Jag såg en fråga i ett reseforum häromdagen:

Ni som besökt alla Europas länder, vilket var det sista ni besökte?

Jag har ju inte besökt alla Europas länder. Än. För jag tänker att det säkert kommer en dag när jag har gjort det. Europa är ju nära och jag är nyfiken och vill se.

Sista landet i Europa?

Luxemburg, Andorra, Slovakien, Litauen, Ryssland, Bulgarien, Serbien, Vitryssland, Moldavien, Makedonien, Kosovo, Lichtenstein och San Marino. Där har vi dem, de 13 som återstår.

Jag använder uteslutningsmetoden. Vitryssland eller Moldavien kommer antagligen att ligga risigt till som det sista. Helt enkelt för att de är de enda två av de 13 som jag inte har några planer för. Övriga 11 har jag redan inkluderat i mina fantasiresor. Nästan bokat ett par gånger vid det här laget. Det finns en itinerary för Altantkusten. Där Luxemburg och Andorra är med. En för en roadtrip genom Serbien, Kosovo, Makedonien och Bulgarien också. Osv. Ryssland har jag varit så nära att boka två gånger nu, att jag nästan blir förvånad när jag är tvungen att skriva in landet på listan här ovan. Kan det vara möjligt liksom, att jag ännu inte varit där?

Men inte Vitryssland och Moldavien alltså. Inte en plan, inte en bokningsansats, så långt ögat når. Å andra sidan hade jag aldrig tänkt Ukraina heller, innan flygbiljetten plötsligt var bokad. Hepp!

Minsk

Första landet i Europa?

Det första europeiska landet då? Utanför Sverige? Jo Danmark för min del. Inte så spännande kanske. Och sen Norge och Grekland. Mainstream.

Danmark. Med en liten och sockersöt Alexander

Flesta landet i Europa?

Vi ångar vidare. Vilket land i Europa har jag varit till flest gånger?
Hm, alltså jag inser att det finns massor av globetrotters där ute som varit hur många gånger som helst i vissa länder. Som dagpendlar till Danmark, veckopendlar till Norge, besöker släkten i Holland flera gånger varje år osv. Jag hör inte till den kategorin.

Mitt ”rekord” är Italien och Frankrike på delad plats, som jag varit till 6 gånger vardera. Men som planerna för resten av året ser ut, så finns det risk att Italien går upp i ledning.

Italien

Bästa landet i Europa?

Vilken radioövergång, för Italien är ju mitt favoritland i Europa. Överlägset faktiskt. Det lär bli fler besök framöver.

Italien!

Längsta landet i Europa?

Nej, nu pratar vi inte geografi och kilometer. Utan om vilket land jag varit i längst tid.

Tyskland, förstås. Där bodde jag under 11 månader läsåret 1993/1994. Utbytesstudent i Karlsruhe.

Karlsruhe slott

Kortaste då?

Vilket land i Europa har jag varit i kortast tid? Monaco, definitivt, 30 min kanske det blev. Vatikanen sen. Bara någon timme genom sixtinska och så. På tredje plats Bosnien-Hercegovina. En dagsutflykt.

 

Tags

18 Comments

 1. Kul ämne. Jag hör ju till Danmarkspendlarna men det räknas väl inte som besök? Danmark har jag ändå varit mycket i som delvis uppvuxen i Göteborg, som del i resor till England och Tyskland eller som helt egna turer (fem dagars familjecykling på Bornholm är en höjdare). Det slår dock inte Storbritannien där jag ju måste ha lagt en förmögenhet på resor mellan tonåren och nu. Det dyker också upp som näst längsta land med mitt boende i London och York. Allra längsta land är dock Belgien där vi bodde fem år och även där blev det såklart massor av helgutflykter både inom landet och till grannländerna. Hopplöst fall det här, haha.
  Tyskland var iallafall mitt första land för där har jag släkt och har också rest massor – mer än i Belgien och Danmark. Det följs av Danmark och Rumänien som vi åkte till när jag var fem år.
  I Rom är det så mycket folk nu att Vatikanstaten tog oss 1,5 dag att gå igenom så där har jag varit längre än jag har i både Luxemburg och Liechtenstein, haha. Frankrike har fem besök (men tre bara till Paris), Nederländerna och Norge har fyra besök, Finland, Österrike, Italien och Spanien har tre besök var (men mycket rundresor i Italien).

  • Gunilla Yourstone

   Danmarkspendling måste ju räknas som besök väl?
   Dina första-länder var ju lite roligare än mina. 🙂 Men du glömde sista?

 2. Agnes Bodor

  Hej! Jag läser alltid dina blogginlägg med intresse. Hur hinner du?
  Din lista över besökta länder är imponerande. Men jag saknar Ungern – varken besökt eller planerat? Jag har växt upp där, men sedan 1970 bor jag i Sverige.
  På min besökt-lista står 31 europeiska länder (inkl. Sverige och Ungern) och 8 utomeuropeiska i 4 världsdelar. Senaste resan var 2 veckor i Japan i april, med körsbärsträden i full prakt.
  Trevlig resa, vart än du/ni åker!
  Agnes

  • Gunilla Yourstone

   Ja hur hinner man? Försummar väl annat antar jag. Som tex tv och Netflix-serier. 🙂
   Ungern har jag besökt 1993. En tågluff till Prag och Budapest tillsammans med min syster över påsklovet.
   Fast det kanske börjar bli dags igen?

 3. Kul funderingar! Känns nästan lite som en lista man kan haka på när man har bloggtorka, kanske!? 🙂 Vi har ett gäng länder kvar i Europa faktiskt, så jag vet inte vad som blir sist. Har nosat på Vitryssland några gånger (åkt igenom med tåg en gång och spanat in genom en skog en annan gång) men det gäller ju inte. Moldavien kan bli sist. Andorra ligger också risigt till. Och kanske Monaco. Har susat förbi där otaliga gånger men inte vågat försöka parkera husbilen 😉

  • Gunilla Yourstone

   Ja, haka gärna på, ska bli kul att läsa era Europa-listor.
   Monaco är det land som jag räknar som besökt, men som jag har lite dåligt samvete för att jag räknar, för det var väl kanske inte ett riktigt besök om man säger så. Men det ska det som tur är bli ordning på i september. Då blir det nytt besök och på riktigt.

 4. Kul ämne ! Sista landet för mig blev Moldavien. Hade absolut inga förväntningar men blev positivt överraskad. Inga sevärdheter men god mat och sköna människor. Tack för en bra resesida./Leffe

  • Gunilla Yourstone

   Kul att Moldavien blev positivt. Fast ”inga förväntningar” är ju bästa sättet att säkerställa det. 🙂

 5. Kul läsning. Måste nog skriva ett liknande inlägg, fick inspiration när jag började fundera på vad jag skulle skrivit under de olika rubrikerna. Nästa helg ska jag bocka av två nya länder, Österrike och Slovakien så kanske får skriva mitt inlägg efter det. 🙂

 6. Pingback: En lista om Europa | Resa medvetet – Affärsfakta

 7. Pingback: En lista om Europa och länderna jag besökt - lite mera rosa

 8. Nu har även jag gjort min lista. Tack för att Resa medvetet fick inspiration från er att göra denna lista så att även jag hittade den. Kul. Gav både lite insikter och inspiration till fler inlägg.
  https://litemerarosa.com/2019/05/13/en-lista-om-europa-och-landerna-jag-besokt/

 9. Ah, kul lista! Den här hakar jag på framöver! 🙂 I väntan ska jag räkna på om det är Italien eller Tyskland som är det mest besökta landet utanför Sverige.

 10. Vilken kul lista! Intressant att du har varit utbytesstudent i Tyskland. Trivdes du där?

  Italien tycker jag också om men det är inte mitt bästa land i Europa. 🙂 Ukraina är jag sugen på också.
  Du ”borde” absolut återvända till Budapest. Jag blev SÅ förälskad i den staden.

  Men, eh, nu när jag läser din lista ser jag ju att det landet jag varit kortast i självklart är Vatikanstaten för mig med. (Så svarade jag inte.) Men det var länge sen jag var där: sommaren efter gymnasiet. 😀

  Här är min lista: http://www.newyorkmybite.com/en-lista-lander-i-europa-forsta-langsta-basta/

  • Gunilla Yourstone

   Jag trivdes i Tyskland men fick också känna på baksidorna med att lev i ett land man inte är född i. När det som var olika började skava osv.
   Kul att du också gjort listan! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *