Vilka är de bästa sommarpratarna 2021? Sommarpratssäsongen är slut för i år. Idag pratar årets sista sommarpratare, nämligen Zara Larsson. Som vanligt har jag lyssnat. Inte på riktigt alla, men på de allra flesta. De som fått mig det allra minsta intresserad. Som vanligt, de som pratar sport har jag svårt för. Klarar liksom inte det där ”vinnarskalle-pannben-tugget”. Som att det bara vore elitidrottsmän som vet hur man kämpar i livet?

Så nej tyvärr, det blev inget sommar med vare sig Jacob Hård eller Svennis. Däremot med Nils van der Poel, honom har jag sett på Carina Bergfeldt och hur ska man kunna motstå en människa omgiven av en så stark aura av positivitet?

Lyssnar gör jag framför allt på två platser. På promenad, oftast i stugan i Järnäsklubb. Och så i bilen på väg genom Sverige. Till Ammarnäs, till pappa i Gävle, till myskoxarna i Tännäs. På roadtrip genom Dalarna och på väg till färjan till Färöarna.

Bästa sommarpratarna 2021
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, MIcke Grönberg/Sveriges Radio, Henrik Brunnsgård, Lina Arvidsson, Oksana Yushko, Carl-Johan Utsi, Tom Vantorre, Duke Brady, Erik Abel, Karl Melander, Robbie Bailey, Lina Arvidsson, Annika Berglund, Moa & Kalle, Stephane Chiche, Mark Earthy

Årets startfält

Årets startfält av sommarpratare var ovanligt jämt tycker jag. Tidigare år har jag vetat exakt vilka 5-6 program som varit de bästa. Utan att fundera så mycket. I år har jag verkligen fått fundera. Grubbla, rangordna, analysera. Fast kanske är det bäst att bara ta de som liksom känns i hjärtat?

Samtidigt har jag uppskattat och verkligen gillat ovanligt många av dem som jag hört.

Som vanligt gillar jag när människor som har något att berätta får prata. Människor med kunskap om och engagemang i något ämne. Oavsett om de råkar vara kända eller inte. Mycket hellre än den som är känd, men inte har något att förmedla.

Bästa sommarpratarna 2021

Okej då kör vi, efter ovanligt mycket grubblande, dessa tyckte jag bäst om. Utan inbördes ordning.

Elin Anna Labba

Årets augustprisvinnare, i fackboks-kategorin. Herrarna satte oss där, har jag läst sedan tidigare. En sorgsen, vacker, stark bok. Men en helt egen ton. Som en jojk. Elin Anna pratar om precis det jag hoppas på. Om att vara same då och nu, om bokens tillkomst. Om rasismen. Den som till och med jag känt av på den här bloggen. För varje gång jag skrivit något om samernas självklara företräde till Sapmi, i egenskap av ursprungsfolk, så kommer de. De hatiska kommentarerna. Varje gång. Säker också denna gång.

Bästa sommarpratarna 2021

Goran Kapetanović

Jag vet inte ens om jag kan motivera mitt val. Jag bara känner med ryggraden. Man har ju hört några krigs- och flykthistorier nu. Alla svenska flyktingar har ju sin egen. Man hör dem i media, vid fikabordet på jobbet, ja överallt. Alla lika fruktansvärda. Men blir man lite, lite blasé efter ett tag? När man hört för många? Sjukt nog?

Goran lyckas skaka om mig och beröra mig med sin, genom att blanda det triviala och det mänskliga i det brutala och stora. Han får mig att förstå att det lika gärna kunde ha varit jag. Att det en dag kan bli jag.

Bästa sommarpratarna 2021

Amie Bramme Sey

Ett snyggt, roligt och stilsäkert sommarprat. Som tar upp ett av mina favoritämnen. Nämligen just precis hur det är att vara kvinna.

Jonas Karlsson

Jonas är smart och en träffsäker persontecknare. Jag gillar hans böcker och även de rolltolkningar jag har sett. Sen är vi årsbarn också, han och jag, visar det sig under hans sommarprat. Så inte så konstigt att mycket av det han pratar om, är sånt som jag också går och funderar på just nu. Det finns en passage mot slutet av sommarpratet, som är så briljant att jag måste köra det på repeat när jag kommer hem från den där havspromenaden. Så att Christofer också får höra.

Bästa sommarpratarna 2021

Peter Carlsson

Ett sommarprat som inger hopp för framtiden. Om en fossilfri värld innan jorden fullständigt brakar samman. Tack till alla, som i likhet med Peter Carlsson har kunskapen, möjligheten och makten att agera. Och som väljer att göra det. Till skillnad från våra politiker, höll jag på att säga.

Kul också att höra om Elon Musks ledarskap och om Skellefteå.

Bästa sommarpratarna 2021

Ullakarin Nyberg

”Det här blir tungt”, tänkte jag när jag körde igång Ullakarins sommarprat. Men nästan tvärt om. Ett till stora delar positivt och pragmatiskt prat om det naturliga i att alla människor mår dåligt ibland och hur man med väldigt små medel kan hjälpa andra och sig själv, att må bättre.

Bästa sommarpratarna 2021

13 till (mycket) värda att lyssna på

Benjamin Ingrosso

Det mest omskrivna och hajpade sommarpratet i år verkar vara Benjamin Ingrossos. Och han förvånar och berör. Jag hade inte väntat mig den tyngden av honom. Mycket att tänka på och rannsaka sig själv runt efteråt för en stackars frånskild förälder.

Niklas Strömstedt

Jag gillar ju Nicklas. Jag gillar att han är prestigelös och inte har något behov av att framhäva sig själv, utan bjuder på ett gäng misslyckanden och jobbiga situationer.

Bästa sommarpratarna 2021
Vem behöver pressbilder när man har en egen bild?

Mathilda Hofling

Detta är ett riktigt tungt sommarprat. I samma klass om Stefan pappa till Ebba för några år sedan. När man är tvungen att stänga av och pausa flera gånger under programmets gång för att orka igenom. Men orkar Mathilda berätta, så ska jag ta mig sjutton orka lyssna, tänker jag.

Michael Lindgren

Jag brukar ju hävda att jag vill lära mig något av ett sommarprat. Antingen fakta eller någon ny impuls om hur världen är beskaffad. Eller om mig själv. Jag vet inte om Michael lär mig något alls. Troligen inte. Men det var länge sedan jag skrattade så hjärtligt åt ett sommarprat. Och ibland får det räcka.

Bästa sommarpratarna 2021

Fredrik Steen

När vi köpte vår hund Trulle (RIP), skaffade vi också ett gäng DVD’er med Hundcoachen, barnen och jag. Det vill säga Fredrik Steen då. Han lärde mig att det är den energi som jag utstrålar mot min hund som kommer att avgöra om hunden lyder eller inte. Och när man väl vet det, så går ju resten av sig själv.

Jag tänkte nog att Fredrik skulle prata om hundar och det gör han ju också. Men inte bara. Det blir NPF-barn också, ett ämne som ju naturligtvis också ligger mycket nära mig.

Olga Persson

Om mäns väld mot kvinnor. Igen. Och igen. Men så länge som det förekommer. Och förekommer i den oerhörda mängd som det gör, så måste vi och kommer vi att fortsätta prata om det. Eller hur Olga?

Bästa sommarpratarna 2021

Mats Jonsson

Om Ådalen och glesbygd. En tjurig och motsträvig hyllning till en bygd som ligger även mig nära.
Och om att det är något som är stört i Sverige när bara Stockholm räknas och går att leva i. Eller det kanske det inte handlar om, det är mer det jag tänker när jag hör programmet.
Men jag blir sjukt sugen på att läsa Mats bok om hur det går till på en föräldrakooperativsförskola på Södermalm.

Ingmar Skoog

När jag lyssnade på förra årets geriatrik-läkare somnade jag. Om det var hans eller mitt fel ska vi dock låta vara osagt. När jag lyssnar på Ingmar kör jag bil i Hälsingland, så det hade ju varit tråkigt om jag somnat. På flera sätt.
Men nej, detta är ett mycket intressant sommarprat, särskilt spännande är det att höra om den långtidsstudie om Sveriges äldre som han varit med om att genomföra under 50 år.

Sara Bruun

Ett ärligt, underhållande och tankeväckande sommarprat om hur det är att jobba i svensk skola.

Tareq Taylor

När man har sett Tareqs matresa till Jerusalem och dessutom redan läst kvällstidningsartiklarna om den brutna nacken, så kan man ju redan mycket av historien, men Tareq är alltid trevlig att lyssna på. Kanske gillade jag historien om same-kvinnan som lagar mat i skymningen allra bäst?

Peter Sjölund

Jag har läst alla artiklar om upplösningen på Linköpingmordet med största intresse. Peter Sjölund gör som jag hoppas, hans program kretsar inte kring det mordet igen och hans insats där, utan tar berättelsen vidare och berättar mer om genetik och släktforskning. Mycket intressant.

Bästa sommarpratarna 2021

Nadim Ghazale

Om att vara polis, men framför allt om att vara invandrarkille i Sverige. Jag har gjort som Nadim föreslår, jag försöker le så mycket jag orkar mot de unga  invandrarkillar jag möter på gatorna i Umeå.

Bästa sommarpratarna 2021

Nicolas Lunabba

En alternativ historia som behöver berättas idag mer än någonsin. Om vad alternativet till ”hårdare tag” och fler poliser skulle kunna vara.

Ja men det var väl det. Några tankar så här efteråt? Några teman som blev synliga?

Rasism säger jag då. Rasismen som dömer ut, sätter krokben, bygger murar och separerar oss från varandra.

Läs om 2020 års sommarprat här och 2019 här.

Vill du läsa fler av våra inlägg? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

 1. Barbro Abrahamsson

  Jag har inte lyssnat på alla ännu men du har listat även mina favoriter. Amie Bramming Seys program var fantastiskt 😃

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst var det. Roligt, och tankeväckande på samma gång. Precis som det ska vara.

 2. Har knappt lyssnat på några alls (som vanligt) men tre-fyra stycken tror jag att det har blivit. Förvånad över att så få lyfter Tomas Philipsons prat när de summerar sommarpratarna. Tycker det var intressant att höra hur det har fungerat bakom Trumps kulisser, oavsett vad man tycker om presidenten själv.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var väl den intressanta delen med det sommarpratet. Men inte tillräckligt för att lyfta in honom på min lista. Jag vill skratta, gråta och bli klokare av ett sommarprat.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *