Denna speciella Corona-sommar ger även en del nya möjligheter. För när vi i normala fall alltid brukar bo hos pappa i Stigslund när vi besöker min gamla hemstad Gävle, är vi nu tvungna att hyra oss en lägenhet på stan i stället. Vi hittar  denna lägenhet på Alderholmen. Rätt pris och rätt läge. Och med en helt ny position har vi tillfälle och möjlighet att upptäcka Gävle på ett annat sätt än tidigare.

Vår första heldag i Gävle är en bonusdag. För egentligen ska lågtrycket redan ha svept in över Sverige. Men i Gävle skiner solen envist vidare. Vår dag i centrala Gävle planeras upp utifrån Hälsans stig. Ni vet en sån där som finns i varenda stad i Sverige. Hälsans stig börjar egentligen vid Rådhuset och går västerut därifrån. Men vi lägger till en sväng österut också. Mot Alderholmen och med Gamla Gefle med på ett hörn. Och sen adderar vi Valls Hage när vi befinner oss längst bort, vid kyrkogården.

6 timmar är vi ute, inklusive lunch och minigolf. 17.000 steg blir det och jag tycker nog att denna sträckning täcker in det mesta som är sevärt och vackert med de centrala delarna av Gävle.


10:00 Alderholmen

Alderholmen är en rätt cool nygammal del av Gävle. Här ligger Gevaliafabriken. Än idag. När alla andra fabriker för länge sedan flyttat ut ur stadskärnorna, hänger man kvar 2 kvarter bakom järnvägsstationen. Kaffedoften ligger tung över stan när vinden är den rätta. Ända till Stigslund, 3 kilometer bort. En naturlig och ofrånkomlig del av min barndom. Många av husen här är gamla kaffemagasin. Tänker mig att produktionen är just in time nu, lager på det sättet behövs inte längre? Och många av magasinen står sedan länge tomma, medan andra har fått nya hyresgäster. Längst ut på Alderholmen, mot havet har en helt ny modern stadsdel växt fram.

Och visst vet du att Gevalia, det är ju helt enkelt Gävle på latin?

Den nya stadsdelen längst ut mot havet.




10:15 Gamla Gefle

Vi följer Gavleån under järnvägen, går över till södra sidan via Centralbron. Länsmuseet var min stora favorit som barn. Alltid gratis inträde gjorde att man kunde slinka förbi hur ofta som helst. Försjunka i gamla dockskåp, interiörer från gamla Gävlehem och i konsten. Någon Carl Larsson finns det allt här också. Nu har museet blivit mer avskalat, rymmer inte lika mycket (var är dockskåpen!?) Men utökats med en intressant utställning om spinneriet i Strömsbro och Sveriges fösta aktiebolag och ett Gunnar Cyren-rum. Missa inte att hoppa in en sväng och kolla.


Vi var dock här förra året och går idag vidare mot Gamla Gefle. Precis bakom Länsmuseet börjar de kvarter av gamla trähus som är det enda som är kvar av det gamla Gävle, från tiden före den stora branden 1869. Här är mysigt att strosa fram några minuter. Ett Joe Hill-museum finns för den intresserade.


10:30 Bocken, slottet och ån

Snedda över Slottstorget, och den plats där bocken står (och brinner) under december. Nu har vi slottet som nästa anhalt. In kan man inte gå, detta är kontor, men man kan smita in i trädgården någon minut.

Gävle slott
Bock-crossing…

Bakom finns också ett intressant fängelsemuseum. Här har vi varit många gånger genom åren. Passa på om du inte varit här.

Vi följer Gavleån på dess södra strand och kollar in alla fina hus här.

11:00 Konserthuset, Strömvallen och regementet

Nu kommer vi upp på Kungsbäcksvägen. Här har man det häftiga blåkaklade konserthuset på höger sida. Här kan man äta med fin utsikt över Gavleån. På min tid var det badhus här och den trevliga utsikten den hade man när man crawlade och dök.

Sedan Strömvallen. Friidrottsarena när det begav sig en gång för löparen Gunder Hägg. Sedan Gefle IF´s hemmaarena. Nu är båda syftena ersatta med stora fina anläggningar mellan Sätra och Stigslund. Precis bredvid Gavlerinken. Bara Gunder hänger sig envist kvar.

Till väster Villastan med sina smaskiga sekelskiftesvillor och muromgärdade trädgårdar.

Silvanum var något så orättvist och elakt som värdens tråkigare museum på min tid. Skogsmuseum. Jag älskade museum som barn. Med detta undantag. Nu konstmuseum.

I regementsparken möter vi upp pappa. Han har parkerat bilen vid Teknikparken. Pappa är svensk mästare i att spåra upp gratisparkeringar. Regementet, I14 är högskola sedan många år. Pappas sista byggjobb, var att bygga om det. Men orkesterpaviljongen är kvar. Liksom Valla gård, där jag faktiskt aldrig varit förut. Detta var inte kvarter som civila frekventerade i någon större utsträckning på min tid.

Då regemente. Nu högskola.

11:30 Valls hage

Nu gör vi en utvikning från Hälsans stig. I Valls hage finns alla Sveriges trädsorter representerade. Med prydliga skyltar. Tänkt att det finns så många olika sorters tallar och björkar bara!

12:00 Boulongerskogen

Boulognerskogen finns i Paris. Och så i Gävle. Tillbaka på Hälsans stig igen börjar parken bakom gamla kyrkogården. Boulognerbadet är ganska nytt. En träkaj att hoppa i från och även en handikappanpassad ramp ner. I Gavleån förstås.
Om det varit bara en grad varmare idag hade Alva badat. Nu blir vi alla kvar på land, men tar en liten paus i solen.

Bortanför badet finns  Boulognercafeet. Här äter vi lunch. Vegetarisk rödbetsbiff med rotsaksgratäng. Caféet får guldstjärna i corona-anpassning.

Sedan är det hög tid för minigolf. Ingen vinner när vi spelar, men någon får 61 slag. Och det är lägst i det här gänget.

Sedan går pappa tillbaka till bilen och vi andra vandrar vidare tillbaka genom Boulognern in mot stan. Här har man matat mången gräsand genom åren.

Ny vy mot konserthuset och Carl Milles staty ”musicerande änglar” framför. En av Gävles skönaste platser.

15:00 Heliga Trefaldighet

Heliga Trefaldighetskyrkan blir nästa anhalt. Vi går in och kikar en snabb sväng.

15:15 Rådhuset och Stortorget

Vid Rådhuset slutar ju Hälsans stig, men vi ska ju hem till vårt Alderholmen också. Sneddar upp förbi Stortorget som inte representerar Gävles vackraste sida. Men här finns strumpor att köpa på Intersport.

Teatern som skymtar brukar vara vacker, men är nu under renovering.
Rådhuset
Stortorget

15:45 Sjömanskyrkan

hittar vi på Gavleån igen. Som man säger i Gävle. Och det betyder helt enkelt att man hittar något. Vad ”på” kommer ifrån vet jag inte, för det ger ju en annan betydelse i resten av Sverige.
Passerar järnvägsstationen och Sjömanskyrkan framför. Alltid rivningshotad.

   

16:00 tillbaka på Alderholmen

Tillbaka i kaffemagasinet på Alderhomlen igen. 6 timmar och 17.000 steg senare.

– Varför har du inte berättat att Gävle är så vackert tidigare? Undrar Alva upprört.
– Jag önskar att Umeå hade en lika vacker park som Boulognerskogen!

Fast just Boulognerskogen kan ju bara finnas i just Gävle. Eller i just Gävle och i just Paris då. Om man ska vara noga.

Läs också: Gästriklands högsta punkt Lustigknopp 402 m.ö.h. – vår ”bestigning”

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

8 Comments

  1. Ser fint ut, du kan ha övertygat mig om att åka till Gävle 🙂 Har varit en gång för ca 20 år sedan och hann med länsmuseet, det minns jag än som en positiv upplevelse. Och Gevalia… hade jag ingen aning om!

    • Gunilla Yourstone

      Ja visst är Länsmuseet fint! Och klart du ska åka till Gävle igen. 🙂

  2. Gävle ser riktigt trevligt ut, har faktiskt aldrig varit där. Men det kanske är dags. Boulognerskogen – då tänker jag på Skövde som också har en sådan. Och nej, jag hade ingen aning om att Gevalia är Gävle på latin. Alltid kul att lära sig något nytt!

    • Gunilla Yourstone

      Min syster med man som bor i skövdetrakten kan konfirmera. Boulongerskogen finns i Skövde också. Tre städer alltså. Och kanske fler.
      Klart du ska åka till Gävle. 🙂

  3. Madeleine Krans

    Ja, Gävle är underskattat och en trevlig stad! I det höga huset på Alderholmen, Fullriggaren, bor min bror. Gissa om utsikten är makalös!

    • Gunilla Yourstone

      Wow, vilket läge! Ja Gävle är trevligt faktiskt. Norrlandet är väldigt fint tex.

  4. Kan tipsa om att Länsmuseet har satt upp skyltar vid massa historiska och intressanta ställen runt om i stan, både centralt och längre ut. Karta finns på Länsmuseet, fysiskt och digitalt. Trots att jag bor i ”grannstan” så hittar jag nya ställen att besöka :-).

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *