Dags att utse bästa sommarpratarna 2020.

Sommaren är över. På flera sätt. Sommarsemestern är slut, även om jag har spännande många veckor kvar att ta ut i höst om jag vill. Helgen var helt klart de sista riktiga sommardagarna att spendera i ledigt skick och i stugan. Nästa helg ser ut att bli regnig.

Och så sändes det allra sista sommarpratet igår, Lalehs. Vi lyssnade inte live, klockan ett till tre satt Christofer på vägföreningens årsmöte och diskuterade med stort allvar om skarvens framfart och tillväxt i Järnäsklubb och tillhörande avskjutning som måste till. Jag lekte manuell röjsåg med lie och handsåg. Mer om det i framtida inlägg tror jag. Men i bilen på vägen upp till Umeå lyssnade vi. Ett underfundigt och mysigt sommarprat. Ett sånt när man lyssnar spänt och inte vill missa ett enda ord.

Bästa sommarpratarna 2020
Vilka är de bästa sommarpratarna 2020?

– Så oändligt ensam hon måste känna sig, tänker jag. Pappa och mamma döda och inga (som jag uppfattade det) syskon. Jag vet inte om jag tänkt så för 10 år sedan.

Jag har lyssnat på mängder av sommarprat i sommar. Några live. Micael Byden, Sveriges ÖB, på smala grusvägar genom Ångermanland och Jämtland, Therese Lindgren på ännu smalare grusvägar i Färnebofjärdens nationalpark, Kjell A Nordström längs Silvervägen på väg hem från Christofers 50-årsresa.

Övriga i podd-form. Under de långa roadtripsen i Norrland i sommar. Under mina eviga promenader. I stugan i Järnäsklubb, i I20-skogen i Umeå.

Färnebofjärdens nationalpark

Nej, jag har inte hunnit med alla sommarprogram. Men väl alla som jag trott mig om att ha intresse i. Idrottsstjärnor har jag dissat (förlåt!) eftersom idrott utövat av någon annan än mig själv är ungefär det tråkigaste jag vet. Och så några andra också. Men ni får väl hojta till om jag siktat fel och missat något stjärna, så ska jag ge dem en chans och genomlyssning också.

Sjukt många bra sommarpratare var det i år tycker jag. De allra flesta har gett mig något att ta med mig. Därför har jag också beslutat mig för två kategorier i är. Bästa sommarpratarna och Fler sommarpratare värda att lyssna på. Så att jag får med och får nämna fler.

Vad är ett bra sommarprat?

Så, innan vi börjar, vad är ett bra sommarprat för mig? Jag vill lära mig något nytt. Antingen om det ämne som sommarprataren har specialistkompetens inom. Eller om mig själv, eller om världen. En ny tanke, en ny impuls. Jag vill känna mig som en lite klokare människa liksom efter programmet. Eller rikare. Och så vill jag trollbindas. Absolut inte titta på klockan en enda gång, utan tvärt om hoppas på att det aldrig ska ta slut, att sommarprataren ska fortsätta prata bara lite, lite till.

Christofers 50-årsresa

Bästa sommarpratarna 2020

Okej då kör vi, dessa var enligt mig de bästa sommarpratarna 2020. Utan inbördes ordning.

Patrik Lundberg

Jag satte faktiskt på fel sommarprat. Jag skulle lyssna på Martin Hägglund som låg precis efter, när jag vandrade iväg på min dagliga 10.000-stegs promenad ute i stugan, en solig dag i augusti. Hinner nog tänka att Patrik Lundberg är en formmässig katastrof. Men lite entonig röst läser han upp ett sommarprat i du-form till sin döda mor. Alltså du-formen är dödens form höll jag på att säga. Innan du lyckad med den liksom… Döda mammor har det dessutom funnits några stycken av i Sommars historia. Om man ska plocka upp den bollen igen och lyckas så bör man nog komma med något eget och nytt. Typ en schweizisk dödsklinik allra minst kan man tycka.

Men Patrik fångar mig. Eller egentligen mamma Birgitta. Eller hon behöver inte ens fånga mig, hon finns redan där. Hon flyter i mina blodådror, hon bor i mina gener. Hon är ju allt jag inte är. Egentligen och på ytan. Jag är utbildad, jag har ekonomi, jag är frisk. Men hon finns i mig. Jag vet ju precis hur det känns när pengarna inte räcker. Fastän mina alltid gjort det. För det bor i mig, det är nedärvt. Vi som kommer ut intet, vi vet. Hon är min skuggestalt, som jag kunde ha blivit och inte livet fallit ut i just min väg. Vi som kommer ur intet, vi vet och vi fruktar.

Nu tänker jag att jag ska läsa Patriks bok om mamma Birgitta, Fjärilsvägen, och kanske även den om honom själv, Gul utanpå.

Bästa sommarpratarna 2020
Patrik Lundberg
Sommarvärd 2020
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Greta Thunberg

Greta denna fantastiska människa, tänk att hon ville sommarprata för just oss. Och hon gör det med skärpa och allvar, men utan att paralysera mig i skräck och ångest som professor Johan Rockström i Vinter i P1 i vintras. Förklarar fenomen och effekter, sakligt just som de är.

Politikerna som vill synas på bild med henne, ta selfies med henne. Men som inte, alls och överhuvud taget, är beredda att ta de steg som krävs för att rädda planeten och klimatet. Ynkligheten hos de som borde vara fullvuxna, borde ta ansvar och agera, blir så oändligt tydlig i kontrast mot denna tonåring, som är så klarsynt och beredd att göra precis allt.

Greta har skrivit en rad böcker om klimatförändringarna, No One Is Too Small to Make a Difference, Scener ur hjärtat och Our House Is On Fire.

Bästa sommarpratarna 2020
Greta Thunberg
Sommarvärd 2020
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Eveline Jacobson

Jag älskar verkligen allt med detta. Att Sveriges Radio ger en helt vanlig IVA-sköterska möjligheten att tala i Sveriges största radioprogram. Att Eveline gör det och gör det så bra. Som född till talare och radiopratare. Och så faktaspäckat att jag vill stanna bilen och ta anteckningar. När vi ska svänga av i Arjeplog missar jag några meningar och tvingar Christofer att ”spola” tillbaka. För jag står inte ut med tanken på att missa ett enda ord.

Jag bara älskar när Sommar blir så här bra!

Bästa sommarpratarna 2020
Eveline Jacobson
Sommarvärd 2020
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
En av de bästa sommarpratarna 2020

Anders Tegnell

Äntligen, är min spontana reaktion. I 3-4 månader har vi lyssnat på Anders Tegnell dagligen. Ständigt avbruten av människor (läs journalister!) med en på ett pinsamt uppenbart sätt lägre både intelligensnivå och kunskapsnivå än han. Äntligen får han prata ostört och till punkt.

Bästa sommarpratarna 2020
Anders Tegnell
Sommarvärd 2020
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Björn Natthiko Lindeblad

Ytterligare ett sommarprat som får en att vilja ta anteckningar. Men jag lyssnar ju oftast bakom ratten eller i skogen på promenad. Döden handlar det om här. Sin egen förestående och en fars. Och fullt av kloka förhållningssätt och visdomsord. Vi sitter nog och gråter hela bilen innan det är över.

Björn kommer ut med en ny bok i oktober, som jag nog kommer att läsa känner jag, Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk.

Bästa sommarpratarna 2020
Sommar i P1
Björn Natthiko Lindeblad
Foto: Elisabeth Lindeblad

Fler sommarpratare värda att lyssna på

Som sagt, en ovanligt bra säsong i år, men många riktigt bra sommarprat. Missa för allt i världen inte dessa heller.

Anders Borg

Jag var lite i valet och kvalet om jag skulle stoppa in Anders Borg i kategorin ovan, ”Bästa sommarpratarna 2020″. Ett mycket bra sommarprat om nationalekonomi. Om Sveriges ekonomiska utveckling, om de åtgärder som vår nuvarande regering vidtagit i och med Corona-pandemin. En bra sammanfattning av de ekonomiska skeendena i världen under den tidsepok som utgör hela mitt vuxna liv. Anders Borg är helt klart en av de bästa finansministrar vi haft i Sverige. Om inte den bästa.

Anders bok Finansministern hittar du här.

Staffan de Mistura

Fantastiskt fint sommarprat av en person som verkar vara en helt underbar och mycket klok människa. Hur kan man inte älska Staffan de Mistura efter dessa 120 minuter?

Linda ”Miss Li” Karlsson

Intressant och berörande om Linda och hennes sjukdom. Och om hur hon lyckats behandla sjukdomen med vegetarisk kost. Intressant för mig som just nu experimenterar med ungefär samma saker själv.

Linda ”Miss Li” Karlsson
Sommarvärd 2020
Sommar i P1
P1 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ola Wong

Jag tycker inte som Ola Wong i alla frågor, men jag gillar hans sommarprat, för att han vänder upp och ner på saker. Ger nya perspektiv. Han har definitivt rätt om Kina och om att vi i väst har underskattat dem länge nog. Och intressant om att svenska media länge har lagt censur på sig själva.

Upptäcker nu att Ola även har skrivet en bok om Kina, Pekingsyndromet : Kina, makten, pengarna.

Klara Zimmergren

Roligt och tänkvärt och med rätt hög igenkänning om skilsmässa och hur det är att gå igenom denna jobbiga process.

Sommar i P1
Klara Zimmergren
Sommarvärd
Sommarpratare
Foto: Henrik Brunnsgård

Sofie Sarenbrant

Så mycket smärta samlat i ett och samma program. Tänk att en enda människa har makt och möjlighet att förstöra en annan människas liv så. Och att så många människor (ja eller män då) väljer att göra det.
Och så fint att vi har kommit så långt i Sverige idag att vi kan prata om allt detta i ett sommarprogram.

Betlehem Isaak

Nej jag var inte så naiv att jag trott att rasism inte existerade i Sverige. Men att den existerade så systematiskt bland poliser, det kom som en sorglig chock för mig genom Betlehem Isaaks program.

Kjell A. Nordström

Ännu ett mycket intressant program om ekonomi. Om den globala ekonomin som vi levt i i 20 år nu, om Coronan som kom och ställde allt på ända och om mycket mer.

Therese Lindgren

Ett program som jag blev överraskad av. Jag trodde att det skulle handla om något ytligt. Om pengar och framgång som Isabella Löwengrips program förra året. Men i stället ett utelämnande och ärligt program om  tvångstankar, panikångest och psykisk ohälsa.
Therese har även skrivit boken Ibland mår jag inte så bra.

Sommar i P1
Therése Lindgren
Sommarvärd
Sommarpratare
Foto: Amanda Parkkinen

Martin Hägglund

Intressant program med filosofiska funderingar runt odödlighet, liv, lycka och klimatförändringar.
Martins bok, som slagit stort i USA heter Vårt enda liv : sekulär tro och andlig frihet.

Anna Bennich

Om kriser, separation, ensamhet och allt det där andra som det sällan finns någon manual för och som kallas livet.
Anna har skrivit ett helt gäng böcker, t.ex. Vägen genom skilsmässan : att hantera en förlorad kärleksrelation.

Laleh Pourkarim

Jag börjar där jag slutar. Lalehs sommarprogram är finstämt, tänkande och annorlunda. Precis som hon själv.

Laleh Pourkarim
Foto: Privat

Vilka tyckte du var de bästa sommarpratarna 2020?

Läs om mina favoriter av 2019 års sommarpratare här.

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

5 Comments

  1. Tänk att vi tyckte lika om så många. Förutom Patrik som jag inte tycker fick till det. Funderar på att ge honom en andra chans. Min topplista är Miss Li, Sarenbrant och Thunberg. Fast alla har jag listat här 🙂 https://resamedvetet.se/basta-sommarpraten-2020

  2. Birgitta Tobisson

    Lyssna på Niklas Adalberth den 30 juni! Sååå spännande, ärligt, insiktsfullt och VIKTIGT!

  3. Ni har glömt Björn Olsen. Men det har kanske sin förklaring när man lyssnar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *