Nu är nästa vinters resa bestämd och flyg bokat. The ticket you cannot recist har än en gång uppenbarat sig för oss. Riktigt billigt att flyga från Stockholm till Havanna och sedan hem igen ifrån Cancun i Mexiko. Det blir avresa lördagen den 30:e december 2017.

Vi brukar oftast vara ganska pålästa om resmålet innan vi bokar biljett och veta mer om vad vi vill se och göra. Denna gång blev det lite mer spontant. Vi har många frågor och hoppas nu på lite hjälp.

Kuba

 1. Tips och trix för ansökan om visum till Kuba. Vi bor ju i Umeå, så hoppas på att det ska funka att ansöka om visum per post. Någon med erfarenhet av det?
 2. Boende på Kuba, hur ska man tänka där? Hur är standarden om man väljer att bo på Casa Particular? Vi önskar så hett att vi vore sånna resenärer som gärna sov på stampat jordgolv i köket hos en 10-barnsfamilj, där toaletten är en rad med utedass i nästa by, men sanningen är dessvärre att vi faktiskt uppskattar en liten gnutta komfort nästan lika mycket som genuinitet och kontakt med lokalbefolkningen. Så vad kan man hoppas på i standardväg?
 3. Rent av någon som har tips på ett trevligt boende i Havanna?
 4. Vad ska vi se och göra på Kuba förutom Havanna? Det blir inte jättemånga dagar på plats här, så det är hårdprioritering som gäller. The best of the best. Vi är själva inne på Vinales, gärna från hästryggen. Kommentarer på det?

Mexiko

 1. Igen, bästa sevärdheterna givet begränsad tid?
 2. Chichen Itza är ju förstås ett måste bara genom sin utnämning till ett av världens 7 nya underverk. Men vilken Maya-ruin är egenligen den bästa (för vi tvivlar på att det är Chichen Itza)? Vi har fått tips om Coba.
 3. Ta sig runt med hyrbil på Yucatan-halvön. Bra eller dålig idé?
 4. Bästa platsen för något dygns karibiskt lugn? Vi pratar så lite all-inclusive och bred kvällsunderhållning som möjligt här…? Holbox är vår hypotes so far.

Hoppas på många upplysande svar. Och sen är det upp till oss att plugga spanska nu i 8 månader!

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

15 Comments

 1. Hej! Var på Kuba förra året och hoppas kunna hjälpa er med svar på några frågor!

  1. Vi fixade visum per post. Det gick i snigeltakt så var ute i god tid!
  2. Under våra tre veckor på ön sov vi enbart i ”casas” och standarden varierade rejält. Ibland var det nästan finare pensionat med egen terrass och varsina rum, medan andra gånger var boendet lite mer på kubansk nivå, men aldrig jordgolv och utedass 😉 Sov t.ex. tre pers inträngda i ett litet flickrum men tältsängar, men det funkade finfint det med. Finns säkert alla nivåer av casas, men vi hade förbokat alla boenden via mail med ägarna vilket automatiskt gjorde att vi hamnade på lite bättre ställen (internetuppkoppling är fortfarande få förunnat på Kuba).
  3. Vi bodde hos en urmysig dam i Havanna, riktigt bra läge och fantastiskt fint inomhus. Balkong med storgatan och överdådig frukost. Men det bästa var ändå hur mycket hon delade med sig av sitt liv och kubanska vardag – jag lärde mig mer där än vad jag någonsin skulle kunnat läst mig till! Återkommer med namn och adress om ni vill?
  4. Vi skippade Viñales på grund av tidsbrist, sen var vädret i den regionen inte heller det bästa när vi var där i nov-dec. Under våra tre veckor hyrde vi bil och åkte Havanna-Cienfuegos-Trinidad-Santa Clara-norra kusten-Havanna, med kortare dagsstopp eller max en natt på mindre ställen mellan städerna. Södra delen var helt klart bättre än norra, om man inte har en förkärlek för sönderturistade stränder och parasollträngsel förstås… 😉 Dock är ju bästa stränderna i norr, vid Varadero! De kolonialvackra städerna Trinidad och Cienfuegos skulle jag verkligen rekommendera, likaså Playa Larga och Playa Girón på sydkusten.

  Bara att hojta till om ni har fler frågor! Hoppas ni får en fantastisk resa!

  • gunilla yourstone

   Åh tack så supermycket för tips!
   Vi vill jättegärna ha kontaktuppgifter till damen med boende i Havanna.

  • Camilla Alm

   Hej! Jag skulle också gärna ta adressen till ert boende i Havanna!

 2. Låter som en spännande resa.
  Har själv aldrig besökt dessa länder.
  Hur bokar ni era flygbiljetter?
  Vi bokar alltid hos Ticket via Momondo.
  Ticket har avbokning utan orsak via Ticket garanti vilket är bra.
  Har använt det 1 gång. Lite pengar förloras men helt ok.
  Kan vara intressant med alternativ.
  Titti

  • gunilla yourstone

   Vi söker via Momondo eller Flygresor och bokar där det är billigast. Kände inte till Tickets garanti, låter ju helt klart som en bra grej.

 3. Kuba
  1. Funkar bra, tog 2 veckor.
  2. Vi bodde bara i Casas. För det mesta bra standard. Boka i förväg om ni kan.
  4. Skippa Viñales, det är vackert men vansinnigt mycket turister. Jag tyckte Trinidad var fint, helst i kombination med byn La Boca. Bo på Casa ”Hostal Idel & Domingo” och hyr cyklar för bad på Playa Ancon. Playa Larga tycker jag var överskattat.

  Mexico, för många år sedan …
  2. Palenque var min favorit.
  3. Buss funkade bra för oss + några turer med chaufför.

  • gunilla yourstone

   Aha, tråkigt med så mycket turister i Vinales. Tack så jättemycket för dina förslag, nu ska här googlas! 🙂

 4. Swedish Explorer

  Var på Yucatan 2014 och det ni föreslår här låter bra. Till exempel Holbox som både är väldigt fint och lugnt (även om det kan ha förändrats).

  Har bara varit vid Chichen Itzá, vilket definitivt var en häftig upplevelse. Ett tips är att bo i Valladolid (som i sig är värt ett besök) och sedan åka tidigt på morgonen, eftersom man då slipper busslasterna med turister som kommer direkt från kusten. Som vanligt när det gäller turistmål alltså, men extra tydligt här.

  Vi åkte buss ibland och vanlig taxi ibland (ex. mellan Playa del Carmen och Tulum), det tycker jag fungerade väldigt smidigt, även om hyrbil såklart ger större frihet.

  • gunilla yourstone

   JA vi tänkte det att det är bäst att bo vid Chichen Itza, så man hinner före de ryska bussturisterna. 🙂
   Valladolid ser fint ut, tqack för tips!

 5. Alltså jag älskar ju Tulum! Bo i EM bungalow där! Det är nog lugnt å fridfullt! Aldrig varit på holbox men isla mujeres är mer turist fälla! Kul m
  Mexico å Kuba!!! Kram

  • gunilla yourstone

   Tulum ser jättefint ut, så det måste nog bli en tur dit. Ska kolla upp EM bungalow. Då skippar vi Mujeres låter det som! Tack för tips!

 6. Thomas Gustafsson, som jag skulle tro är en av de mest kunniga på Kuba i Sverige, har en guide där ni borde hitta lite matnyttigt. Själv var jag i Havanna i januari-februari i år och har lagt upp många foton därifrån med mer eller mindre text.

  Det var länge sedan jag var i Mexico. 1985 åkte jag buss från Tijuana till Mérida och tillbaka till Mexico City. Platser jag gillade var bl.a. Palenque som Gitte nämner i en annan kommentar. Mérida var väldigt fint och jag gjorde dagsutflykter därifrån till flera platser, bl.a. Chitzen Itzá.

  Jag hoppas ni får lära er latinamerikansk spanska och inte ”Spanien-spanska” för det är ganska stor skillnad i uttalet. Trots att jag pratar flytande spanska efter att ha jobbat tre år i Centralamerika, hade jag ett par dagars problem innan jag kom in i den kubanska spanskan. Man sväljer gärna delar av orden och det går snabbt när man pratar.

  • gunilla yourstone

   Åh, ska definitivt kolla in hans guide. Tack för alla tips!
   Minns att barnen, eget och syrrans, hade problem att förstå spanskan i latinamerika, då var det därför alltså?!

 7. Vi är också sugna på Mexico-Kuba. Vad landade biljetten på?

  • gunilla yourstone

   6500kr/pers över nyår.
   Allt annat vi tittade på i den delen av världen slutade på 10.000kr ca.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *