Stadshuset är ju en av Stockholms och kanske Sveriges mest kända byggnader där det ligger nere vid Mälaren precis söder om Centralen.

För den utländska publiken är det förstås den omständighet, att det är just här Nobelfesten äger rum varje år, som gjort byggnaden så känd och besökt. Men till vardags används byggnaden som möteslokal för kommunfullmäktige i Stockholm, samt festvåning för uthyrning.

guidad tur i Stockholms Stadshus

Vårt besök

Jag har varit på adventskonsert här en gång för många år sedan och Christofer på något event med Målarmästarna, för länge sedan också. Men mer än så har det inte blivit.

Men nu i förra veckan när vi var nere i Stockholm fler dagar i sträck slog vi till och gick på guidad visning i Stadshuset.

guidad tur i Stockholms Stadshus

Vi anländer någon minut efter 10 och är inställda på att köpa en biljett nu, men att få återkomma när visningen börjar. Men damen i kassan föreslår direkt att vi ska jaga ikapp den engelskspråkiga guidning som just börjat i Blå hallen och det är förstås helt okej för oss.

En grupp med japaner, holländare och fransmän står redan samlade mitt i den enorma Blå hallen när vi kommer ikapp.

Guidad tur i Stockholms Stadshus: Alltid något evenemang som förbereds för fullt

Om Stadshuset

Stadshusets arkitekt var Ragnar Östberg, som för övrigt och inom parantes även varit verksam i Umeå och satt sitt avtryck på staden med bl.a. Scharinska villan.

Stadshuset ritades i dåtidens sanna nationalistiska anda. Allt i byggnaden är tänkt att marknadsföra Sverige och lyfta fram Sverige. Byggnadsmaterialen är uteslutande svenska material och utsmyckningarna är symboler med svensk och fornnordisk anknytning.

Stadshuset tog 15 år att färdigställa och invigdes på midsommarafton 1923.

guidad tur i Stockholms Stadshus
guidad tur i Stockholms Stadshus

Blå hallen

Blå hallen har man ju sett massor av gånger på tv. Hur kungligheterna skrider ner för den där trappan i sina sidenklänningar, tiaror och ordnar. Hur serveringspersonalen lika graciöst någon timme senare skrider ner tungt lastade med serveringsfat.

guidad tur i Stockholms Stadshus guidad tur i Stockholms Stadshus

Blå hallen skulle egentligen ha varit blå, väggarna skulle ha täckts av blått puts. Symbol för Mälarens vatten som omger Stockholm. Arkitekten Ragnar Östberg ändrade sig dock och beslöt att behålla det vackra röda teglet. Och tur var väl det, kan vi alla konstatera. Salen har hämtat inspiration från en  italiensk piazza, till och med finns det en fontän längs den ena långväggen.

Rådssalen

En trappa upp finns Rådssalen där Stockholms kommunfullmäktige sammanträder. Sammanträdena äger rum var 3:e måndagkväll, kväll eftersom de flesta politikerna är fritidspolitiker.

Salen har en takhöjd på 19 meter och möblerna är formgivna av Carl Malmsten. Här finns också en läktare för allmänheten.

guidad tur i Stockholms Stadshus
guidad tur i Stockholms Stadshus

Ovalen

I rummet Ovalen finns gobelänger från 1600-talet. Här kan man gifta sig borgerligt. Stadshuset är en mycket populär plats att viga sig på, varje lördag vigs ett antal par.

Ett tips på ett gratisnöje i Stockholm är att gå hit en eftermiddag och kolla in alla vackra, lyckliga och nygifta brudpar som minglar nere vid kajen.

guidad tur i Stockholms Stadshus

Prinsens galleri

Prinsens galleri är den sal där kungaparet och VIP-gästerna kan mingla ostört och utan kameror under Nobelfesten. Salen har fått sitt namn utifrån att det är Prins Eugen som har gjort väggmålningarna här.

guidad tur i Stockholms Stadshus guidad tur i Stockholms Stadshus


Gyllene salen

I denna sal är det dans efter Nobelmiddagen. Salens väggar är, som namnet antyder, täckta av äkta guld. 11 kilo rent guld sitter på väggarna här! På ena kortväggen finns ett magnifikt mosaik-konstverk föreställande Mälardrottningen.

Ovanför Gyllene salen finns Stadshusets kök. Maten till Nobelfesten lagas här och transporteras ner till Blå hallen i hissar.

guidad tur i Stockholms Stadshus
På en guidad tur i Stockholms Stadshus får man besöka Gyllene salen!

Guidad tur i Stockholms Stadshus

Sedan återstår inte mycket mer av besöket än att själv skrida ned för den där trappan. Graciöst och värdigt. Långklänningen och ordnarna får man föreställa sig.


Läs också: Stockholms bästa museer – de 20 mest besökta

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Visst är det en vacker och fascinerande byggnad! Vi gjorde den här guidade visningen för drygt tre veckor sedan (och dagen efter strosade vi runt Söder) så mycket i ert inlägg kändes igen. Visst har vi en vacker huvudstad!

    • Gunilla Yourstone

      Jag tror vi gjorde ungefär samma runda då! 🙂 Vi avslutade med Stockholm01, dvs Skybaren i den nya skrapan i Hammarby Sjöstad.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *