Matprogram känns ju inte alltid så nyskapande. Tycker inte vi i alla fall, och tittar sällan.

Men härom kvällen kröp jag ner i soffan efter en extra tung dag bara för att ”slötitta på vad som helst” och hamnade helt slumpmässigt på Tareq Taylors matresa på SVT.

Programmet Tareq Taylors matresa

Och blev så inspirerad att jag var tvungen att hämta Christofer också. Ett otroligt charmigt, mysigt och härligt program om den kända tv-kocken Tareq Taylor som tar med sig sin bror och pappa till Jerusalem, pappas födelsestad. De kramas, gråter, surfar, talar ut om det outsagda från barndomen. Och äter och lagar mat förstås.

Vad sägs till exempel om världens bästa hummus? Ett program som man känner sig tvungen att ta anteckningar till. Så att man säkert minns exakt var i Jerusalems gamla stad man ska bege sig för att äta just denna världsbästa hummus.

Visste du förresten att ordet för kikärtor på arabiska är ”hummus”, varken mer eller mindre?

Hummus

Vår resa till Israel

Vi hade ju en resa inbokad till Israel. Vi bokade ganska precis just nu förra året. Tanken var att vi skulle ha åkt 29:e april till 4:e maj förra året. En intensiv resa med 4 heldagar på plats. Nu blev det inställd förstås, men om jag ska vara ärlig, efteråt har jag faktiskt tänkt ett antal gånger att Israel blir inte den första resa vi bokar igen när det åter blir möjligt att resa.

Läs om hur vi landade i och bokade Israel här.

Det har varit andra resmål och upplevelser som lockat mer under resefastans 2020, vi har tänkt mer berg och vandring och inte riktigt känt dragningen mot karga ökenmiljöer och religiösa sevärdheter.

Baklava

Nu får vi tänka om igen förstås. För i och med denna serie har vår lust att äta oss genom Israel och Palestina väckts. Big time.

Hummus förstås, maqluba, tabbouleh, baba ganoush, baklava, kanafi. Mmmm. Ja, Israel är på igen. Kan man lugnt säga.

Taboulleh
Masada

Läs också: Idag skulle ja har åkt till vårt 70:de land – nu vet jag inte ens när det blir möjligt att åka utomlands igen

Programmet Tareq Taylors matresa kan du se här på SVT.

Har du också sett Tareq Taylors matresa? Vad tycker du?

 

Etiketter

10 kommentarer

 1. Åh jag måste se det programmet! Och jag tycker absolut ni ska sikta på Israel-Palestina igen när det går, men uppdatera reseplanerna till en bättre version och satsa på en vecka där istället (om inte mer), är mitt tips 😉

  • Gunilla Yourstone

   Ja vi sa det också, om/när vi åker så blir det en vecka. Lugnare tempo och mer mat. 🙂
   Israel verkar dessutom passa uselt för en weekend eftersom det mesta är stängt på sabbaten.

 2. Johanna Petersson

  Jag älskar känslan det programmet gav, att gå i värme på de där höga ”jobbiga” trottoarerna med alla dofter och ljud. Å vad jag saknar att röra mig bland människor.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men precis så var det i Amman i Jordanien! Fast inte så mycket matdoft tyvärr där. Hoppas på mer i Jerusalem. 🙂

 3. Israel är ett fascinerande land (regimen får man ju tycka vad man vill om). I Jerusalem är det som att vandra runt i Bibeln. Och maten är fantastisk. Ett besök i Negev-öknen med en kunnig guide för att få se hur något faktiskt kan överleva där är en upplevelse. Sen kan man ju avsluta med sol, bad och dykning i Eilat. Och läsa på ordentligt innan från UD och tidigare resenärer, men det lär ju inte vara något problem för dig 😉
  PS. Du måste se ALLA avsnitten av Tareqs resa på SVT Play.

  • Gunilla Yourstone

   ”Vandra runt i Bibeln” låter onekligen häftigt!
   Ja vi har sett all avsnitten på två kvällar. 🙂

 4. Vilka härliga matbilder! Nej, har inte sett programmet. Men förra året besökte Tareq Taylors och Paul Svenssons restaurang (promenadavstånd från oss), riktigt bra! https://www.freedomtravel.se/2020/06/paul-taylor-lanthandel-sundbyberg/

  • Gunilla Yourstone

   Då måste ni se programmet! Ni som varit i Israel och allt. Mycket trevligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *