La Gomera är en rätt karg ö. Våra vandringar domineras av ett landskap som går i sten och lavaklippor. Ibland fläckvis grönska i form av någon odling eller en palm.
Nationalparken Garajonay
Men mitt på La Gomera, högst upp på över 1000 meters höjd är vegetationen något helt annat. Här breder en frodig, grön och uråldrig lagerträdsskog ut sig. Det är den ständiga dimman som nästan alltid täcker toppen av La Gomera som gör att denna skog kan växa och frodas trots liten nederbörd och stark sol.
Denna spektakulära skog täckte förresten stora delar av Europa under tertiärtiden, får vi reda på av Google. Men nu finns bara små rester kvar på några atlantöar, tex Madeira och Azorerna.
Namnet då slutligen, varför heter nationalparken Garajonay vill ju ni veta nu. Jo även på detta har Google svar. Det var, enligt en sägen, det Romeo och Julia-liknande kärleksparet Gara (prinsessa från Agulo på La Gomera) och Jonay (prins från Teneriffa) som tog sitt liv här uppe på en klippa. Hellre än att skiljas åt av sina respektive förändrar. Minsann.
Området blev nationalpark 1981 och UNESCO-världsarv 1986.
Våra besök i Garajonay
För vår del är Garajonay en plats som vi redan på förhand förstår måste besökas. Vi hinner också hit ett flertal gånger under vår vecka på La Gomera. Första gången utan att vi i förväg förstår att vi kommer att passera. Det är på väg till ravinvandringen till Playa La Cantera, dag 2 på vår resa. Vi stiger och stiger med lilla hyrbilen och plötsligt omsluts vi av drömsk grön skog.
Trots att allt är insvept i tjock dimma är här massor av folk. Bilar parkeras och folk kliver ur, gör sig redo för vandring. Det måste vara här stigen upp mot La Gomeras högsta topp går, förstår vi.
Ingen tid att stanna denna gång, men nu har suget efter denna mystiska plats definitivt uppstått. Redan samma eftermiddag, på hemväg från sagda ravinvandring stannar vi.
Nu är dimman inte längre tät, utan böljande. Ena sekunden ser man klippan Roque de Agando och dalen nedanför. Nästa inte alls. Jag blir helt till mig förstås och drar i retriever-kopplet, jagar dimman med kameran i höstar hugg från utsiktsplats till utsiktsplats.
Christofer är trött och sätter sig snart i bilen i stället. Vet att jag inte går att stoppa.
Jag får tag på en stig, som jag följer genom skogen. Kommer ut på en kam som i sin tur leder upp till en utsiktsplats med fri sikt 360 grader. Galet att Christofer missar detta ju!
Men det blir fler rundor till Garajonay. Nästan alla våra vandringar börjar med en bilfärd igenom just detta området och vi stannar ofta till för en kortare vandring eller en utsiktspunkt på vägen dit eller hem.
Vandringar i Garajonay
Det finns ett antal vandringar som går helt eller delvis genom Garajonay. Det är också här i nationalparken som det är överlägset flest vandrare på La Gomera. Medan många av de andra lederna är rätt öde och tomma, kryllar det här av medturister. Lite, lite konstigt, kan nog vi tycka. För visst måste man definitivt ta sig hit och vandra en sväng. Men vi själva föredrar ändå alltid utsikt framför skogslandskap.
Ruta 18, Grand Ruta Circular Garajonay
Den stora, mest heltäckande turen är ”Ruta 18” med stora lila markeringar längs rutten. Denna led är 16 kilometer lång med 680 meter i höjdskillnad och tar ca 6 timmar att vandra. Vi tänker oss till en början att vi ska vandra denna led, men när vi gör ett försök får vi dimma och väljer en annan mer kustnära vandring i stället. Och sedan blir det att vi går kortare ”snuttar” i Garajonay istället.
Toppbestigning Alto de Garajonay
La Gomeras högsta topp, Alto de Garajonay, 1484 m.ö.h. är förstås ett måste för de flesta besökare på ön. Hit upp finns en rad alternativa vandringsleder. Den kortaste går från rondellen Pajarito och är 2,5 kilometer fram och tillbaka och 100 höjdmeter. Vandringen i sig är inget märkvärdigt, men på toppen är utsikten rätt enastående.
Att gå upp här är en stålande ide i klart väder, men rätt meningslöst i motsatta förhållanden. Här ifrån ser man runt hela ön och även över till grannöarna Teneriffa, La Palma och El Hiero för säkerhets skull. Vi kan se flera av våra tidigare vandringar härifrån. Bland annat St Clara och Valle Gran Rey-vandringen.
Ruta 3, La Laguna Grande II
Vid Visitors Center i nationalparken finns en kort och mycket enkel rundslinga bland de mäktiga träden för den som vill ha en enklare introduktion till nationalparken. Följ ”Ruta 3”, bara 700 meter totalt.
Utsiktspunkter i Garajonay
Mirador de Tajaqué
Längs GM-2, helt nära toppen på ön och precis efter träbron som går över vägen (om du kommer från San Sebastian-hållet) finns denna utsiktsplats på väster sida. Här ser du ut över hela Benchijigua-dalen och mot havet bortanför.
Mirador del Morro de Agando
Bästa utsiktspunkten på hela La Gomera. Du når den genom att ställa bilen vid Mirador de Tajaqué och till fots följa stigen på andra sidan vägen österut. Skylt finns. Efter några hundra meter och på andra sidan träbron över vägen når du en utsiktsplats på toppen av en klippa med fri utsikt åt alla väderstreck. Och framför allt mot den mäktiga klippan Roque de Agando som dominerar hela landskapet här.
Mirador de los Roques
Lite längre ner på GM-2, mot San Sebastian till, finns ytterligare en utsiktsplats. Inte riktigt lika imponerande, men mer närkontakt med Roque de Agando denna gång.
Alto de Garajonay
Förstås, får vi inte glömma högsta toppen, Alto de Garajonay i utsiktspunktssammanhang. En vandring på 1,25 kilometer hit alltså, se ovan.
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Vackra bilder! Har faktiskt varit där och minns att de sa att träden var ljung, vilket jag tyckte var coolt, men en del kanske är lagerträd också!
Jag är dåligt på träd. 😅 Men min vandringsbok påstod att det var lagerträd. Fast helt klart är det olika olika sorters träd i skogen, så kanske finns det både ljung och lagerträd?