Solnedgångskryssning på Zambezifloden vid Victoriafallen är en sån där riktig ”turistfälla värd att fastna i”, ni vet. Oerhört förutsägbart och turistiskt och ändå alldeles, alldeles underbart!

Solnedgångskryssning på Zambezifloden

Dessutom en möjlighet att checka av en av punktera på vår bucket-list: ”Ta en Gin o tonic, i strikt medicinskt syfte, på en flodbåt i Afrika

Det finns ett gäng aktörer som kör solnedgångskryssningar, vi mötte massor av båtar på floden. Själva valde vi Zambezi Explorer och var nöjda med dem.

Man blir upphämtad vid 16-tiden ungefär på sitt hotell och körd några kilometer uppströms från fallen. Här är det uppdukat med välkomstdrink innan man boardar sin båt. Det finns två olika typer av biljetter, en dyrare Signature Lounge-biljett på översta däck och en lite billigare Luxury-biljett för de två undre däcken. Så vitt vi kunde bedöma var det ingen större kvalitetsskillnad. Vi fick samma mat och samma utsikt. Kanske var det lite snyggare där uppe ändå och kanske fick de lite dyrare drinkar, typ champagne? Signature Lounge fick också lite mer guide-snack (om man tycker att det är en fördel?), men annars same, same.
Biljetter kan man boka i förväg här.

Solnedgångskryssning på Zambezifloden
Lite flådigare i Signature Lounge

Solnedgångskryssning på Zambezifloden

Solnedgångskryssning på Zambezifloden

Det finns en Classic Cruise också, men det är en helt annan båt.

Vi åkte i två timmar ungefär. Kom så pass nära fallen att man hörde dånet och såg röken. Vände sedan uppåt igen. Passerade två olika gäng med flodhästar. Hela tiden bjöds det frikostigt på dryck. Vin, öl, gin och tonic, eller vad man nu var sugen på. Och små miniportioner av mingelmat serverades hela tiden. Krokodilburgare, kanapéer osv. Vi som ätit sen lunch var mätta och belåtna då vi steg i land och behövde ingen ytterligare middag den kvällen.

Solnedgångskryssning på Zambezifloden
Där satt den. Check!

Solnedgångskryssning på Zambezifloden
Krokodilburgare

Lagom till solnedgången ställde sig båten på tvären över floden. Om man sitter på höger sida i båtens färdriktning hamnar man rätt för solnedgången. Här fick man fota och njuta på bäst man kunde medan solskivan gled ner. Just idag hade vi en del besvärliga moln i vägen, men det blev väl inte så tokigt ändå till slut eller vad tycker ni?

Solnedgångskryssning på Zambezifloden

Solnedgångskryssning på Zambezifloden

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

8 Comments

 1. Så underbart och så vacker solnedgång. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Det var så lustigt för guiden på turen sa så beklagande ”att tyvärr så får vi ingen solnedgång ikväll”. Och sen slog den till ändå och blev riktigt maffig! 🙂

 2. Margareta

  Det bara är något visst med Afrika! 😍 Nu längtar jag igen..

 3. Så kul att läsa era inlägg från Afrikaresan. Det blir lite som att återuppleva våra resor, Botswana med Zambezi och Viktoriafallen 2013 och Sydafrika 2015.
  Vi hade också en magisk kväll på floden…(om än i en enklare båt utan plockmat för vår lilla 12-mannagrupp).

  • Gunilla Yourstone

   Vad kul att du tycker det! 🙂
   Det enda som är lite tråkigt med att skriva om maffiga upplevelser i Afrika, är att de alltid läses av mycket färre personer än de som handlar om Asien och Europa.

 4. Mehrnaz

  Tack för en jätte bra information.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *