Östeuropa, finns det fortfarande?
Nej egentligen inte, men ändå lever det kvar i våra medvetanden. De länder i Europa som hade oturen att hamna bakom järnridån. Som därmed fick uppleva årtionden av diktatur och förtryck. Och dessutom ekonomisk stagnation när övriga Europa blomstrade och utvecklades.

Nu är sedan länge alla gränser öppna igen, men fortfarande ser våra resemönster ut så att vi svenskar kanske reser lite, lite mer till det gamla vanliga välkända Västeuropa. Vilket är synd, för öst har massor av fantastiska och inte alltid lika kända platser att erbjuda.

Här kommer våra bästa tips.

Pele Castle

(Nästan) helt okänt bara ligger det där. Ett av de vackraste slott vi någonsin sett. I en ganska sliten rumänsk by på gränsen till Transsylvanien. Som en liten bakelse. Invändigt är slottet lika överväldigande och man bör absolut kosta på sig en guidad tur.

Läs om vår resa till Transsylvanien här.

Pele Castle- höjdpunkter i gamla Östeuropa

Plitvice National Park

Som en grön saga är denna kroatiska nationalpark med sjöar i etager och små vattenfall emellan. Man vandrar emellan längs spångade leder.
Läs om vårt besök i Plitvice National Park här.

Plitvice- höjdpunkter i gamla Östeuropa
Plitvice- höjdpunkter i gamla Östeuropa

Postonja-grottan

Det är som alla Europas mäktigaste katedraler ställts på rad och du fick gå igenom dem alla efter varandra. Först Peterskyrkan, sedan bara öppna en dörr och kliva in i Notre-Dame. Vidare in i Westminister Abbey, därefter domen i Valetta och sen katedralen i Milano. Och så vidare.

Citat: Mig själv.

Andäktigt helt enkelt och en smått religiös upplevelse att besöka Sloveniens största grotta.
Läs om vårt besök i Postonja-grottan här.

Postonja - höjdpunkter i gamla Östeuropa
Foto: Postonja Caves
Postonja - höjdpunkter i gamla Östeuropa
Foto: Postonja Caves

Albanska Alperna

Tänk ändå att det fortfarande finns oupptäckta hörn av Europa. Albanska Alperna är just en sådant hörn och till på köpet ett oerhört vackert sådant. Här vandrar man och äter albanska mat när den är som bäst. Rustik med lokala råvaror.

Albanska Alperna - höjdpunkter i gamla Östeuropa
Albanska Alperna - höjdpunkter i gamla Östeuropa

Mostar

Öst möter väst. Orienten och Europa. Tillsammans med tydliga spår från ett krig som slutade för över 20 år sedan. Och så alla de som hoppar förstås. Från den berömda bron, rakt ner i floden.

Läs om vårt besök i Mostar här.

Mostar- höjdpunkter i gamla Östeuropa Mostar - höjdpunkter i gamla Östeuropa

Auschwitz

Avskyvärt, påfrestande och nödvändigt.
Läs om vårt besök i Auschwitz här.

Auschwitz - höjdpunkter i gamla Östeuropa
Auschwitz - höjdpunkter i gamla Östeuropa

Dubrovniks stadsmur

Finns det ett softare ställe att tillbringa en kväll vid Medelhavet? Än uppe på Dubrovniks maffiga stadsmur? Det skulle möjligen vara på baren med västläge på murens utsida då?

Läs våra bästa tips till Dubrovnik här.

Dubrovnik- höjdpunkter i gamla Östeuropa
Dubrovnik- höjdpunkter i gamla ÖsteuropaDubrovnik- höjdpunkter i gamla Östeuropa

Prag

Nej vi kan verkligen inte välja ut något särskilt i Prag, utan det måste bli hela stan. Med hull och hår. Prag är en av våra absoluta favoritstäder i Europa. Och vi skulle aldrig missa ett tillfälle att åka tillbaka.

Läs mer: Weekend i Prag – guide till vad man inte får missa

Prag - höjdpunkter i gamla Östeuropa
Prag - höjdpunkter i gamla Östeuropa

Och 4 som vi är nyfikna på

Vi tycker ändå att vi börjar få hyfsad koll på det gamla Östeuropa nu, vi har varit runt en del. Men många platser återstår ännu. Dessa är vi mest nyfikna på.

S:t Petersburg

Den stad som kanske står allra högst upp på önskelistan är S:t Petersburg i Ryssland. Visumet är ju lite besvärligt, men annars, så nära ju. Vi skulle till och med kunna ta tåget.

st Petersburg - höjdpunkter i gamla Östeuropa
Bild av Ramon Perucho från Pixabay

Ohrid, Makedonien

Ett land och en stad som vi verkligen är nyfikna på. Bland annat efter Discovering the Planets fina blogginlägg.

Tjernobyl

Jag minns när det hände, jag var 14 år och gick i 7:an. Bodde i Gävle typiskt nog och gick dessutom en promenad med hunden i skogen där i duggregnet.  Tanterna i kvarteret pratade mycket det året om att visst var Beckerellerna som gjorde att fönstren var extra smutsiga i år?

Nu har vattnet nästa runnit klart under broarna och man kan faktiskt besöka Tjernobyl utan att bli helt och hållet självlysande. I april testar jag. Lika delar fruktan och entusiasm.

Sen ska jag förstås göra själva Kiev också, med FreedomTravels guide i näven.

Zagreb och Kroatien bortanför kusten

Kroatien är ett land vi gärna skulle vilja återvända till. Norra delarna, inlandet och huvudstaden Zagreb. Läs FreedomTravels trevliga guide till Zagreb här.

Zagreb

Gillar du också Östeuropa? glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

  1. Håller helt med om att Östeuropa har mycket att erbjuda! Vi har många, många favoritställen här! Och också en del kvar att utforska, som Transsylvanien till exempel 😉

  2. Så många härliga platser! Blir sugen på att besöka varenda en när jag läser, men framförallt Plitvice National Park och Mostar. De ställena ser helt sagolikt vackra ut! 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja jättefina platser. Och de andra också. Albanska Alperna är kanske min största favorit?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *