Årets sista sommarpratare pratar i dag och traditionsenligt publicerar jag en lista över vilka sommarprat som jag tycker är allra bäst i år och vilka som jag tycker är synnerligen lyssningsvärda. Bästa sommarpratarna 2022, helt enkelt.

bästa sommarpratarna 2022

Som vanligt har jag inte lyssnat på alla, idrottare hoppar jag vanligen över. I år har jag även skippat ett program som många rekommenderat och sagt varit bra, nämligen Emma Schols, kvinnan som räddade sina barn ur en eldsvåda och fick svåra brännskador själv. Jag brukar utmana mig själv och lyssna även på de sommarprat som är jobbiga att ta in, som Mathilda Hofling förra året och Stefan, pappa till Ebba, året innan. Men detta kändes bara för mycket för en känslig själ som jag. Det är något med eld som jag liksom inte klarar. Jag är dessutom expert på att ”spara” saker jag hör som involverar stort fysiskt lidande och plocka fram och plåga mig själv med i årtionden efteråt. Jag är den på fikarasten på jobbet ni vet, som ber folk att sluta prata om såna saker. (fast folk fortsätter ju alltid ändå)

Sommar i P1
Emma Schols
Foto: Maria G Nilsson

I år har jag främst lyssnat på tågen på mina tågluffar och i bilen under vår Norrbottens-roadtrip. Några prat ute i stugan har det blivit också. Och så slutligen några ”komma-ikapp-lyssningar” hemma efter jobbet i augusti.
Årets startfält var jämt och bra. Jag uppskattade de allra flesta.  Uppskattade till exempel att få lära känna och veta lite mer om Per Lernström och E-type, även om deras sommarprat inte tog sig in på listorna nedan. Stängde bara av 4 innan jag lyssnat klart. (jag säger väl inte vilka, vill inte vara elak på något vis)

Martin E-Type Eriksson
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Min personliga smak är att jag gärna vill lära mig något av ett sommarprat. Älskar när en person med kunskap i ett ämne får djupdyka i det och berätta för mig. Är inte lika imponerad av kändisar som inte har något att berätta, men orerar på ändå om sig själva.

Jag vill också gärna få möjlighet att lära mig något nytt om mig själv, om livet eller om mänskligheten av ett sommarprat. Att någon ruckar på min världsbild lite.  Att jag får en insikt som gör mig lite klokare.

Någon trend i år? Jo men faktiskt. Egentligen både i år och förra året ser jag en tydligt trend för mig personligen. Att jag lyssnar på och verkligen uppskattar de sommarpratare som är jämnåriga med mig. Det vill säga 50 år. Det är en ålder och tid för mycket reflektion och jag gläds över när jag hittar sommarpratare som är på samma mentala plats som jag och funderar över samma saker.

Men då kör vi väl? Min lista.

Bästa sommarpratarna 2022

Sverker Sörlin

Första delen av Sverkers sommarprat handlar om han ångest. Och det kan säkert vara intressant, särskilt om man själv har den typen av problem. För mig blir det dock bara en transportsträcka till nästa del.

När sommarpratet kommer igång på allvar pratar Sverker om sitt expertisområde som är miljöhistoria. Och det är nu det blir briljant. Om Norrland, landsänden med de gigantiska naturtillgångarna, som systematiskt plundrats, utnyttjats och åsidosatts av makthavarna i södra Sverige. Om samer och om Norrlands roll i den nya fossilfria omställningen. Ett sommarprat som framkallar rysningar längs ryggraden på mig när jag kör hem genom Lappland. ”Fan då, äntligen någon som säger sanningen. Så jädra bra!”

bästa sommarpratarna 2022
Sverker Sörlin
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Elin Röös

Oh vad jag älskar Elin! Så otroligt pedagogiskt, utan undergångsångest eller pekpinnar förklarar hon bara hur vi människor behöver äta för att vi alla på jorden ska bli mätta utan att vi samtidigt förstör och förbrukar vår planet. Faktaspäckat, lättförståeligt, inspirerande. Och med en tydlig känga till våra politiker som undantagslöst vägrar ta sitt ansvar på de positioner som de har. Elin sommarpratar samma valrörelsesommar som Ulf Kristersson drar till med ”Ingen ska behöva göra några livsstilsförändringar för klimatet”. Man baxnar ju för populismen och oviljan att steppa upp och ta sitt ansvar, i det uttalandet.

bästa sommarpratarna 2022
Elin Röös
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Emma Hamberg

Åh vad jag gillar Emmas program! En person i mediebruset som jag ”följt” under alla år. Minns henne som ung, smart och med rosafärgat hår. Med i alla debatter. Vi fick barn ungefär samtidigt. När jag ammade läste jag en antologi om moderskap där Emma medverkade. Idag är det bara hennes text jag minns.

Våra liv har sedan fått andra beröringspunkter. Vi har båda träffat zebran, han som inte kunde hända. Vi har båda (har haft i hennes fall) män som hjärnskadats av sjukdom. Och att träffa kärleken när man tror att det kanske är försent. För mig träffar hon helt rätt i sitt sommarprat. Men så är vi som sagt jämnåriga också.

bästa sommarpratarna 2022
Emma Hamberg
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Stefan Ingves

Det är vansinnigt intressant att höra om Stefans liv och karriär och alla ekonomiska kriser han har varit del av och hjälpt till i. Som riksbankschef och på andra positioner. Även att få höra inside om hur det går till i högsta regeringskretsar i Sverige när det bränner till.

bästa sommarpratarna 2022
Stefan Ingves
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Edvin Ryding

Edvins sommarprat är det första jag lyssnar på i år och det är ett sånt sommarprat som jag funderar på och kommer tillbaka till i tanken i flera dagar efteråt.

Edvin är så ung, född 2003, samma år som som min egen Alva. Nyss var de ju barn, 03:orna. Som man fick säga till, ”Gå inte där på kanten du kommer att ramla ner” och ”Jo, du måste ja galonisar, det regnar ju” och såna saker till dem. Och plötsligt är de vuxna, förståndiga, kloka, reflekterande varelser.

Jag tycker att Edvin reflekterar oerhört klokt om sin berömmelse, om serien Young Royals och om sin framtid. Intressant att höra lite bakom kulisserna och om det enorma gensvar som de medverkande i serien fått, om hur den har förändrat människors liv över hela världen.

bästa sommarpratarna 2022
Edvin Ryding
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Katrine Marcal

I Katrines program får vi veta att P1 Sommar får ilskna mejl när en sommarpratare återger samma innehåll som i sin senaste bok. Lite förvånande för mig som, som sagt uppskattar när  sommarpratarna talar om sina expertisområden.

Men i detta fall leder det över Katrine på ämnet män och mansrollen. I stället för att prata om kvinnor och ekonomi, som hon skrivit om. Mycket intressant och tankeväckande program tycker både jag och Christofer.

bästa sommarpratarna 2022
Katrine Marçal
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Alexander Abdallah

Jag vacklar lite om Alexander ska få vara på den här listan, eller den under. Men Christofer vill absolut ha honom här, så här får han ligga. Men helt klart faller vi båda för Alexanders personlighet.
”He had me at hello”, brukar man ju säga. Men det får bli ”He had us at Jihad” i det här fallet. För hur ska man rimligen kunna motstå en sommarpratare som är döpt till Jihad i förnamn?

Alexander är rolig, annorlunda och personlig. Han ska absolut inte prata om att vara invandrare i Sverige, men gör det förstås hela tiden ändå, fast på sitt sätt. Hans sommarprat gör också att vi sedan ser Snabba Cash på Netflix.

bästa sommarpratarna 2022
Alexander Abdallah
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

8 till riktigt bra

Anne-Marie Eklund Löwinder

Kan IT-säkerhet bli spännande och intressant? Ja helt klart om rätt person pratar. Ann-Marie bjuder på ett verkligt intressant sommarprat.

Anne-Marie Eklund Löwinder
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vigdis Hjort

En rapport av en fängelsevistelse inifrån. Detta är samhällssatir på hög nivå och riktigt roligt. (Visst är det Jimmie Åkeson som vill döpa om Kriminalvården till Straffverket?)

Sommar i P1
Vigdis Hjort
Foto: Thomas Brun / NTB

Carl Hedin

Denna kille är superstor i hästvärlden, har jag förstått när jag pratat med syrran som föder upp hästar. Vi kommer rakt in live på Carls sommarprat längs E10:an mellan Kiruna och Absiko (annars lyssnar vi bara på podd) och faller totalt för denna supercharmiga djurälskare. Jag är till och med nära att trycka följ på hand häst-instagram efteråt!

Sommar i P1, Carl Hedin.
Foto:Henrik Brunnsgård

Farshid Jalalvand

Ett ”långsamt” och tankeväckande program som vi uppskattar mycket att lyssna på. Vaccin, vetenskap och filosofi, i en salig blandning.

Sommar i P1, Farshid Jalalvand, Foto: Lina Arvidsson

Camilla Hamid

Bakbloggaren som inte vågade visa sitt ansikte av rädsla för rasism. Men som när hon till slut gjorde det bara möttes av (ännu mer) kärlek.

Camilla Hamid
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Emanuel Karlsten

Jag börjar på Emanuel ute i stugan. Journalistisk bevakning av något kyrklig event. Gäsp, säger jag och stänger av. Något annat fångar min uppmärksamhet. Sedan, samtidigt som jag börjar skriva detta inlägg, tänker jag att jag kanske borde lyssna klart ändå. Och programmet handlar om kyrkan och religion ja, men på ett sätt att det får mig att tänka till och få nya insikter.

Programmet handlar om medier på samma sätt. Så att man hajar till och tänker, vänta nu, det är ju sant, så är det ju. Och det är ju mina favorit-sommarprogram. De som gör det med mig.

Fast så säger Emanuel att han begärde ut Anders Tegnells samtlig mejl under pandemins första vår.
”Jaså det var han”, tänker jag, det har provocerat mig som sjutton att journalister gjorde det. Folkhälsomyndighetens resurser behövde verkligen, verkligen användas på vettigare sätt just där och då, än att lämna ut folks inkorgar bara för att någon murvel vill göra personlig karriär på nån tramsig konspirationsteori. Så det så. Så där föll han ju betänkligt i min aktning.

Men för det andra, för insikterna om koranbränning, tabun och filterbubblor, får han vara med på listan.

Emanuel Karlsten
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Susanne Dahl

-Äh vi stänger väl av va? Säger Christofer bara 10 minuter in på Susannes sommarprat.
– Nej, är du galen, säger jag. Hon pratar ju precis som såna saker som jag funderar på just nu. Ett typiskt 50-års-prat kanske, för jag känner mig på samma plats som Susanne i många av hennes ämnen. Även om just det kyrkliga (som inte får så stor plats i programmet) kanske inte är min grej.

Susanne Dahl, präst och poet, Umeå

Stefan Krakowski

Stefan pratar om Incel-männen. Intressant och tankeväckande om ett fenomen som uppstått sedan kvinnor i västvärlden fått ekonomisk självständighet och själv kan välja om och vilken man de vill ha en relation med. Och de män som då blir bortvalda.

Stefan Krakowski
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Special-kategori humor – Marie Agerhäll

Jag gillar som sagt att lära mig något av ett sommarprat, att bli lite klokare. Men ibland är det skönt att bara få skratta lite också. Och då är Marie oöverträffad i år.

Marie Agerhäll
Sommarvärd 2022
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Läs min lista över bästa sommarpratarna 2021 här och 2020 här.

Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Oj vad jag har missat mycket det märker jag nu när du gjort din sammanställning. Har satt på sommarpratarna och lagt mig i min sköna turkosa träsoffa ute på altanen och vad händer Jo jag somnar. Borde ha lärt mig att det inte fungerar att ligga ner just den tiden på dagen och lyssna när någon berättar och spelar bra musik. Nej jag får nog börja om och lyssna, när jag står upp eller när vi åker bil.

    • Gunilla Yourstone

      Ta dem på en promenad i stället. 🙂 Det gör jag oftast i stugan. Eller att vi lyssnar tillsammans på altanen Christofer och jag. Då är det lättare att hålla sig vaken.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *