Inlägget är ett samarbete med Rabble

I olika resesammanhang ser man ofta frågor om tips på billigt och bra hotell i London/New York/Barcelona osv. Men vad är egentligen ett bra hotell? Och vad är billigt?

Helt klart tycker man ju olika och värdesätter olika saker när man väljer hotell. Vi vet t.ex. att många värderar väldigt högt att en bra frukost ingår i priset. Medan vi för all del absolut uppskattar en bra frukost. Men det är liksom ingen nödvändighet. Vi kan nästan lika gärna slinka förbi nåt café på vägen och plocka upp en macka eller köpa yoghurt och croissant i en närbutik. Gör oss inte så mycket.

Det här är i stället de saker som vi med åren kommit fram till att vi värderar högst på ett hotell:

 • Läget, läget och läget som man säger i mäklarbranschen. Allra viktigast för oss att hotellet ligger bra till. Gångavstånd till sevärdheter och trevliga restauranger. Eller stranden i de fall det är aktuellt. Om den parametern sitter så kan vi stå ut med lägre standard och mycket annat.
 • Små personliga hotell gillar vi skarpt. Några få rum, ägaren själv tar emot. Personliga tips på vad som finns att göra i omgivningarna. Kanske hjälp med bokningarna. Sånt gillar vi. Och motsatsen, stort, opersonligt och personal som inte har en aning om den lokala sevärdhetens öppettider. Det har vi lite svårt för.
 • Utsikt och balkong. Alltså inget måste, men om vi hittar en riktigt härlig balkong med utsikt, så har vi svårt att stå emot helt enkelt. Även om priset är lite högre.
 • Snygg design är helt klart oemotståndligt.
Helt ok utsikt från frukost-terrassen på Zanzibar

Det här är å andra sidan inte så viktigt för oss:

 • Antal stjärnor spelar egentligen ingen roll
 • Bekvämligheter som hiss, restaurang är inte så viktigt
 • Och oftast inte pool heller. Finns det ett hav… så finns det ett hav helt enkelt och är vi någonstans där inget hav finns så kommer vi förmodligen inte ens att hinna tänka på att bada.

 

Okej då, på Marina Bay Sands i Singapore var poolen faktiskt ett plus…

Sen vill man ju aldrig betala för mycket för sina hotell. Vi tillbringar ganska mycket tid med att försöka leta bra priser. När man reser så mycket som vi gör, går det att spara ganska rejäla summor.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit lite tips om hur man kan hitta billiga hotellrum. Ett ytterligare sätt är att passa på och boka vid tillfälliga reor och när man får rabatt.

T.ex. hos rabble.se (webbsida och app) kan man hitta rabattkoder och kampanjer på hotell (och även massor av andra produkter inom bl.a. inredning, kläder, resor, mat, teknik).
Till och med söndag får du 10% rabatt med Rabbles Hotels rabattkod.

Vad tycker du är viktigast när du väljer hotell?

Mycket bättre än Fish River Lodge i Namibia blir det faktiskt inte.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

18 Comments

 1. Håller med om att läget är viktigast. Vi brukar ofta välja nära restauranger och kvällslivet än att bo direkt på stranden. Viktigare med korta transportsträckor på kvällen och möjligheten att springa ner og köpa något.

 2. Staffan Johansson

  Hej,
  Tack för bra inlägg!

  Det vi brukar värdera mest är att hotellet känns fräscht, att det är rent oavsett om det är två stjärnigt eller fem stjärnigt.

  Därefter går vi på läget! Det spar tid och kostnader för resor med kollektivtrafik/taxi.

  På senare tid har vi uppskattat lite finare hotell, men inte stora komplex, utan mindre lyxhotell. Ett utmärkt exempel på det är Memmo hotel Principe Real i Lissabon. Dit återvänder vi gärna!

  • Gunilla Yourstone

   Rent och fräscht är ju viktigt förstås.
   Måste kolla upp det hotellet, vi ska till Lissabon i oktober!

 3. Alltså. D där marina sands. Vad kostar det egentligen?

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, dyrt.
   Vi gjorde så att vi kollade igenom deras prislista och lade vår resa så att vi kunde bo där under en av årets billigaste helger. Då kostade ändå billigaste rumstypen nästa 3000 kr/natt. Andra tider på året, tex helgen efter då det var Formel1 i stan kostade billigaste rummet 6000 kr.

 4. Läget, helt klart. Älskar Marina Bay Sands.

 5. Sköna sängar å fräscht badrum!!!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är härligt med riktigt sköna sängar. Fast svårt att avgöra när man bokar.

 6. Läget är viktigt och jag har lärt mig att klara mig utan frukost, även om det underlättar. Men det sinkar faktiskt mest tid eftersom iaf jag har en förmåga att söla då.

  Sedan har jag märkt att jag måste läsa recensioner. Oftast de dåliga, för att se om det finns relevant information eller om det bara är någon som har haft en dålig dag. Och nu för tiden, när jag kommer till hotellrum, drar jag med ficklampan på mobilen runt och kollar skarvar och hörn i jakten på vägglöss…

 7. Håller med om det mesta ni skriver framför allt läget och litet och personligt. Men jag tillhör helt klart kategorin som vill ha frukost. Vi är lite osynkade tidsmässigt i familjen så skulle jag vara tvungen att vänta på morgonkaffet tills de andra vaknar är risken stor för världskrig på semestern😀

  • Gunilla Yourstone

   Ah kaffet ja. Har slutat med det sedan ett gäng år tillbaka, men innan var det superviktigt för mig med på morgonen.

 8. En balkong med utsikt är ju aldrig fel och jag kan också tänka mig att betala lite extra för det. Blir sjukt sugen på att genast boka en resa till Zanzibar när jag ser din bild här i inlägget!

  • Gunilla Yourstone

   Visst är det mysigt med balkong och utsikt!?
   Zanzibar är precis så där fint överallt… 🙂

 9. Lizzie

  För tillfället är vi mycket i Usa och då jag reser ensam dit bor jag hos vänner.Men sen då vi åker hela familjen dit vill vi ha ett litet eget krypin och då hyr jag från Home away.Vi har ett favorit ställe i södra Kalifornien som heter Strand i Dana Point, där brukar jag hyra en liten condo.Då vi reser med barn så är det viktigt att det finns pool och också nära till beachen.I min favorit stad Las Vegas där gillar jag att prova på olika hotell, nu i november kommer jag att bo på Excalibur med fönster mot Stripen (denna gång avgjorde priset det ,billigt och bra).Då jag firade min födelsedag i Vegas så ville jag ha lite lyx och bodde på MGM.Då vi gifte oss i Vegas 2015 bodde vi på Hilton i en 100km2 svit på 38:e våning ,gjorde ett mega fynd prismässigt.Senast bodde vi på Stratospher och en dröm är att kunna bo ett par nätter på Wynn eller Encore i Vegas.Man kan bo jätte billigt i Vegas men man kan också bo jätte dyrt…finns att välja på.
  Efter att jag såg ditt inlägg om Marina Bay Sand så är det hotellet absolut på min Bucketlist.
  Då vi kryssar i Karibien så bor vi i en inner hytt utan fönster för vi hinner ju knappast vara i hytten och för dom pengarna vi sparar då vi väljer en billig hytt så brukar vi unna oss något roligt då vi kommer fram till öarna.

  • Gunilla Yourstone

   Var i Vegas 1990. Minns att man bodde och åt typ gratis!
   Marina Bay Sands är absolut värt sitt pris.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *