Nu tänkte vi ta lite julledigt här på bloggen efter en ovanligt dramatiskt vecka.

Möss i stugan

I helgen åkte vi ut till stugan. Vi har inte hunnit vara där på länge eftersom vi först varit ute och rest och Christofer sen har varit upptagen av militära uppdrag på helgerna.

Väl på plats visade det sig att stugan totalt hade invaderats av möss. Alltså, möss är ju en rätt naturlig del av en sommarstuga mitt i naturen och att hitta en och annan musskit i hörnen när den lämnats obevakad ett längre tag är ju inget drama. Men nu var det hela på en helt annan nivå.

Muslortar överallt. Även på köksbänkarna. En olivflaska och en sojaflaska som stod framme på bänken var krokarna helt sönderbitna på. Vid tvålen på tvättstället i badrummet var det fullt av musbajs och muskiss.

Vi fick helt enkelt börja med att sanera hela stugan.

Detta är ju bara andra vintern som vi har värme i stugan och det har ju varit riktigt kallt ute nu några veckor. Förmodligen är det detta som lockat in dem i huset i större skala.

Vi har nu plockat bort det som stod framme i köket, oljor, vinäger och kryddor, samt även tvålen i badrummet, eftersom Google berättat för oss att skogsmöss äter både tvål och stearin.

Att täta huset så att de inte tar sig in någonstans är nog ett större projekt, tydligen behövs bara 6-7 mm för att de ska ta sig igenom.

Sanerad stuga

En bilstöld

När vi kom tillbaka från stugan väntade nästa överraskning. En krockad bil med trasig sidoruta stod på vår parkering hemma.  Den hade stått där sedan någon gång natten innan och en granne hade redan kollat upp att bilen tillhörde en man i Småland. Utanför på marken hade det legat tomflaskor och tomburkar som grannen plockat rätt på.

Jag ringde polisen och förväntade mig att få höra att bilen var anmäld stulen. Men det var den inte och kvinnan jag pratade med på polisen var mycket ovillig att ta emot en anmälan av något slag, jag fick upprepa ganska många gånger att det är ingen granne som har ställt sig fel, bilen är krockad och helt trasig, innan hon gav med sig. Dock skulle polisen inte göra något åt bilen, jag fick ringa Kronofogden om jag ville ha den bortforslad.

Sedan fick jag ägarens telefonnummer av henne och ringde det numret. Det visade sig att ägaren varit borta på jobb i 4 dagar och trodde att hans bil stod kvar på hans parkering där hemma i Småland. Därav ingen polisanmälan.

– Umeå? Skämtar du med mig eller? Sa han flera gånger.
Men nej, tyvärr, det gjorde jag ju inte.

Han skulle ta sig hem och kolla med egna ögon att bilen var borta och sedan skulle han polisanmäla. Så får vi se vad som händer med bilen i nästa steg.

Hur vi firar jul

Jag jobbar som vanligt idag och i morgon, men sen hoppar vi på nattåget hela familjen och åker ner till min syster i den lilla byn Vistorp i Västergötland.

Där blir det väl full fart med julstök förstås. Jag räknar med att jag får uppdraget att baka min patenterade västerbottenspaj. Bland annat. Julafton kräver ju sitt förstås i form av julmatsätande, julpromenader och julklappsöppning. Det vanliga.

Juldagen och annandagen fria för spontana aktiviteter. Själv hoppas jag på något utomhus. Sedan är det nattåg hem igen och jobb som vanligt på måndag.

Här på bloggen kommer nya, i förväg förberedda, inlägg från och med juldagen. Minst ett av inläggen vågar jag nog garantera att många sett fram emot och längtat efter.

God jul så länge!

Tags

22 Comments

 1. ann beutler

  Tråkigt med både möss och bil!! Extra jobb..hoppas nu att ni får en fin jul här nere hos oss i Skaraborg( där det just nu är lite vitt på backen)

  • Gunilla Yourstone

   Ja mössen blev verkligen extrajobb!
   Det blir nog en lugn bra jul bara vi kommer på tåget i morgon.

 2. Carina Olsson

  (((God Jul)))

 3. Tack för alla trevliga ”skriverier” under året.
  God Jul & Gott Nytt (Coronafritt?) 2022.

  • Gunilla Yourstone

   Tack själv! Det betyder verkligen massor när läsare hör av sig och talar om att de uppskattar det vi skriver. 🙂

 4. God Jul! (Boas Festas! Feliz Natal!)

 5. Jösses vilken soppa! Hoppas att ni får en fin och härlig jul ändå! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jo men åtminstone bilen har ordnat upp sig. ”musskrämmare” med högfrekvent ljud är beställd till stugan. 🙂

 6. Usch för mössinvasion. Hoppas ni blir av med de små rackarna för gott.
  Tack för årets alla inspirerande och trevliga inlägg! God jul! 🎄❄️

  • Gunilla Yourstone

   Ja eller i alla fall lyckas mota dem hyfsat innan de tar över huset och byter lås, liksom. 🙂
   Tack själv och God jul!

 7. Onekligen viss dramatik! Hoppas att julen blir skön och inbjuder till utevistelser. 🙂

 8. Tak for mange inspirerende indlæg i årets løb. Jeg læser med fra Danmark og øver mit svenske.

 9. Marianne

  God Jul till er och tack för alla fina inlägg

 10. Gunilla Sjöberg

  God Jul
  Tack för underhållande och inspirerande läsning!

 11. Usch vad jobbigt med möss! Och vilken grej med bilen!! Hoppas att det löser sig smidigt! Önskar också en riktigt God Jul!!

  • Gunilla Yourstone

   Bilen är löst, blev upphämtad via polisen. Mössen får vi ge oss i kast med igen efter jul. God Jul! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *