp för att se om de ser intressanta ut. Platserna som vi gillar kollar vi även upp på Google Maps för att få en uppfattning av hur långa avstånden är och om de går att kombinera.
Kanske ställer vi själva en fråga på något av forumen ovan för att få svar på en detaljfråga som vi inte lyckats hitta svar på någonstans, typ:
”Is there a daytime bus from Adiyaman to Kayseri?”
En resa tar långsamt form…
Bästa tiden att åka?
Ganska basic, men ack så enkel milstolpe. Alla platser har en hög och en lågsäsong (eller flera) . När det är bäst, eller tillräckligt bra att resa googlas enkelt fram genom frasen ”best time to visit <ortsnamn>”.
Svaret måste sedan förstås synkas med egen agenda och egna åtaganden. Att åka till Burma i månadsskiftet februari-mars, var t.ex. väl sent och i skarven mot den heta årstiden, men situationen på hemmaplan gjorde att fördelarna denna gång övervägde.
Boka flyg
Nu har vi en itinerary och en tidpunkt för resan. Dags att börja kolla flyg. Vi börjar alltid med flygresor.se. I högerkanten av sökresultaten kan man begränsa urvalet genom att tex ange maximalt antal byten (i de flesta fall 1) etc. Att sätta en begränsning på maximalrestid kan dock vara farligt, då man riskerar att missa ganska behagliga alternativ som skulle kunna innefatta en övernattning (i en mjuk hotellsäng) någonstans på vägen…
Lågprisbolagen komplicerar det hela lite eftersom de inte alltid har connection flights med något av de långflygande bolagen. I de fallen måste man dessvärre veta att i Asien lönar det sig ofta att flyga in till någon av de stora hubbarna (Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore etc) , (övernatta) och sedan flyga vidare.
Det är långtifrån säkert att man vill flyga in och ut från samma stad. Via funktionen ”Multi-city” (open jaw) kan man provsöka på olika in- och utflygningsdestinationer.
Prova olika datum, priserna och avgångarna kan skilja ganska mycket. Statistiskt sätt ska tisdagar vara billigaste dagen att flyga.
När vi hittat en resa som vi gillar, går vi sedan till flygbolagets egen hemsida och tittar efter om priset är ungefär desamma som på flygresor.se. Om så är fallet, bokar vi alltid direkt via flygbolaget. Om så inte är fallet bokar vi via den agency som har priset på flygresan (efter en snabb-googling på bolages namn). Om tiderna blir ändrade eller annat strul uppstår, är det alltid en fördel att ha bokat direkt med flygbolaget.
Flygbiljetter börjar släppas fr.o.m. ett år före avgångsdatum. Billigaste priserna hittar man oftast om man är ute i god tid. Vi bokar ofta flyget mellan 8-12 månader före avgång.
Boka hotell
När flygbiljetterna är på plats och spikade kan man börja boka hotell.
Vi bokar i regel helst små privatägda alternativ, där ägare själv står i receptionen och lagar frukost etc. Det brukar bli trevligast och gynnar vanligt folk på orten.
För oss är oftast läget den viktigaste parametern, vi vill bo hyfsat nära sevärdheter, stranden, bra restauranger eller vad nu ”dragplåstret” för den aktuella orten består av.
Oftast bokar vi vanliga enkla medelklassalternativ, men då och då är vi beredda att betala extra för t.ex en makalös utsikt.
Läs här om att välja hotellbokingssajt.
Tripadvisor är ovärderligt här för att hitta bra, prisvärda hotell. Dock är vi alltid lite skeptiska mot positiva omdömen lämnade av förstagångsrecensenter (kan det vara hotellägaren själv…?)
Boka avbokningsbart eller inte, det är frågan. Vi är fortfarande unga (?) och friska och kör generellt på linjen att inte betala extra för avbokningssydd etc. Om inte priset på hotellrummet råkar vara i det närmaste identiskt i avbokningsbart skick så kör vi utan avbokning där också. Den dag det skiter sig, så skiter det sig ordentligt, men kanske har man längs vägen redan tjänat in så pass mycket pengar på den principen att det går på ett ut. Var och en måste avgöra själv hur man vill göra…
Övriga bokningar
Nu är det inte mycket kvar.
Behöver vi guide någonstans, hyrbil, tågbiljetter eller inträden till parker, underhållning etc? Google och boka, helst inte via någon svensk mellanhand, då detta tenderar att bli dyrare.
Sista minuten research
När resan börjar närma sig följer en andra researchfas.
Denna gång kollas Trippan av igen, nu med avseende på restauranger, aktiviteter mm.
Vi läser på om bästa sättet att ta sig från flygplatsen till hotellet, om eventuella tunnelbanesystem och biljetter. Kollar om man kan förköpa biljetter till populära turistattraktioner.
Skriver listor med tips, saker att göra osv.
Välkommen att följa oss på Facebook för fler råd och tips!