Tidigare under pandemin har vi inte varit ute nästan alls och ätit, varken på luncher eller på kvällen. Vi gjorde ett besök i april på en etiopisk restaurang hemma i Umeå bara.

Nu sen det blivit sommar har vi varit ute ett par gånger på uteserveringar i Umeå och även rest runt lite och ätit på olika håll i Sverige.

Vi har mest besökt restauranger med uteservering, eftersom det känns säkrast för alla parter. Vår känsla av hur det har fungerat har varit varierande. Från helt utmärkt till under all kritik och rena regelbrott har vi hittat.

Bergshotellet Järvsö
Erik-Anders i Hälsingland

Folkhälsomyndighetens direktiv

Så här såg Folkhälsomyndighetens direktiv ut före den 7/7, dvs under den period vi besökt restaurangerna. Nu efter den 7/7 har reglerna skärpts ytterligare.

”Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.”

Träslottet

Det här hittade vi bland landets restauranger

Det som har känt absolut tryggast för oss ute på restaurang, är när det har varit både bordsbeställning och bordsservering. Dessutom med tillräckligt glest mellan borden. Vår egen hemmarestaurang Rex i Umeå är ett exempel på detta där man lyckats skapa en uteserveringsmiljö som känns i det närmaste 100% coronasäker.

Boulognercafeet i Gävle

Tyvärr är den varianten ganska sällsynt där ute i Sverige. Utan det i särklass vanligaste är att man är tvungen att gå in, läsa menyn på en tavla och beställa. Sedan bärs antingen maten ut av personal, eller så är man själv tvungen att gå in och hämta.

Varav det första förstås känns bättre.

Några ställen, som t.ex. caféet på Bjuröklubb och Cafe Mittpunkten i Medelpad, vid Sveriges mittpunkt, har p.g.a. pandemin ordnat en beställningslucka så att man kan stå ute och beställa sitt fika. Det är förstås en klockren variant.

Café Mittpunkten
Café Mittpunkten

I övrigt, bland de bästa arrangemangen vi stöter på under vår resa, står Boulongercafeet i Gävle för. Här har man dels ett ställ ute med inplastade menyer. Och en skylt med uppmaningen:

”Är du i riskgrupp? Ring på ringklockan så kommer vi ut och tar upp din beställning”

Sedan har man gjort en snitslad bana inne i restaurangen. ”Gå in här” och sen ”endast utgång”. Så att flödet av kunder rör sig väldigt kontrollerat. Och markeringar i golvet förstås. Samt handsprit ute på bordet där man tar glas och bestick. Riktigt proffsigt.

Wij Trädgårdar i Ockelbo regnade det när vi kom och vi blev tvungna att sitta inne och äta för första gången på vår resa. Där kändes det lite trångt och stökigt att sitta eftersom vi hamnade nära kön till beställningen. Inte riktigt optimalt.

Wij trädgårdar i Ockelbo

Men värst i klassen var utan konkurrens puben Trivs vid järnvägsstationen i Gävle. När vi kikade in där var det både barservering och trängsel. Som om Corona-pandemin inte ens existerade.

Wallraff-bild på Trivs

Vems är ansvaret?

Förstås har kunderna ett stort ansvar också, framför allt att lämna restaurangen som vi brukar göra om det inte känns bra, men ibland har man inte så stort val. Det finns kanske inte så många alternativ att välja på och hela familjen är hungrig. Vi känner nog att det stora ansvaret ligger på restaurangerna att ordna sin matservering så att det blir tryggt och säkert för alla inblandade.

Lido, Gävle

Det här önskar vi oss

Det vi allra mest önskade oss och saknade under våra restaurangbesök var en pappersmeny att ta med till bordet och läsa i lugn och ro, i stället för att alla i alla sällskap ska stå och trängas tillsammans och läsa på skyltar över en bardisk eller dylikt. Borde inte kosta så vansinnigt mycket att trycka upp.

Träslottet, Hälsingland

Och så att man verkligen ser till att man har tvål och handsprit så att det räcker och blir över. Alla ställen vi besökte hade förvånade nog inte handsprit och på ett ställe var tvålen slut på toa.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

2 Comments

  1. Har också funderat på det där när vi reste runt och tänkt att det ska bli ett inlägg så småningom. Men jag tänker inte bara på restauranger utan även med mera. Jag upplevde det också väldigt olika säkert på olika platser.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det skiljer jättemycket och när man reser blir man mycket ”i händerna” på arrangören. Eftersom det kanske inte finns andra alternativ.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *