Efter en lite mer händelserik hemresa än vad vi kanske optimalt önskat oss, är vi nu åter på norrländsk mark efter vår resa till Kuba och Mexiko. Tre heldagar på Kuba, en resdag emellan och sedan fyra heldagar i Mexiko blev det. Alldeles för kort förstås, men likväl ett smakprov av båda länderna.

Så spontant nu då, jetlaggad och efter-magsjuk och allt det där, hur känns det och vad tyckte vi?

Hemma igen från Kuba

Kuba

Alltså, Kuba har ju knipit våra hjärtan, big time. Så är det bara. Så annorlunda, så vackert, så säreget, liksom.

För den första kvällen. När vi anländer i solnedgången. Himlen är rosa och vår svarttaxi är blå och från 1959.

För de förfallna men färgglada husen. För musiken och dansen, en gammelmormor som spontan-skakar loss på trottoaren tillsammans med sin sonson, när musik hörs inifrån en bar.

För de cigarrökande farbröderna, för de bastanta oxarna och för de magra arbetshästarna som fortfarande används. För de skinntorra damerna med rytmen kvar i höfterna. För den, trots den uppenbara fattigdomen och bristen, enorma stoltheten över det egna landet. Och revolutionen.

Så vänliga, varma och hjärtliga människor!

Vår hyresvärdinna som kramar och pussar och bullar upp en överdådig frukost varje morgon på sitt Casa Particular. Och sedan nogsamt granskar om vi ätit upp allt.
-Tyckte ni inte om den här?’
Bland alla renskrapade fat har hon hittat en orörd sockerkaks-skiva. Nästa morgon är sockerkaksskivan utbytt mot yoghurt och müsli.

Vår guide i Vinales som kallar oss his very special guests from Sweden.

-Not tourists, not clients! No, you are my friends!

Denna oändliga räcka av kramar och kindpussar, high fives och omsorger löser liksom upp oss lite ur våra vanliga stela formgjutna svenska jag. Alla salsa och musik (och Mojito!) lösgör istället lite av våra okända, spontana och hjärtliga jag. Värme smittar och plötsligt uppvaktar jag vår värdinna med rosor och kindpuss och vår portvakt med cigarr!

Det gör ont att lämna Kuba. Och veta att om vi någonsin kommer tillbaka så kommer Kuba inte längre att vara just precis så här.

Mexiko

Om Kuba erövrar våra hjärtan, så känner vi till en början inte ens att Mexiko flörtar.

Yucatan-halvön är All-Inclusive-komplex, lyxresorter, gated communities som hägnar in stränderna mil efter mil och stänger ute alla som inte har råd att betala. Scams på bensinmackarna och män utan leenden. Artificiella aktiviteter för dollarturister. Stora reklam-skyltar längs vägarna med leende, vackra amerikanska familjer i fotomontage med delfiner och papegojor. Trafikkaos i badorter som vuxit ur och om sig själva. Stela italienska restauranger med stram skandinavisk design och svenska priser. Havssköldpaddor som stressas och får cancer av alla djurälskare som vill se och röra och komma nära. Och få den rätta bilden till Instagram.

Men vi besöker Chicken Itza, ett av världens sju nya underverk. Stränderna i Tulum är 10+, det måste man ge dem. Där vi bor i en gated community med beväpnade vakter och privat strand. Vi med. Bättre än så är vi inte.

Och vi hittar ju så småningom rätt när det gäller maten. För letar man lite bortanför de där snobbiga italienarna med havsutsikt, så finns ju den mexikanska maten där. På lagom stökiga mexikanska restauranger, inredd i färgglad livsbejakande stil. Utan havsutsikt. Men där männen som serverar ler med ögonen.

Där hade det väl stannat ungefär. Om Kuba vinner våra hjärtan, så vinner Mexiko till slut våra magar, hade vi sammanfattat.

Om det inte varit för Holbox. För den ön, den blev vi ju också förälskade i!

Häng kvar på bloggen de närmaste veckorna så ska vi berätta mer om allt vi sett, gjort och upplevt. Och följ oss på Facebook också vet ja, om det inte redan är gjort!

 

17 Comments

 1. Kul att ni tyckte så mycket om Kuba, det bådar gott för vår Kubaresa:)

 2. Annica

  Du har beskrivit Cuba precis som jag tänkt mig. Häftigt. Nu vill jag verkligen resa dit. 🌟

 3. Bloggithailand.se

  Ser helt underbart ut! 🙂

 4. Jodå, Cuba är allt det du skriver, men också mer. Under den glada ytan och de otroligt varma och vänliga människorna finns också fattigdomens och den bristande demokratins negativa sidor. Vid mitt besök för knappt ett år sedan pratade jag med ett flertal kubaner, samtal som gav mig en inblick i ett samhälle fyllt av rädsla. T.ex. en kuban jag stötte på och samtalade med. Han bad mig att om den ständigt närvarande polisen skulle fråga mig om samtalet, så skulle jag säga att jag frivilligt pratade med honom så att han inte skulle få problem. Det var inte den enda som yttrade något liknande. Och ni la säkert också märke till alla poliser i gathörnen. En säkerhet för turister men också en kontrollfunktion.

  • Gunilla Yourstone

   Kuba är en diktatur med alla dess baksidor. Förstås. Vi hann dock aldrig träffa på de baksidorna vid vårt korta besök (och rådande språkförbistring). Har lyckats pratat mer med lokalbefolkningen i andra diktaturer tex Burma och Kina.
   Men har träffat exilkubaner i Sverige och fått höra en del.

 5. Ann Beutler

  Roligt att läsa! Jag besökte Cuba tror 03. En rundresa 8 dagar följt av 4 dagar all ink vid havet. Det genuina Cuba blev även jag tokkär i..vi dansade salsa var kväll på små klubbar som fanns vart vi än kom. I affärerna var hyllorna tomma..men folket dansade och log ändå. Även om man kanske endast hade en klänning .. Varmhjärtade och generösa det är mitt intryck!

 6. Underbara bilder och härligt berättat! Man blir verkligen sugen på Kuba! Jag förstår ju oxå att befolkningen inte har det enkelt, men jag hoppas att det ändå är bra för dem att det kommer turister!? Våra grannar var oxå nyligen där, och de var oxå mycket förtjusta. Mexiko lät kanske inte lika lockande, men positivt att ni hittade bra mat till slut! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jättebra för lokalbefolkningen. Vår guide berättade hur man såg hur folk i Vinales fått det bättre i takt med att turisterna ökade.
   Många gillar ju precis det där som vi hade svårt för med Mexiko. Lyxen liksom! Så det är kanske oss det är fel på ! 🙂

 7. Vackra bilder! Takk for tips 🙂

 8. Kul inlägg ni gjort från er resa! Väldigt intressant och mycket som vi känner igen oss i även om mycket verkar ha utvecklats på Kuba.

  Vi verkar ha samma smak i resmål, genuina och lokala framför bekväma all-inclusive ställen. Vi älskade också Kubaoch fick lite samma upplevelse som ni när ni besökte Mexiko som när vi åkte från Port Antonio till Negril nu på Jamaica även om vi gillade båda kände man skillnaden så markant på lokal ort och turistort.

  Vad har ni mer för planer nu inför 2018?

  • Gunilla Yourstone

   Visst är det trevligare med det genuina än det lyxiga och turistiga!
   I år har vi hittills bokat sportlovsresa med tonåringarna till Dubai, Prag, Victoriafallen och Kruger och Sloveninen i sommmar.

 9. Jag var i Yucatan 2013 och känner inte alls igen er beskrivning. Det var såååå vackert, trevligt och helt underbart! Det måste ha förändrats mycket på ngr få år. Vi var där i 3 veckor mellan 21 februari till 14 mars- 2013.
  Vi mötte härliga mayaättlingar, nyfikna men stolta. Det kändes supertryggt även om det fanns vakter här och där, men vi bodde inte i ett gated. Lurade blev vi inte en enda gång. Så mycket spännande och vackert att uppleva och göra och då varken jetski eller zippline. Vi såg så mycket av den mayanska kulturen.
  Håller med om att guidning är ett måste och om man avvek från turistfällorna så fick man sååååå god mat till billiga priser. Vi var på Isla Muijeres, Cozumel och runt om på fastlandet på Yucatan.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *