Feynan Ecolodge. En kändis. Och en doldis samtidigt. Omskriven av De Stora Internationella Resemagasinen. Men bortanför allfarvägarna ändå. Mainstreamturisten i Jordanien kommer inte hit. Kan kanske inte, för här är alltid fullbokat i de 20 rummen.
Hög svansföring. Och ambition. Egna solceller. Egen vattenrening och refill. Inga engångsflaskor.
Den lokala communityn har man med sig. Männen i byn går som barn i huset på lodgen. Sitter i de sköna sofforna i foajén och hänger tillsammans med oss besökare. Ler brett och hejar. Släntrar ut när de efterfrågas för ett jobb.
För alla tjänar på denna lodge. Beduinfamiljerna får del av inkomsten. De måste ju skjutsa turisterna de sista kilometrarna. De som kräver 4-hjulsdrift. Man vill inte höra talas om att dra riktig väg fram. Förstås, fattas bara. Det är ju här man drar in sina pengar. Men också på Beduin Experience.
Att besöka en beduinfamilj
Turistgruppen besöker en beduinfamilj. Ena dagen bakar man bröd. Nästa väver man tält av gethår. Min eftermiddag på plats är det kaffe-cermonin som står i fokus.
Ska man följa med? Är det genuint? Eller ett spektakel?
Men jag är hungrig på upplevelser och har bestämt mig att go all in under min vistelse på Feynan Ecolodge. Prova alla tillgängliga aktiviteter. De ingår alla i priset och det visar sig bli fullt schema hela mitt dygn. Inte så mycket tid att sitta på rummet och fundera. Men det är ju heller inte därför jag är här.
Vi är 20 turister ungefär. Vår guide i 30-års åldern stannar gruppen första gången bara ett stenkast från lodgen. ”Här uppe i tältet ni ser bor min familj. Det är min mamma ni ser gå där borta.”
Han kan även peka ut sin exakta födelseplats. ”Där huvudet först slog i marken”. Men idag är det inte hans egen familj som ska stå värd. Uppgiften alternerar mellan byns familjer. 3 Dinarer per besökare betalar vi för Beduine Experience och dessa pengar går oavkortat tillbaka till familjen.
Dagens familj bor i stället lite längre bort. Vi får låna deras uteplats med behagligt skuggande oleanerkvistar som tak. Sitter på vävda mattor i en fyrkant. Familjen har tillfälligt makat ut sig en bit bort. En av sönerna rostar kaffebönorna och serverar. Barnen stryker nyfiket runt oss.
Vår guide berättar:
Närhelst en gäst anländer till en beduinfamilj serveras kaffe. Men aldrig annars. Gäst och kaffe är synonymt. Gästfrihet är en självklarhet. Även vad gäller främlingar. Nästa gång är det man själv som behöver mat och vila. Lika självklart som att den som man en gång tagit emot mat och dryck och husrum av, den pratar man alltid väl om.
När bönorna rostats, ska de malas i mässingsmortel. Ljudet när mortelns stöt slår mot kanterna, signalerar kaffe till alla grannar. En gäst i någons tält betyder att alla är välkomna på kaffe.
Man bjuds på kaffe och håller koppen i höger hand. Koppen fylls på om man inte skakar koppen. Maximalt tre koppar får man. Endast vid blodshämd bjuds en fjärde kopp. Och den som accepterar då får inte vila förrän hämnd tagits.
Äktenskap och frieri
Vid frieri bjuds det på kaffe. Att dricka ur sin kopp innebär att acceptera erbjudandet. Man tar med sig ett följe av personer som kan gå som garant för att man är en respektabel person. Som kommer från en klan och familj med hedern i behåll.
Avtal om äktenskap kommer med brudpris och ofta en i förväg uppgjort deal vid skilsmässa. Till exempel; bruden ska ha 40.000 kr och ett eget tält.
Utfall att det värsta skulle hända. Men skilsmässa är det värsta man vet. Det ska till varje pris undvikas. Nu med många syriska flyktingar i ekonomisk kris har det blivit vanligt att män kommer från gulf-staterna och erbjuder äktenskap, betalar sitt brudpris och skiljer sig efter några månader. En stor skam för alla.
Vi dricker andäktigt vårt kaffe tillsammans med historierna. Jag också. Jag som inte dricker kaffe. Glömmer att skaka koppen och får en till av bara farten.
Solnedgång och stjärnor
Vi tackar för oss hos familjen och vandrar vidare. Hittar ett berg där utsikten mot solnedgången är fri. Vandrar hemåt i skymningen och böneutroparens mässande.
Hundratals stearinljus är tända nu på lodgen, där inget elektriskt ljus finns. Och middagen står färdig i matsalen. Vegetarisk buffé, alltid vegetarisk buffé på Feynan Ecolodge.
Sedan går vi upp och lägger oss på taket. På varsin madrass. Stjärnhimlen är så stor härifrån. Så vidunderligt stor att man måste fundera lite över vem man själv är i allt det här. Var man hör hemma i detta väldiga. Vi får en stjärngenomgång också. Allt utgår från Karlavagnen. Via den kan man hitta de andra. Polstjärnan, Morgonstjärnan, Lejonet och Tvillingarna.
Jag ska komma ihåg det här, bestämmer jag mig för. Det ska jag verkligen.
Min alldeles egna beduin
Nästa morgon gör jag min vandring. Äter en sista vegetarisk lunchbuffé, som förstås ingår den också.
Min beduin som skjutsar mig tillbaka till civilisationen, vill så gärna att jag ska sitta i fram. 2 madame, säger han lyckligt. Och håller upp två fingerar så att det blir tydligt. En här. Pekar på mig. Och en där. Pekar hemåt. Till det egna tältet och frun hemma. Skrattar gott åt sitt eget skämt. Plockar upp två små skrynkliga bär ur sin ficka på särken.
Eskadenia, tar jag senare reda på att de heter.
Äter en, spottar kärnan genom det öppna jeepfönstret. Håller upp den andra mot mig.
Jag tar den lilla skrynkliga frukten ur hans fårade hand. Den som förmodligen hanterat getter och får under dagen. Från fickan på särken som tvättats gud vet när och stoppar i munnen. Frukten smakar sött och annorlunda. Lite aprikos. Men ändå inte. Jag spottar kärnan genom fönstret. Och tänker att nu händer det nog, nu blir jag magsjuk. Men i så fall är det så värt det.
Feynan Ecolodge
Feynan Ecolodge skapades av the Royal Society for the Conservation of Nature och var det första av sitt slag i Jordanien. inspirationen till lodgen kom från de gästgiverier som byggdes upp långt tillbaka i tiden längs de långväga handelsvägar som då fanns i denna del av världen.
Feynan Ecolodge använder minimalt med elektricitet och genererar denna själv genom sina många solpanelen. Man renar också sitt eget vatten. Man arbetar på ett sätt som gynnar de lokala beduinstammarna och ger dem möjlighet till inkomst och försörjning.
Ett dygn kostar ca 2000 kr/ 2 personer och då ingår två luncher och en middag, samt alla utflykter. Transfer med 4-hjulsdrivet samt 20 kr/person till beduinerna om man väljer att besöka dem, kostar extra. All mat som serveras på Feynan Ecolodge är vegetarisk och alkohol serveras inte.
Läs alla mina inlägg från Jordanien här.
Älskar du också härliga hotell? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.