Victoriafallen är en sån där drömdestination som man gärna vill besöka en gång i livet. Vi ”checkade av” just den drömmen i slutet av april i år och är mycket nöjda med besöket. Det enda vi ångrar lite är väl att vi inte stannade längre. Vi trivdes så bra i området och det fanns hur mycket som helst att se och göra.
Vi hade själva många frågor innan, flera av dem ganska svåra att hitta svaret på. Därför har vi nu satt ihop en guide till Victoriafallen som svara på alla de funderingar vi själva hade innan.

guide till Victoriafallen

Hur tar man sig till Victoriafallen?

Victoriafallen ligger på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Båda länderna har satsat på turismen till fallen och har moderna fina flygplatser. Flygplatsen i Zambia ligger i Livingstone och heter Harry Mwanga Nkumbula International Airport (LVI). Zimbabwes flygplats ligger i orten Victoria Falls och heter Victoria Falls Airport (VFA).

Vi flög in från Sverige till flygplatsen i Victoria Falls, via Addis Abeba och ut från Livingstone till Nelspruit i Sydafrika (en av  Krugerparkens två flygplatser).

När jag provsöker nu när detta inlägg skrivs, hittar jag biljetter till Livingstone för dryga 6000 kr och med 2 byten. Samt till Victoria Falls för 8000 kr med endast ett byte i Addis Abeba. Själva hittade vi biljetter så billigt som 5000 kr från Umeå.

Köp ett ”uni-visa” vid ankomst till endera flygplatsen. Med detta får man passera gränsen mellan de båda länderna så många gånger man vill.

Victoria Falls

När är bästa tiden att besöka Victoriafallen?

Victoriafallen går att besöka året om, men man får en ganska olika upplevelse beroende på vilken tid på året man kommer.

Regnsäsongen börjar i november och pågår mars ut. Vattennivåerna stiger i Zambezifloden januari-mars för att nå sin peak i mars eller april. Under mars och april kan det vara svårt att se fallen från marknivån eftersom vattenångan från fallen blir som en dimridå. Däremot är fallen mycket mäktiga att se från ovan under just denna period. Perfekt alltså om du planerar att åka helikopter över fallen. Läs om vår helikoptertur här.

Räkna med att blir totalt genomblöt om du åker mars-maj. Jag besökte Iguazu-fallen några år tidigare och där blev man ”lite klädsamt” blöt så där i sin skira sommarklänning. Victoriafallen under högvatten är något helt annat. Man blir sjukt, galet dyngsur! Det är regnkläder som gäller punkt slut. Samt regntät väska av något slag att förvara kamera och annat i.

Vi tyckte att vi var förberedda med regnställ, regnskydd till ryggorna osv, men vattnet tog sin in ändå och vi fick hänga blöta plagg på rad på flygplatsen i Livingstone medan vi väntade på vår avgång. På fötterna har man sandaler och inget annat. Mina gympaskor torkade inte förrän 3 dygn senare.

guide till Victoriafallen

Under maj-december sjunker sedan vattennivåerna successivt. I december kan det hända att Zambia-sidan av fallen är helt tomt på vatten.

Juni-augusti kan det bli ganska kallt på nätterna, ner mot 6 grader kanske.
Riverrafting-säsongen, samt säsongen för Devils pool (se nedan under aktiviteter) är augusti-december.

Slutsats av allt detta är väl att augusti-september någon gång kan vara allra bäst för ett besök?

Zambia: i april blir man BLÖT när man går över denna bro!

Hur många dagar behöver man?

Vi stannade i två nätter med en heldag emellan och en förmiddag innan avfärd sista dagen. Denna tid är ett absolut minimum. Om Livingstone Island och Devils Pool är öppet, ta minst två heldagar. Om du vill göra fler aktiviteter än att bara se fallen, lägg på ytterligare dagar.

Vi inledde med helikopterturen direkt klockan 8 på morgonen, såg sedan fallen från Zimbabwe-sidan, besökte bron över floden, och åt sedan en sen lunch. Därefter åkte vi på solnedgångskryssning uppströms på Zambezi-floden. Nästa morgon åkte vi vid 8-tiden över gränsen till Zambia med resväskor och allt i taxin. Taxin väntade på oss medan vi gjorde fallen från Zambia-sidan och sedan åkte vi till flygplatsen i Livingstone.

guide till Victoriafallen guide till Victoriafallen

Hur ser man fallen bäst?

Fallen bör absolut ses både från Zimbabwe- och från Zambia-sidan. Det är separata nationalparker med separata inträden. 75% av fallen är belägna på Zimbabwe-sidan och det är också där fallen är som mäktigast. Däremot tyckte vi att de var snäppet vackrare från Zambia-sidan.

Sedan får man även en glimt (och spray!) av fallen från bron som utgör gränsen mellan de båda länderna. För att komma till bron måste man passera en landsgräns, så glöm inte att ta med passet.

Vi är också mycket glada att vi även gjorde helikopterturen. Ett minne för livet.

guide till Victoriafallen guide till Victoriafallen

Nationalparkerna och inträden

Som sagt, två olika nationalparker med två olika inträden. Båda parkerna tar några timmar vardera att göra. Det finns bra kartor inne i parkerna som visar vilka utsiktspunkter som finns. Samt gångstigar att följa. Missa inte att följa stigen på Zambia-sidan allra längst bort mot bron till. Där har man fina vyer, men inte så många verkar ”orka” gå dit.

Inträde: Zimbabwe 30 USD, Zambia 20 USD

Inträdet gäller en gång. Går man ut och vill in igen, får man betala en gång till.

guide till Victoriafallen guide till Victoriafallen

Zimbabwe eller Zambia – var ska man bo?

Därom tvista de lärde.

Vi bodde själva på Zimbabwe-sidan och tyckte att det var ett bra val. Orten Victoria Falls ligger precis intill fallen och många av hotellen där har gångavstånd dit. Det finns hotell i alla prisklasser. Vi bodde på N1Hotel & Campsite, ett ganska enkelt och mycket prisvärt alternativ för endast 600 kr/natt. Ett av de hotell som ligger allra närmast fallen.

N1 Hotel

Shearwater’s Explorers Village ligger lika bra till och ser egentligen trevligare ut till samma pris, men var fullbokat innan vi hann trycka på boka-knappen.

Shearwater´s Explorers Village

Alla hotell i Victoria Falls hittar du här.

På Zambiasidan ligger bara två eller tre hotell på gångavstånd från fallen (beroende på vad man tycker är gångavstånd). Dessa är lyxhotell som kostar mellan 3000 och 6000 kr/natt (!). Övriga hotell ligger några kilometer bort i Livingstone.

Alla hotell på Zambiasidan av Victoriafallen hittar du här.

Sjukt med 6000 kr/natt men inte så tokiga ”trädgårdstomtar” på Royal Livingstone Hotel

Aktiviteter runt fallen

Det verkar verkligen finnas hur mycket som helst att göra runt fallen. Kolla upp utbudet först och boka din in- och utresebiljett sen, är vårt råd. Vi hade gärna stannat längre och sett och gjort mer.

Detta är de aktiviteter som vi stötte på vid fallen:

 • Helikoptertur över fallen
 • Glidflyg över fallen
 • Bungyjump från bron
 • Riverrafting nedströms från fallen
 • Solnedgångskryssning
 • Devis pool
 • Ziplining nedströms från fallen
 • Safari i antingen Zimbabwe, Zambia eller Botswana (som heller inte är långt bort)
 • Lyxtåg

Säkert finns ännu fler.

Vi provade helikopter över fallen och solnedgångskryssning.

guide till Victoriafallen

guide till Victoriafallen

Devilspool var inget alternativ den tid på året som vi besökte fallen, men verkar både otroligt häftigt och skrämmande.
Skulle jag våga eller inte? Om jag känner mig själv rätt så skulle jag faktiskt våga bada där själv, men tycka att det var riktigt, riktigt läskigt att släppa ner Christofer i poolen. Så reagerar jag t.ex vid höjder.

Läs om Devis Pool på bloggen ResaMedvetet.

Restauranger vid Victoriafallen

En supertrevlig restaurang som dessvärre hade fullbokat när vi spontan-kom dit för lunch var The Lookout Café. Här sitter man med utsikt över Zambezifloden nedströms. Här skulle vi definitivt se till att ha en bokning för lunch nästa gång vid Victoriafallen.

guide till Victoriafallen
Utsikt från The Lookout Café

The River Brewing Company var ett trevligt ställe mitt i Victoria Falls med eget hembryggt öl. TheThree Monkeys har bra recensioner på Trippan, men vi blev inte alls nöjda. Gissningsvis hade de lite för mycket gäster denna lunch för att riktigt hinna ta hand om alla.

The River Brewing Campany
The Three Monkeys

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram om du vill ha mer reseinspiration i dina flöden.

14 Comments

 1. Bra jobbat, så bra sammanställning jag själv även gärna läst innan. Var det bäst från Zam eller Zim tyckte ni, jag vet inte om jag läser fel när ni svarar på den frågan?

  • Gunilla Yourstone

   Vi tycker att båda sidor är ett måste. Zim är mäktigare, men Zam vackrare. 🙂

 2. Nu funderar jag på riktigt på att boka en resa och som vanligt litar jag på er, så kollar på första halvan av september. Men jag tänker att jag gärna tar safarin på samma ställe. Och eftersom jag är liiite lat och vet ni brukar göra bra research; kollade ni upp safari i närheten, dvs utan att behöva flyga vidare? Chobe i Botswana verkar vara mest känd, men det finns kanske andra bra alternativ tänker jag? Fast vore roligt med Botswana också, har inte varit där.

  • Gunilla Yourstone

   Nej, faktiskt ingen sån research. 🙂 Jag var så målstyrd på att jag skulle till Kruger och så blev Victoriafallen till i en hast för att jag hittade en så bra biljett och bokade omedelbart. Men väl på plats kände vi också att vi hade kunnat antingen stanna i Zimbabwe/Zambia, eller åkt till Botswana. Så jag kan tyvärr inte hjälpa till, men tycker att du tänker rätt.

 3. Bengt Lundquist

  Hej! Tack för att ni delar med er med så bra information!
  Vi tänker göra vår tredje SA-resa och denna gång kombinera med just Victoriafallen. Tidigare har vi gjort våra resor i december samt i januari. Vi har bl a upplevt Krüger, Swaziland, St Lucia, Garden Route, Little Karoo, Stellenborch, Cape Town och så klart platserna runt i kring. Det vi missat på dessa (högsommar-)resor var vårens blomning, valarna och Victoriafallen. Att vi såg havssköldpaddan lägga ägg på natten ovan St Lucia var ren TUR så sent på deras ”säsong”. Från början tänkte vi åka nästa resa i mars-april men när vi läser er fina blogg om Victoriafallen är det sept-okt vi siktar in oss på. Då med efterföljande delmål: sköldpaddor i St Lucia, Garden Route i full blom, valar i Hermanus, blomning norr om Cape Town.
  Fråga: har ni erfarenhet av om vi tänker rätt avs. tidsperioden för resan för att uppleva detta så bra som möjligt? Det vi funderar över är om Garden Route kanske för kallt på våren i september-oktober och att det är risk för lite vatten i Victoriafallen dessa månader för en bra upplevelse?
  Hälsningar Bengan

  • Gunilla Yourstone

   Hej, visar inte besökt dessa områden i sept-okt, så vi vet inte. Men tror att södra Sydafrika är kallt och regnigt maj-sept?
   Victoriafallen ska ju vara som bäst i september, så det blir nog kanon.

 4. Zimbabwe är rätt sida!!

 5. Johanna

  Tack! Bra info. Jag sitter och kollar nu om ett stopp i Victoriafallen på väg till Sydafrika. Jag reser själv så jag får bestämma allt själv 😉 Jag har lite svårt att bestämma om boende men också om jag ska åka till Krugerparken på safari eller om jag ska stanna och göra safarin runt fallen, typ Chobe, Hwange eller liknande. Jag har aldrig varit på safari innan så jag vet inte hur jag ska tänka. Har ni tips? Jag ska sedan till Kapstaden (det går inte att förhandla bort för jag vill se vithajar). På safari vill jag gärna se giraff, flodhäst, krokodil och typ leopard eller gepard. Jag tänkte ta en dasgstur till Chobe från fallen oavsett mitt beslut om vidare safari.

  • Gunilla Yourstone

   Både Kruger och Chobe är bra, så det är väl mer vad som passar in i din reserutt.

 6. Hej! Tack för en mycket bra och informativ sida! Undrar lite om vaccinationer. Till exempel om ni fick visa vaccinationsintyg för ”Gula Febern” någonstans och om ni använde malariaprofylax?

  • Gunilla Yourstone

   Minna faktiskt inte om vi fick visa gula febern. Brukar ha det in-gemet i passet. Malaria tog vi.

 7. Pernilla

  Hej!
  Tack för fin info!
  Jag bodde i Zambia som liten i början av 80-talet, då mina föräldrar jobbade där ett par år, och besökte Viktoriafallen då. Det har alltid varit en dröm att åka tillbaka och få visa min familj allt detta vackra; fallen, safari, naturen osv. Men eftersom det gått många år sedan jag reste i Zambia/Zimbabwe så undrar jag lite hur det funkar med förflyttningar mellan tex flygplats-hotell, och hur man bäst går till väga för att ta sig på safari i närheten osv. Är det ”säkert” att ta taxi/buss? Hur tar man sig bäst till restauranger från hotellet mm? Är det väldigt dyrt med mat, transporter osv?
  Många frågor men jag hoppas du kan hjälpa mig att räta ut något frågetecken iaf! 🙂
  Mvh

  • Gunilla Yourstone

   Man kan promenera dagtid, men kvällstid är det alltid bäst att ta en taxi genom hotellet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *