I ett inlägg härom veckan skrev jag om att sluta med socker. Men hur blir man sockerfri?

Jag har ofta varit sockerfri i mitt liv i olika, kortare eller längre, omgångar. Jag tycker inte att det är jättesvårt eller en jättestor uppoffring heller. Den största utmaningen är faktiskt social. Att tacka nej om någon bjuder på fika eller efterrätt känns tråkigt och otacksamt. Och att inte fika, äta glass etc tillsammans med barnen har inte alltid känts så bra heller. En njutning blir ju alltid större om man delar den med någon och det kan känns tråkigt att missunna dem att dela socker-njutningen med mig.

Anledningarna till att jag börjat äta socker igen efter ett uppehåll kan vara olika. Ofta är jag sockerfri ”i terminerna” och börjar igen till jul eller till semestern. Som jag skrev tidigare, av sociala skäl, för att jag vill kunna äta pepparkakor eller glass tillsammans med andra, främst mina barn.
Det händer även att jag börjar äta socker igen när tråkiga och jobbiga saker händer i mitt liv. Till exempel började jag med socker igen efter Christofers stroke och när Corona-pandemin slog till mot världen. Med devisen ”nåt roligt måste man ju unna sig för att stå ut”. Typ.

Anledningarna till att jag sedan slutar med socker igen är två. Dels att jag vill leva hälsosamt och sunt och äta bra grejer, inte tomma kalorier. Dels, numera, att jag det senaste året märker att jag får ont i händerna om jag äter socker.

När jag var ung hade jag även ekonomiska skäl till sockerfria perioder. Godis kostar ju en hel del pengar, som jag i stället hellre ville använda till annat.

Hur blir man sockerfri?

Hur blir man sockerfri?

För mig är det aldrig ett stort problem att sluta med socker och gå in i sockerfria perioder, men jag har förstått att andra kan tycka det. Så jag tänkte passa på att ge mina bästa tips.

  • Bestäm dig. På riktigt alltså.
  • Sluta rakt av. Inga minskningar utan helt bort rakt av bara
  • Ha (förstås) inget socker hemma. Om du ”måste” köpa hem till barnen etc, så köp bara sånt som du själv inte ens gillar.
  • Ta bort efterrätter, fika etc helt. Hellre än att försöka baka ”nyttigt” och ”sockerfritt”. Substitut ökar suget snarare än minskar det.
  • Om man ätit mycket socker innan kan man få abstinens, känns sig låg efter maten etc. Då är det bra att ha god frukt hemma, som man kan äta i stället. Ger samma effekt.
  • Börja träna samtidigt om du inte gjort det innan. Att känna att man lever ett hälsosamt liv ger samma eller ännu större kick än vad sockret ger.
  • Ha en tydlig motivering för dig själv till varför du inte ska äta socker. En positiv funkar mycket bättre än en negativ. T.ex. blir jag mycket mer motiverad av att känna att jag lever hälsosamt än av att jag inte får ont i händerna. Trots att man kan tycka att det borde vara tvärt om.

Har du sockerfria perioder? Varför i så fall och hur motiverar du dig själv?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *