Norrlandets kustled är vandringsleden som jag har velat vandra längs redan innan den fanns.

För Norrlandet är Gävles gamla klassiska sommarhus-område. Här byggde de välbärgade Gävle-familjerna sina sommarnöjen vid förra sekelskiftet. Punchverandor och tinnar och torn. Havstomter förstås och bryggor.

Sedan har området förtätats i ständiga omgångar. På 70-talet små funkis-stugor, nu sjönära permanentboenden, extra allt.


Jag är själv uppväxt en cykeltur bort. Eller mer bestämt 6 kilometer. Men Norrlandet åkte man ju mest bara förbi. Till fiskeläget Bönan eller till badstranden vid Engesberg, där det fanns möjlighet att komma ner till havet även om man inte ägde egen mark.


Förutom när jag i 9-10-årsåldern var på läger i baptistsamfundets smaskiga villa på Norrlandet, Borgvik. Donerad förstås av någon församlingsmedlem.

När jag gick högstadiet köpte Gävle kommun det största sommarpalatset av dem alla. Engeltofta. Mer som ett slott. Eller en herrgård. Och nu öppnades för första gången en strandremsa på Norrlandet för allmänheten och jag och mina kompisar började cykla hit.


Med åren har jag blivit mer och mer nyfiken på Norrlandet. Hur ser det ut där nere längs vattnet? Men nej, det går inte att spinka aldrig så försiktigt. Alla vägar är återvändsvägar som slutar i ett smaskigt gammalt hus.

Men så förra sommaren så händer det. Gävle anlägger och öppnar en vandringsled genom just detta område. Från Engeltofta, via Bönan och vidare längs kusten till Marskärsudden går leden. Hela vägen med havskontakt av någon form.

Detta är förstås ingen naturled. Jag såg i något forum att någon gått den och var missnöjd. ”Det var ju bara en massa hus.” Jo men just det. Det är därför man går här, för att man vill uppleva alla vackra hus och trädgårdsmiljöer. Från veritabla palats till fiskarstugor med sjöbodar.

Vill man ha kustnära natur finns massor av andra fina vandringsleder runt om i Sverige.

Vår vandring längs Norrlandets kustled

Jag har alltså haft span och velat gå i över ett år. I år på midsommardagen blir det läge. Vi får en solig vacker dag, som ju denna miljö bestämt kräver.

Jag, Christofer och Alva vill gå. Alexander och pappa avstår gladeligen. Men fika det vill vi alla, så vi inleder vandringen med att åka till Bönans café allihopa. Vi kör vår bil så långt som till Engeltofta, parkerar där och hoppar sen in i pappas bil och åker med honom sista biten fram till Bönan.

Efter gemensamt cafébesök, åker pappa och Alexander hem igen och vi övriga påbörjar vår vandring.

Vandringen är totalt 1,2 mil och första halvan av vandringen snirklar sig ut på varenda udde ute vid Bönan. Hela leden har massor av detours till Utsiktpunkter. Dessa ska man gå, om inte precis alla, så åtminstone merparten av dem, för det är ofta de som gör vandringen värd.


Ungefär halvvägs är vi framme vid Engesberg, min barndoms gamla badplats. Här tar vi paus och köper mjukglass. Sedan fortsätter vår sommarnöjes-safari vidare in mot Gävle efter den nu södervända kusten.

Här dominerar utsikten mot Korsnäsverken. Stör väl måhända sinnesfriden för de bofasta en aning, men en viktig industri för Gävle.

Borgvik, min barndoms lägerverksamhet hittar vi mot slutet av vandringen. Nu sålt till privat ägare, så det går inte att gå in och titta.

”Mitt” Borgvik

Efter 3,5 timmars vandring når vi Engeltofta och vår bil igen. Vilken vandring, vilken dag. Vi är bräddfulla av bryggor, flaggstänger, lusthus och sekelskiftesspröjs. Och Alva drömmer om att flytta till Gävle och Bönan till på köpet.


Nu återstår bara ett dopp i havet. Med Korsnäsverken i fonden.

Engeltofta

Om Norrlandets kustled

Norrlandets kustled är en vandringsled som anlades 2019. Den är totalt 15 kilometer lång och går mellan Engeltofta och Marsskärsudden, längs kusten norr om Gävle.


Längs leden finns ett flertal parkeringsplatser och platser att ansluta till leden på.

Man tar sig till vandringen med egen bil eller cykel, med buss 95 eller med Limöbåten från Södra Skeppsbron till Engeltofta.


Läs också: Det bästa av Gävle – en promenad genom stan på 6 timmar och 17.000 steg

Vill du läsa om fler av våra vandringar? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

7 Comments

 1. Vilken underbar ”krukspejarled” 👍🏻. Precis min typ av vandring. Blir klart sugen på att åka till Gävle. Men det blir en kortare Finland road trip i sommar, för att bocka av ett gäng orter i Österbotten som jag inte varit till.

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att du känner dig sugen. 🙂 Det var en underbar led väl värd att gå.

 2. LARZ GUSTAFSSON

  Helt underbart!

  En mycket vacker del av Sverige.

 3. Vår kronprinsessa Victoria vandrade den på sin landskapsresa 2019
  https://www.expressen.se/nyheter/kungligt/victorias-slakttraff-mitt-i-skogen/

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *