Ja det är sant. Christofers läkare och försäkringsbolag har godkänt att han reser. Christofer känner sig också redo nu.

Vi har bestämt oss för att tills vidare är det Västeuropa som gäller för Christofer. Stabil sjukvård, hyfsat nära hem, inga långflygningar eller tidsomställningar som tär och tröttar ut. Det känns som lagom nivå just nu och på obestämd framtid. Så får vi se sen efter några år om det är läge att omvärdera det beslutet.
Ingen läkarordination alltså, eller begränsning av försäkringsbolaget, utan helt och hållet vårt eget beslut baserat på känsla.

Förstås kastade vi oss över alla tillgängliga bokningsknappar och sökmotorer. Den trogne läsaren har kanske redan sett en spoiler på skärmdumparna förra måndagen. Men för er andra:

Tada, vi åker till…. Schweiz!

Vi har ju tidigare utlovat en tågluff i sommar. Vi hade visserligen bara 16 dagar till förfogande, men tänkte att det får gå. Resan är ju som bekant också ett äventyr.

Men sen ändrades planerna. Mina barn är inte riktigt flygfärdiga och redo att lämnas hemma än mer än något/några dygn i taget. Något år bort ligger detta fortfarande. Och i år strandade förhandlingarna om semesterschema för barnen totalt, utan vanligt skolterminsschema ligger över sommaren också. En vecka till förfogande alltså. Utspätt med något av de där dygnen som jag törs lämna.

Så det blir en fusk-tågluff. Värsta sortens fusk. För vi flyger ner till Zurich och tågluffar runt i Schweiz en vecka. Vi missar därmed avstängningen av getingmidjan i Stockholm och därtill hörande omledning, banarbetena och tillhörande bussning genom Danmark, samt en övernattning i anslutning till Hamburg Hauptbahnhof. Nu när jag nämner det så här, inga större förluster för mänskligheten kanske? Dessvärre missar vi också det på hemväg planerade stoppet i Karlsruhe, den stad i södra Tyskland där jag pluggade ett år på 90-talet. Det hade faktiskt varit lite roligt att stanna till där. Men det får helt enkelt bli en annan gång. Ett annat år, en annan tågluff och en helt annan tid i livet.

Flyg och hotell är bokade. Nu måste vi bara fixa alla svindyra schweiziska railpass och platsbiljetter i panoramavagnar också.

Schweiz är ett förhållandevis oupptäckt land för oss. Christofer har aldrig varit här och jag väldigt begränsat. En tågluff (jodå, då också) genom landet med näsan tryckt mot fönsterrutan. Vilket land! Vilken natur! Och sedan ett besök med hyrbil från Tyskland (jodå från Karlsruhe) via Bodensee och Mainau. En liten sväng in i landet bara inklusive en natts övernattning i en eller annan lite schweizisk stad. Minns faktiskt idag inte vilken.

Nu är det hög tid att göra landet ordentligt.

Och lite Italien…

Alltså vilken nagelbitare att försöka få ihop en semester så här sent. Nu precis innan jag publicerar det här, verkar det som att anslutningsbussen från Bernina Express till Lugano är fullbokad. Så nu skissar vi på att tillbringa de sista två nätterna i Italien i stället. Alltså det är ett elände att boka sin sommarsemester sent. Jag förstår inte hur alla som gör det får ihop allting. Jag föredrar alltid att knipa de första biljetterna och de bästa hotellrummen, snarare än att jaga de sista  biljetterna och boka de rum som inte annan ville ha. Suck.

Mun Italien blir förstås härligt det också.

Bellagio kanske?

 

22 Comments

 1. Wow, kommer bli toppen. Älskar Schweiz och har rest runt en del där men nu var det ett tag sedan.

 2. Maria Hansson

  Luzern är fantastiskt, hoppas ni tar ett stopp där. Vi tog tåget från Zürich till Milano, med stopp i Lugano, för ett par veckor sedan, Lugano är också värt ett stopp! Schweiz är fantastiskt, tågen går i tid, alla är trevliga och det är en fin upplevelse för alla utom plånboken. JISSES vad allt är dyrt! Och då menar jag typ Oslo-dyrt. Mat, även i butiker, är 50-100 % dyrare än i Sverige och de flesta ställen i Europa. Vi ser fram emot era tips på vackra tågsträckor! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja vi har bokat in 2 nätter i Luzern. Ser ut som en fin stad. Och mycket att göra i närheten.
   Dyrt, ja, vi bävar. 🙂

 3. Har just passerat banarbeten etc genom Sverige, överlevt bussning genom Danmark, jisses så trångt och trist på buss jämfört med tåg. Och sen övernattning nära Hamburg Hauptbahnhof – inte min favoritplats i världen. Ni missar inget även om man känner sig klimatsmart.

  • Gunilla Yourstone

   Nå misstänker att det är rätt drygt. Även om vi i och för sig gärna hade provat. Det får bli ett annat år.

 4. Skaffa en Plåtis så kommer ni fram överallt, har alltid tak över huvudet, mat och toa inom räckhåll, styr åt det håll du vill. 🤗

  • Gunilla Yourstone

   En plåtis är absolut lockande. 🙂 Dock inte i år när Christofer inte har sitt körkort. Jag är inte sugen på att köra själv.

 5. Ingela

  Vi kommer oxå att fusk-tågluffa.
  Flyg till Florens, tåg Florens-Pisa-Cinque Terre-Genua och flyg hem från Milano.
  Jag vill oxå boka de bra rummen innan allt tar slut så förstår din stress nu 😁
  Ha en härlig resa!

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, skönt att fler fuskar. 🙂 Och skönt med fler som gillar att boka tidigt.

 6. Kom just hem från Schweiz och Bern var ju bara en för härlig stad! Gillade! Ni kommer att få en bra resa! 🙂

 7. Lena weber

  Välkomna till „ mitt Schweiz“ jag bor härsedan 39 år och det är verkligen ett underbart vackert Land. Att åka tåg i Schweiz är ett bra sätt att ta sig fram. Här går tågen på utsatt tid kan Ibland skilja med ett par Minuten. säger alltid till mina Svenska vänner som kommer på besök lita på tågen de avgår alltid på rätt tid i jämföresle med Sverige. Ha en bra resa och njut av Schweiz.

  • Gunilla Yourstone

   Ja vi har förstått att tåg i Schweiz är en mycket angenäm upplevelse. 🙂 Ska bli så spännande att åka tunt en vecka.

 8. Så.härligt att ni kan resa tillsammans igen. Schweiz är ett fantastiskt land att åka med deras railpass. Fungerar även på vissa båtar som går över de större sjöarna (iaf för några år sedan). Tågen går i tid. Allt är snyggt och rent. Bern är jättegullig stad. Och Luzern en av mina favoriter. Ser att du uppmärksammat allt som går att göra där sommartid. och ja, det är DYRT. Men det får man blunda för i detta fantastiskt vackra land.

  • Gunilla Yourstone

   Ja så härligt att resa tillsammans = det bästa sättet att resa.
   Dyrt, ja men det gör ju bara ont precis när pengarna skiljs från kroppen, som vi brukar säga. 🙂

 9. Marianne

  Vi var i Luzern 1992 och där var så fint
  Kul att ni ska bo där några nätter

  Ha en trevlig resa
  Kram

  • Gunilla Yourstone

   Tack. Kul att du också gillade Luzern. Det blir nog superbra. Med Luzern och allt det andra på resan. 🙂

 10. Va härligt! Både med resan och att det är grönt ljus för Christofer.
  Vi är också så sugna på att göra Europa med tåg så det ska bli kul att få följa er resa. Underbara nyheter från er.

  • Gunilla Yourstone

   JA det känns SÅ bra att få ut och resa vi två igen. Blir spännande med tåg! 🙂

 11. Var i Luzern på 90 talet. Underbar stad!

  • Gunilla Yourstone

   Ja den ser väldigt fin ut på bilderna. Vi hoppas på bra väder också! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *