Okej, vi har ett komplicerat förhållande till grottor. Bara att erkänna. Vi har flera gånger sagt att nu är det nog, inga fler grottor för oss. Men ändå, när ytterligare en dyker upp i vår väg, finner vi alltid oss själva i full fart med att betala inträde och gå in.

Och de flesta grottorna har ju varit värt det också. Varit oerhört vackra, eller i alla fall superspännande. Men så var det ju den där enda grottan. Den som helt enkelt inte ville mig väl. Men den tar vi väl i vanlig ordning sist.

Postonja och Skocjan Cave i Slovenien

De utan konkurrens mest fantastiska grottor vi någonsin besökt på våra resor är Postonja och Skocjan i Slovenien. Postonja fantastiskt vacker och Skocjan äventyrlig och som taget ur Sagan om ringen eller någon annan fantasyfilm. Vi vill helst inte gradera dem sinsemellan, utan tänker att de kompletterar varandra och bör ses bägge två. De ligger med endast ca 45 minuter med bil emellan mitt i Slovenien.

Läs också: Grottor i Slovenien – Postonja och Skocjan, vilken är bäst?

foto: Pressbild från Postonja Caves
foto: Pressbild från Skocjan Cave

Lorenzo Oxman Cenote

På Yucatan-halvön i Mexiko finns mänger med cenotes. Det är underjordiska floder som här och var bildat slukhål, det finns alltså en öppen grotta där floden är blottad, en cenote. Under vårt besök i Mexiko besökte vi en sådan cenote, Lorenzo Oxman Cenote, noga utvald för sitt läge och för att den var lagom exploaterad.

Ett overkligt ljus och en sagostämning fick vi där nere i vattnet.

Trümmelbachfälle i Schweiz

I Lauterbrunnen i Schweiz finns ett grottsystem av underjordiska vattenfall som slungar smältvatten ner från berget till den underliggande dalen. När vattenflödet är som störst, är hela grottan vattenfylld och omöjlig att gå in i. När vi besöker Lauterbrunnen i mitten av juli, har grottorna just öppnat för säsongen. Nu går det att gå i den gångar och trappor som huggits ut åt oss människor för att kunna se och besöka, men man får ännu räkna med att bli så där lagom blöt.

Lummelundagrottan på Gotland

Sveriges mest kända grotta. Här har jag varit två gånger. Sist var 2009 och just detta år var Lummelunda vattenfylld. Alla besökare fick ta på sig vadarbyxor, vi vet såna som flugfiskare har när de står mitt i älven och fiskar. Med inbyggda stövlar liksom.

Det visade sig på plats där inne att vattnet var så djupt att detta inte räckte för de minsta barnen, utan vi var tvungna att bära dem stora delar av turen. Ett extra äventyr med andra ord och nu efteråt är det ju det man minns. Vattnet.

Yangshuo i Kina

I Yangshuo-Guilin-området i Kina finns massor av grottor. Från Guilins stolthet, en stor grotta med asfalterade golv och ljusshow över stalagmiterna, till massor av mindre grottor, där man får klättra och kräla runt i gångar.

BIld av Janice_Li från Pixabay

Grottor längs Algarves kust i Portugal

Algarve har verkligen en vacker, dramatiska och spännande kust. För att uppleva den som bäst måste man ut på havet. Vi paddlade med på en kajaktur från Lagos där vi besökte flera havsgrottor. Man kan även paddla från Benagil Beach till Benagil Cave, kanske den häftigaste grottan av dem alla?

Läs också: Guide till Algarves bästa stränder

Benagil Cave

Sea Caves of Phang Nga Bay Thailand

Från Phuket går det att göra en utflykt på havet till ett havs-grottsystem vid Phang Nga Bay. Här kan man via grottor paddla till en lagun. Men bara vid lågvatten. Vid högvatten blir hela grottan vattenfylld och går inte att paddla igenom. När vi var här, berättade guiderna om någon kvinnlig turist som av klaustrofobiska orsaker vägrat att paddla tillbaka från lagunen när vattnet steg. Så att både hon och guiden blivit fångar där i 6 timmar, tills tidvattnet vände igen.

Och då plötsligt medan de berättade blev det bråttom för vår grupp och det var precis på näppen att alla tog sig ut innan utgången stängdes!

Skallbergsgrottan, Västernorrland

Vår egen husgrotta, höll vi på att säga. För denna grotta ligger bara 1 timme från Umeå. Här klättrar man längs branta stegar och ålar sig på mage i den trängsta passagen. Ett riktigt härligt äventyr!

Läs också: Skallbergsgrottan

Isgrottor i Schweiz

I Schweiz besökte vi två olika isgrottor. Alltså grottor under glaciärisen. Den ena på berget Titlis och och andra uppe på Jungfraujoch. Drömlika och kalla grottor att vandra igenom.

Här kan du läsa mer om Titlis-isgrottan och se en film.

Batu caves i Kuala Lumpur

Och till sist då. Batu Caves. Grottan som ville mig illa.

Batu Caves är en populär turistattraktion i Kuala Lumpur. Av precis det där snittet som vi inte ens gillar. Ändå åker vi hit, för att vi har lite tid att slå ihjäl. En sten faller från grottans tak. Inte på mitt huvud, då skulle jag inte ha suttit här och skrivit nu förstås, utan 10 cm åt höger, på insidan av min arm. Längs den väg stenen tar krossar den allt.

Och ändå fortsätter jag tydligen, att besöka grottor på mina resor runt jorden?

Läs mer om olyckan här.

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Tags

4 Comments

  1. Usch vilken obehaglig olycka i den grottan. Men det kändes lite tröstande att läsa om kvinnorna som hjälpte dig ❤️ ett par av mina mest minnesvärda grottor var i Western Australia: Tunnel Creek med sötvattenkrokodiler och Stockyard Gully Tunnel där jag upplevde det becksvartaste mörkret någonsin.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det var verkligen en otäck olycka, men jag är djupt tacksam att jag fick hjälp och att jag är rätt så återställd idag. Det trodde jag inte då.

  2. Men usch vad otäckt!
    Skönt att det gick bra 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *