Hur avslöjar man Fake news? Digital desinformation. Mer än någonsin drabbas vi av detta i dessa Corona-tider verkar det som.
Jag läste någonstans helt nyligt att när Internet kom för så där en 30 år sedan föreställde man sig att det skulle öka världens kunskap och hjälpa till att sprida vetenskaplig rön, nyheter och fakta. En utbildad och upplyst värld skulle bli effekten.

Och ja. Javisst. För all världens kunskap finns ju där ute. Gratis och tillgänglig för alla. Det är inga problem att läsa in en PhD eller en Master of science på nätet idag (eller i alla fall motsvarande kunskaper, vet inte om man kan ta examen online).

Men samtidigt. Oh my god. Alltifrån organiserade trollfabriker i Kina och Ryssland vars syfte är att skada t.ex. nationen Sverige (och motsvarande för andra nationer också förstås) till enskilda personer som sitter hemma på kammarn i Filipstad eller Bollnäs (eller var de nu bor) och har tänkt lite för mycket och för länge på egen hand om man säger så.

Nätet idag är fyllt med minst lika mycket smörja och desinformation som vetenskap och fakta. Minst.

Läs också: MSB varnar för desinformation i Corona-krisen

Man tänker att det här vet ju alla nu. Alla människor kan väl sålla idag och fattar mekanismer som trollfabriker och fejkkonton. Men sen är det någon Facebookvän som delar någon dynga igen och man tänker nähä, here we go again. Och så får man själv tillbringa någon timme med att googla upp fakta från pålitliga källor, länka in, förklara.

Sanningen tar alltid tid medan lögnen går blixtsnabbt att fabricera och dela vidare. Lögnen är tvärsäker medan vetenskapen alltid uttrycker sig i försiktiga termer.

Så hur sållar man agnarna från vetet? Hur vet man om ett påstående mest troligt är sant eller om det är fake news?

Är källan trovärdig?

Jag tycker att vi börjar här. Innan jag ens klickar på en länk, kollar jag alltid till vilken adress den leder. Myndigheter, stora media som Dagens Nyheter, SVT och SR litar jag alltid på. Kvällstidningar lite mer tveksamt.

En för mig okänd blogg eller sajt som jag inte vet något om litar jag inte alls på. Jag kan läsa innehållet, men skulle aldrig okritiskt dela vidare utan att noga dubbelkolla innehållet först.

Extremhögerns nyhetssajter har en agenda som inte överensstämmer med det demokratiska samhälle som vi idag lever i, i Sverige. Ändå är det inte helt ovanligt med människor som faktiskt delar deras material och som sedan när man påpekar det inte har reflekterat över vad man bidrar till om man sprider deras innehåll.

avslöjar man fake news
Är källan trovärdig? Finns ”nyheten” i andra medier?

Vem är avsändare? Vem tjänar på att denna nyhet sprids?

En bra fråga att ställa sig. Vem ligger bakom det som skrivs? En rysk trollfabrik vars syfte är att skada Sverige som demokratisk och fri nation? Någon som vill se vår demokrati förbytas i något annat?
Och vem skulle kunna tjäna på att jag läser och sprider den här informationen vidare?

Läs också: MSB´t tips – tänk på det här när du bedömer information

För bra för att vara sant – eller för hemskt för att vara sant

Om det låter för bra för att vara sant, så är det oftast det. Och tvärt om. Om du tänker ”kan detta verkligen vara sant?” så är det kanske ibland inte det. Hur vet man då? Börja med att googla påståendet. Om det visar sig att andra trovärdiga källor publicerat samma sak, så är det förmodligen sant. Om alla Google-resultat leder till Flashback, not so much.

Likaså nyheter som rör upp starka känslor. Då kan det vara läge att fråga sig, vem vill att jag ska bli upprörd och utbrista ”Det är för jävligt!”. Vems agenda tjänar på det?

Konspirationsteorier

Människan älskar konspirationsteorier. Av någon jäkla anledning. För de stämmer ju i regel inte. Kanske för att de får oss att känna oss smarta. Smartare än genomsnittet. Vi som genomskådat alltihop, liksom. Men nej, man är inte smartare, man blir manipulerad och lurad. Återigen: ”Vem är avsändaren, vem tjänar på att konspirationsteorin sprids osv.”

Klickvänligt

De klickvänligaste rubrikerna leder inte alltid till de seriösaste nyheterna.

”10 saker du måste veta om Corona”, kommer mest troligt inte att leda till den matigaste och mest informativa artikeln om Cororna där ute…

Prata med någon vettig person

Om man sitter ensam framför datorn, som många kanske gör just nu i dessa tider av karantän och isolering, är det lätt att dras med i skruvad information, konspirationsteorier etc. Om man känner att man börja få en överdos av suspekta nyheter, kan det vara läge att ta en paus från datorn, ta en långpromenad och framför allt prata med någon annan person som man litar på. Någon vettig person med fötterna på jorden. Flera huvuden tänker bättre än ett.

Filterbubblor

Och ärligt talat, om man är med i Facebookgrupper där mycket konstigt sprids, så tycker jag att man ska gå ur dem. Nu under Corona-pandemin, har de grupper som skapats på Facebook för ”att dela information om viruset” varit de största spridarna av desinformation. Hoppa ur dessa alltså, om du är med i någon av dem.

Läs med fördel inlägget Kokosnötterna på Facebook om Coronan hos bloggen Halloj Världen.

avslöjar man fake news

Troll eller riktig människa?

De seriösa och objektiva nyhetssajterna i Sverige är ofta fullständigt nedlusade av de mest galna kommentarer på sociala medier. Det brukar räcka med en snabb scanning av dessa för att fullständigt tappa tron på både framtiden, Sverige och människan som art. Tycker folk så här, undrar man kanske bestört.

Nej, det gör de inte. I alla fall inte i den omfattning som det tycks i kommentarsfälten.

Jag läste för några år sedan en intervju med en avhoppad nazist. Han beskrev hur de, han och hans vänner inom naziströrelsen, hade kanske 100 konton var på Facebook. När det dök upp en artikel på exempelvis DN som de ville attackera (som t.ex. en om statsministerns tal till nationen förra söndagen, kan man tänka sig), så satt de i timmar och kommenterade, och öste hat från sina olika konton. För en utomstående kan det alltså se ut som att ”nu tycker en massa olika människor så här”, medan det i själva verket bara är en enda person, eller några få, med alldeles för mycket tid till hands och en väldigt otäck agenda.

När man vet om detta med trollkonton är det ganska lätt att se vad som pågår och genomskåda det. Jag är också av åsikten att man inte ska ”mata trollen”, dvs svara emot, utan bara ignorera dem.

avslöjar man fake news

Myndigheters trovärdighet

Okej, sista punkten. Jag har själv jobbat som statsanställd myndighetsperson i Sverige i 4 år nu. Och svenska myndigheter kan absolut anklagas för olika saker. Det finns i sanning förbättringspotential både här och där. Framför allt i effektivitet. Och kanske i att man följer lagar och regler lite för mycket. Så att man inte ser skogen för alla träd så att säga. Individer kommer i kläm av tjänstemäns stelbenthet. Händer varje dag. Typ.

Men allt som oftast läser man om att Sveriges myndigheter skulle ha dolda agendor, undanhålla information etc.

Och nej, säger jag då. Sveriges myndigheter präglas och genomsyras i en mycket stor grad av transparens, renhårighet och rättssäkerhet. Dagliga diskussioner förs på alla nivåer för att upprätthålla just sånna saker.

De som sprider denna typ av konspirationsliknande nyheter om svenska myndigheter är i stället de samhällsomstörtande krafterna i samhället, de som vill något annat än demokrati och öppenhet. Att gå på dessa teorier och sprida dem vidare är att gå deras ärenden och inget annat. Och om dessa krafter tillåts ta över, DÅ kommer vi att få myndigheter som ljuger, mörkar och på intet sätt vill innevånarnas bästa.

avslöjar man fake news

Slutsats och sammanfattning

Så vad har vi lärt oss idag? Jo lita för all del inte på mig, jag är varken en myndighet eller en stor etablerad mediekanal, utan bilda dig en egen uppfattning genom att läsa, granska kritiskt och diskutera med andra vettiga personer.

Vem är då jag och vilken dold agenda har jag?

Jag står ganska mycket utanför partipolitik ändå. Har röstat på ganska många olika partier genom åren, utefter vilka som erbjudit de vettigaste tankarna för Sverige i den stunden.

Dock står jag alltid på demokratins sida, på det fria ordet sida. För humanism, människors lika värde och öppenhet mot resten av världen. För vetenskap och kunskap. Mot trångsynthet, fördomar och protektionism. För världen och framtiden helt enkelt. Så enkel är min agenda.

Läs också: Vad händer med världen efter Corona? – några möjliga framtidsscenarion

 

2 Comments

  1. Just det. Vilka källor har du för ditt påstående i förra blogginlägget ”Vad händer med världen …” att Ungern håller på att förvandlas till diktatur i coronavirusets skugga?
    P.S. Dina reseskildringar älskar jag. D.S.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *