Ska man boka resort eller lokal ö på Maldiverna?

Det finns två alternativa sätt att resa till Maldiverna. Som ger lite olika upplevelser och kostnadsläge. Det vill säga om man väljer att bo på en resort eller på en lokal ö. Så här skiljer det.

Prisnivå

Prisnivåerna skiljer ganska rejält beroende på viken typ av ö man väljer att bo på. På resortöarna är det dyrt. Att hitta ett rum överhuvudtaget under 2000 kr/natt känns svårt. Vanligare då att man får betala 4000-10.000 kr per natt. Eller ännu mer. Mat och dryck kostar också mycket. På den resort som vi besökte Gangehi Island Resort & Spa, kostade lunchbuffén 300 kr och en öl 75 kr.
Det blir alltså ofrånkomligen en mycket dyr resa om man väljer att åka till en resort.

På de lokala öarna kan man hitta boende från 500 kr/natt och upp till 2000 kr/natt. En portion lokal curry kostar 50 kr och en portion västerländsk mat ca 100 kr.

Läs också: Hur gör man för att resa billigt till Maldiverna?resort eller lokal ö på Maldiverna

Boende

Boendet på resortöarna är oftast exklusivt. Många resorter har dock några rum som är lite billigare och helt utan havsutsikt och havskontakt. Vanligt är annars att man bor  en strandvilla med en privat strandremsa, eller i en s.k. Watervilla, dvs en villa som står på pålar i vattnet.
Resorterna ägs oftast av internationella hotellkedjor och personalen som jobbar där kommer från andra länder än Maldiverna.

Det verkar vara underhållning av något slag mest varje kväll på resorterna. Vi bodde granne med en resort ”tvärs över vattnet” på vår sista ö och varje kväll lyste resortön upp av blinkande lampor, eldsken osv.

På de lokala öarna bor man i mindre privata guesthouses. Många har bara ett par rum. Att ha havsutsikt eller direkt havskontakt från rummet är mycket ovanligt på en lokal ö. Mer vanligt då kanske med utsikt mot en mur eller så.

Läs mer om den lokala ön Ukulas här och Bodufolhudhoo här.


resort eller lokal ö på Maldiverna

Klädkod

På resorterna klär man sig som man vill. Det brukar vara förbud mot att äta i restaurangen i bara badkläder, men annars är det västerländsk klädstil som gäller. Det verkar även vara vanligt med tema-middagar på kvällarna, t.ex. att onsdag kväll bär alla vitt, osv.

På de lokala öarna ska man iaktta klädkod och klä på sig utanför bikinibeach. Särskilt kvinnor då förstås. Det är bara tillåtet att ha badkläder just på den utpekade bikinibeachen, annars inte.

Läs mer om vilka kläder man ska packa för Maldiverna här.

resort eller lokal ö på Maldiverna

Alkohol

Alkohol är förbjudet på de lokala öarna. På resorterna finns det däremot, men är ganska dyrt.

Läs också: 10 saker du måste veta innan du åker till Maldiverna

resort eller lokal ö på Maldiverna

Mat

På resorterna serveras internationell mat. Ofta i bufféform. Restaurangerna ligger förstås romantiskt till med havsutsikt och havskontakt.

På lokalöarna är den billigaste maten lokala currys, lagade av lokala råvaror. T.ex. biffkött är dyrt, svårt att få tag på och kanske inte alltid av bästa kvalité. Restaurangerna på de lokala öarna ligger oftast inte med direkt havskontakt, även om det också förekommer.

Den maldiviska versionen av thaimat

Utflykter

Utflykterna är inte beroende av vilken typ av ö du bor på. Samma utflykter finns och till ungefär samma pris. Eftersom utflykterna arrangeras av boendet, kan vi dock tänka oss att man är fler ombord på båtarna om man åker från resorterna. Vi var ofta ensamma med guiderna på våra utflykter från lokala öar.

Läs också: 6 utflykter på Maldiverna – våra bästa tips

Genuin upplevelse och lokalbefolkning

Om man åker till en resort där det bara bor turister på ön och alla anställda kommer från andra länder, så blir ju upplevelsen inte särskilt genuin förstås. Man kan vara i landet flera veckor utan att träffa på en enda inhemsk person.

Även på de lokala öarna kan man förstås hålla sig ganska mycket för sig själv. På bikini-stranden finns inga locals och inte på de turistanpassade restaurangerna heller. Men man hyr ju av maldivier och åker på utflykter med dem, så förstås blir upplevelsen mer genuin här. Speciellt männen har heller inget emot att prata om man tar kontakt.

resort eller lokal ö på Maldiverna

Slutsats

Så ska man åka till resort eller lokal ö på Maldiverna?

Svaret beror nog på vad du vill få ut av semestern. Om man vill lyxa, vill att det ska vara once in a lifetime, ja då är nog resorten rätt val. Här har man allt. Lyxigt boende, underhållning på kvällarna. Man kan sitta varje kväll vid vattnet och se solen gå ner.

Om man istället har en begränsad kassa och helt enkelt bara vill se och uppleva Maldivernas vackra stränder, fantastiska hav och underbara marina djurliv till billigast möjliga peng, så är det helt klart en lokal ö man ska satsa på.

resort eller lokal ö på Maldiverna

Läs alla våra inlägg om Maldiverna här.

Missa inga inlägg. Gilla 4000mil på Facebook.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *