Ryktet har gått. I rätt många år faktiskt. Om att det i Skellefteå finns en pizza som trotsar allt sunt förnuft och all god smak.

Vad är Calskrove?

Calskrove. Smaka på namnet. För precis så illa som det låter, förhåller sig faktiskt saken. En Calzone, alltså en inbakad pizza, där fyllningen är ett skrovmål. Alltså en hel hamburgermeny där inne, men pommes och allt.

Plötsligt skickar vi en Wallraff-patrull?

Vi har skojat om den många gånger. Om den där pizzan som alltså finns på pizzeria Tre Kronor i Skellefteå. Att man måste ju prova. I den fasta förvissningen om att det inte kommer att hända.

Men så på hemväg från Treparksmötet skojar jag igen. Denna gång med ungdomarna i bilen.
– Vi stannar för middag i Skellefteå. Är det Tre Kronor som gäller?

Och plötsligt blir ju ungdomarna eld och lågor. Klart vi ska käka Calskrove. Det är nu det händer.

Tillslaget

Bara en kort detour från E4:an. Där ligger ju Tre Kronor. I bottenvåningen till ett hyreshus från 80-talet.
Vi beställer två Calskrove. Han som tar beställningen blinkar inte ens. Det är som att det är helt normalt att människor vid sina sunda vätskor bara promenerar in här och beställer ett skrovmål inbakat i en pizza?
Sedan en mer traditionell pizza också med kebab och sallad på, pizza AIK. Till mig. Och till Alva som har börjar svikta. Skellefteå AIK alltså. Om nu någon trodde något annat.

Det blir Eddie och Christofer som åtar sig varsin Calskrove.

This is where the magic happens
AIK

Skalpell syster

Eddie snittar sin på mitten. Christofer liksom skär runt ovansidan, så att vi kan lyfta på locket och glänta in. Där ligger två hamburgare, tunnare än normalt och två stycken hamburgerbröd. Hamburgarna är liksom inte monterade utan bröden ligger vid sidan av burgarna. Massor av smält cheddarost emellan lagren och så riktigt med pommes underst.

En recension

Så, nu har det visuella fått sitt. Killarna tar sig an uppgiften som smak-wallraffare.

– Kan jag få ett utlåtande? Undrar jag efter några tuggor.

– Det känns som att jag äter pizza, men det smakar som att jag äter hamburgare, säger Eddie.
– Det här är nog det konstigaste jag ätit, säger Christofer. Och då har jag ändå ätit rått hästkött i Japan och orm i Kambodja.

Jag bestämmer mig för att kliva utanför min comfort zone och smaka en tugga av Christofer.

– Det smakar som groteska mängder smält ost, säger jag. Som en hjärtinfarkt waiting to happen.

Ingen av killarna klarar avslutet. Det blir ungefär en fjärdedel kvar av respektive pizza.

– Kommer ni att äta den igen? Undrar jag, som blivit varm i kläderna i min roll som undersökande journalist.

– Nej, säger Christofer.
– Ja, säger Eddie, om jag är i närheten, så absolut. Det är ju mycket mat för pengarna.

Du har väl inte missat vår Calskrove-reel på Instagram?

Läs också: Världens enda Paltzeria i Öjebyn, Piteå – och Norrlands nationalrätt Palt

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

  1. Håller med. Det låter groteskt. Både jag och Stefan rynkar på näsan när jag läser högt om denna ” delikatess”. Men vi tänker på våra tre killar, nu vuxna fäder. De hade nog gärna testat i lite yngre åldrar. Inget för mig i alla fall.

  2. Susanne

    Alltså, testar gärna ny mat, men detta tar priset. Gud så äckligt!

  3. Steffe

    Det verkar vara ordentligt med mat på den där 😂😂😂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *